Οι εορτασμοί από την επίσημη τελετή στέψης του Καρόλου Γ’, του μεγαλύτερου