Στη σκιώδη σφαίρα της τρομοκρατίας, εκεί όπου βασιλεύει ο θάνατος και το χάος, υπάρχει ένα παράδοξο. Τα ανώτερα στελέχη της Χαμάς διάγουν βίο ασύλληπτης πολυτέλειας και χλιδής, συσσωρεύοντας αμύθητη περιουσία και πλούτο. Πολύ μακριά από τα βάσανα που προκαλεί η στρεβλωμένη ιδεολογία και η φρίκη που διαιωνίζουν. Πολύ μακριά από την εικόνα της «θυσίας», της τιμής και της αφοσίωσης που παρουσιάζουν στον παλαιστινιακό λαό και στους οπαδούς τους. Οι πρώτοι πεθαίνουν εξαιτίας της απόλυτης φτώχειας. Οι δεύτεροι στον «ιερό» σκοπό της Χαμάς.

Η Γάζα είναι μια από τις φτωχότερες περιοχές του πλανήτη, με ποσοστό ανεργίας που ξεπερνά το 60%. Πολλοί αποδίδουν την κατάσταση στον ισραηλινο-αιγυπτιακό αποκλεισμό που έχει επιβληθεί από το 2007, περιορίζοντας τις εισαγωγές και εξαγωγές. Αυτό το επιχείρημα, ωστόσο, αγνοεί ένα θεμελιώδες ζήτημα. Τον πλούτο της παλαιστινιακής ηγεσίας, που υπολογίζεται συνολικά σε δισεκατομμύρια δολάρια.

Ο Ισμαήλ Χανίγε στη Γάζα το 2012 με τον τότε Εμίρη του Κατάρ, Χαμάντ μπιν Χαλίφα αλ Θανί

Το χρήμα ρέει άφθονο στις τάξεις της Χαμάς και προέρχεται από πλήθος πηγών, βασικότερη εκ των οποίων είναι η είσπραξη των φόρων που επιβάλλονται στους κατοίκους του περίκλειστου παλαιστινιακού θύλακα. Oλα τα προϊόντα που διακινούνται λαθραία μέσα από τις σήραγγες, όπως καύσιμα, τσιγάρα και υλικά κατασκευών, φορολογούνται με συντελεστή 20%, αποφέροντας στη Χαμάς, σύμφωνα με δημοσιεύματα, περί τα 300-400 εκατομμύρια δολάρια ετησίως. Oσο για τον ετήσιο τζίρο της οργάνωσης; Αγγίζει το 1 δισεκατομμύριο δολάρια, σύμφωνα με παλαιότερο άρθρο του «Forbes», καθιστώντας την τήν πιο εύρωστη τρομοκρατική οργάνωση του κόσμου μετά το Ισλαμικό Κράτος.

Η χρηματοδότηση του Ιράν για δράση κατά του Ισραήλ

Aλλη πηγή χρήματος που πηγαίνει κατευθείαν στις τσέπες των ηγετών της Χαμάς είναι η ανθρωπιστική βοήθεια που στέλνει η διεθνής κοινότητα και η οποία προορίζεται για την ανακούφιση των κατοίκων της Γάζας ή για τη δημιουργία βασικών υποδομών. Επιπλέον, η οργάνωση λαμβάνει ετησίως από το Ιράν περί τα 80.000.000 δολάρια με στόχο την υλοποίηση τρομοκρατικών δράσεων κατά του Ισραήλ.

Ρεπορτάζ της «Washington Post» υπογραμμίζει ότι τα παράνομα διεθνή οικονομικά κανάλια που τροφοδοτούν με ζεστό χρήμα τη Χαμάς διαδραμάτισαν κομβικό ρόλο στη χρηματοδότηση της επίθεσης της 7ης Οκτωβρίου. Αυτή προϋπέθετε την πληρωμή ενός τεράστιου ποσού για τους τρομοκράτες, τα πυρομαχικά και άλλα όπλα που χρειάστηκαν για να διαπεράσουν τις ισραηλινές αμυντικές γραμμές και το υψηλής τεχνολογίας σύστημα επιτήρησης στα σύνορα του Ισραήλ με τη Γάζα.

Το επενδυτικό χαρτοφυλάκιο της Χαμάς

Τα έσοδα δεν σταματούν εδώ. Αρθρο του CNN, επικαλούμενο αξιωματούχους του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών, αναφέρει μεταξύ άλλων ότι η Χαμάς έχει δημιουργήσει ένα τεράστιο επενδυτικό χαρτοφυλάκιο αξίας άνω των 400.000.000 δολαρίων και πιθανώς του 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων, με περιουσιακά στοιχεία στο Σουδάν, στην Τουρκία, στην Αλγερία, στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και αλλού.

Την ώρα που η πλειονότητα των 2.500.000 κατοίκων της Γάζας ζει κυριολεκτικά ανάμεσα σε συντρίμμια χωρίς να μπορεί να ξεμυτίσει από τον θύλακα, οι ηγέτες της Χαμάς και οι οικογένειές τους έχουν τη δυνατότητα να ταξιδεύουν ανά τον κόσμο ελεύθερα με τα προσωπικά τους λίαρ τζετ και να απολαμβάνουν τις διακοπές τους σε πεντάστερα ξενοδοχεία.

Διατηρούν υπερπολυτελή διαμερίσματα και βίλες διακοσμημένες με χρυσό και μάρμαρο μέσα στη Γάζα, στην Τουρκία και χώρες της ευρύτερης γειτονιάς, όπως το Κατάρ. Το πλούσιο εμιράτο του Κόλπου είναι ένας από τους ζωτικούς χορηγούς της οργάνωσης. Τους παρέχει ασφάλεια και μια διεθνώς αναγνωρισμένη πλατφόρμα για να διαδίδουν την προπαγάνδα τους που δεν είναι άλλη από το τηλεοπτικό δίκτυο Al Jazeera.

Για τον λόγο αυτόν, ο πολιτικός ηγέτης της οργάνωσης Ισμαήλ Χανίγιε το 2019 μετακόμισε στην πρωτεύουσα του Κατάρ, Ντόχα, από όπου οργανώνει τα αρρωστημένα του σχέδια. Το ακριβές ύψος της περιουσίας του είναι άγνωστο, όμως το ισραηλινό υπουργείο Εξωτερικών ισχυρίζεται ότι ανέρχεται σε 4 με 5 δισεκατομμύρια δολάρια.

Το 2010, σύμφωνα με διεθνή δημοσιεύματα, ο Χανίγιε πλήρωσε περί τα 4.000.000 δολάρια για την αγορά οικοπέδου 2.500 τ.μ. στην παραθαλάσσια γειτονιά της Γάζας Ριμάλ, με σκοπό να κατασκευάσει πολυτελείς βίλες. Και αργότερα αγόρασε επιπλέον οικήματα που παραχώρησε στα 13 παιδιά του.

Οι γιοι του, καθώς και υψηλόβαθμα στελέχη της εργάνωσης, σε λογαριασμούς στα Μέσα κοινωνικής δικτύωσης, φωτογραφίζονται για σε στιγμές χαλάρωσης μέσα σε παραμυθένιες σουίτες σε Κωνσταντινούπολη και Κατάρ ή σε σαλέ των Ελβετικών Αλπεων, ενώ προσπαθούν να διατηρήσουν τη φυσική τους κατάσταση σε υπερσύγχρονα health clubs. Επιδεικνύουν τις λιμουζίνες τους στο TikTok. Ποζάρουν μπροστά από πλούσιους μπουφέδες πανάκριβων εστιατορίων και άλλοτε, παρά τους αυστηρούς περιορισμούς του Ισλάμ, εμφανίζονται να διασκεδάζουν «με τη συντροφιά όμορφων γυναικών και τη συνοδεία αλκοόλ», όπως χαρακτηριστικά σημειώνει δημοσίευμα της βρετανικής «Daily Mail».

Ενας από τους γιους του, ο Μαάζ Χανίγιε, γνωστός στη Γάζα ως Abu al-Akerat, δηλαδή «πατέρας της ακίνητης περιουσίας», απέκτησε, όπως αναφέρεται και σε δημοσιεύματα του ισραηλινού Τύπου, τουρκικό διαβατήριο, ώστε να μπορεί να επενδύει σε ακίνητα στην Τουρκία και να συμμετέχει στις διεθνείς προσοδοφόρες επιχειρήσεις της οικογένειας.

Σε πρόσφατες συνεντεύξεις τους, στελέχη της Χαμάς ρωτήθηκαν τι γίνεται με τον λαό της Γάζας που αναπόφευκτα αντιμετωπίζει τις συνέπειες των στρατιωτικών αντιποίνων του Ισραήλ, μετά τη βάρβαρη επίθεση που διέπραξαν οι άνδρες της οργάνωσης στις 7 Οκτωβρίου. Η απάντηση που έδωσαν ήταν ενδεικτική του κυνισμού και της κοσμοθεωρίας τους: «Ο απλός λαός της Γάζας είναι ευθύνη του ΟΗΕ».

Η άλλη πλευρά

Κατά τη διάρκεια της μακρόχρονης θητείας του στην πολιτική, ο Μπενιαμίν Νετανιάχου δεν απέκτησε μόνο τεράστια δύναμη. Κατάφερε να συγκεντρώσει μια μεγάλη περιουσία. Το ύψος της φέρεται να ξεπερνά τα 14.000.000 δολάρια, γεγονός που τον καθιστά έναν από τους πλουσιότερους πρωθυπουργούς του Ισραήλ από την ίδρυσή του.

Ο πλούτος αυτός δεν αποκτήθηκε μόνο από τον μισθό του στην πολιτική ή τις ομιλίες που παραθέτει ανά τον κόσμο ή από τις εισπράξεις από τη συγγραφή βιβλίων. Αποκτήθηκε και από άλλες πηγές, όπως επενδύσεις σε startups τεχνολογίας και ακινήτων ή συμβουλευτικές υπηρεσίες σε ιδιωτικές εταιρείες. Για τους επικριτές του, η οικονομική του επιτυχία αποδίδεται στους στενούς δεσμούς του με επιχειρηματίες της χώρας του και είναι γνωστό ότι διατηρεί ανοιχτούς λογαριασμούς με τη Δικαιοσύνη, αντιμετωπίζοντας μεταξύ άλλων καταγγελίες για διαφθορά, δωροδοκία και απάτη.

Αυτός ήταν και ο λόγος, όπως λένε οι αντίπαλοί του, για τον οποίο θέλησε να περάσει πάση θυσία τη δικαστική μεταρρύθμιση. Για να κουκουλώσει τα κακώς κείμενα. Ομως η μεταρρύθμιση δίχασε βαθιά την ισραηλινή κοινωνία, έβγαζε επί μήνες τον κόσμο στους δρόμους. Ανάγκασε πολλούς εφέδρους να αρνηθούν να υπηρετήσουν, κάτι που ίσως, όπως λένε, συνέβαλε στην έλλειψη ετοιμότητας του στρατού το μαύρο Σάββατο της 7ης Οκτωβρίου.

Ο ίδιος αρνείται όλες τις κατηγορίες που του προσάπτουν λέγοντας ότι είναι θύμα ενός κυνηγιού μαγισσών από τα αντιπολιτευόμενα Μέσα και τους πολιτικούς του αντιπάλους, όμως σήμερα πια βρίσκεται με την πλάτη στον τοίχο. Στις δημοσκοπήσεις κατρακυλάει και αναλυτές προεξοφλούν ότι οι μέρες του είναι μετρημένες.

Μέσα σε αυτό το κλίμα, τη λαϊκή οργή ενέτεινε η είδηση ότι ενώ ο πόλεμος μαίνεται με σφοδρότητα, ο Νετανιάχου μετακόμισε μαζί με τη σύζυγό του σε πολυτελή έπαυλη που διαθέτει πυρηνικό καταφύγιο. Η έπαυλη ανήκει στον δισεκατομμυριούχο αμερικανοεβραίο φίλο τους Σάιμον Φάλικ, ιδιοκτήτη των καταστημάτων αφορολόγητων ειδών Duty Free Americas.

Η Σάρα Νετανιάχου έχει δεχτεί ουκ ολίγες φορές πυρά για τον πολυτελή βίο που διάγει και τα έξοδά της σε πανάκριβα ρούχα, κοσμήματα και έπιπλα. Τα τελευταία χρόνια ήρθε αντιμέτωπη με πολλές ποινικές διώξεις σχετικά με φερόμενη κατάχρηση της θέσης της, με την αθέμιτη χρήση των δημόσιων πόρων και δώρα αξίας δεκάδων χιλιάδων δολαρίων που φέρεται να έλαβε από επιχειρηματίες του εξωτερικού.

Προ δεκαετίας, δημοσιεύματα της εποχής υποστήριζαν ότι δαπάνησε περί τα 100.000 δολάρια από κρατικά χρήματα για γεύματα από εταιρείες τροφοδοσίας παρά το γεγονός ότι στην πρωθυπουργική κατοικία υπάρχει σεφ πλήρους απασχόλησης. Πριν από μερικές ημέρες, στο στόχαστρο μπήκε και ο γιος τους Γιαΐρ Νετανιάχου, ο οποίος, αντίθετα με τους χιλιάδες εφέδρους που έσπευσαν να επιστρέψουν στο Ισραήλ για να πολεμήσουν τη Χαμάς, εκείνος απολαμβάνει από τη Φλόριδα των ΗΠΑ την ασφάλεια και την άνεση του σπιτιού του που βρίσκεται – σύμφωνα με τον ισραηλινό ιστότοπο Ynetnews – σε πολυτελές παραλιακό συγκρότημα δίπλα στο Μαϊάμι.

Ο εκάστοτε πρωθυπουργός του Ισραήλ απολαμβάνει μεταξύ άλλων διάφορα επιδόματα, ενώ το κράτος χρηματοδοτεί όλα τα καθημερινά τρέχοντα έξοδα καθώς και αυτά των μελών της οικογένειάς του που διαμένουν στην πρωθυπουργική κατοικία στην Ιερουσαλήμ: από δημοτικούς φόρους, λογαριασμούς ρεύματος, νερού, τηλεπικοινωνιών και φυσικού αερίου μέχρι καθαριότητα, προσωπικό μάγειρα και προσωπικούς οδηγούς.

Το 2002 ο Νετανιάχου αγόρασε μια πολυτελή βίλα στην Καισάρεια έναντι ενός εκατομμυρίου δολαρίων, σήμερα όμως η αξία της ανέρχεται στα 5,8 εκατομμύρια δολάρια. Στα περιουσιακά του στοιχεία έχουν περιληφθεί επίσης ένα ρετιρέ διαμέρισμα στην Ιερουσαλήμ αξίας περίπου 3 εκατομμυρίων δολαρίων και ένα άλλο σπίτι στην ίδια πόλη, το οποίο κληρονόμησε μαζί με τον αδελφό του.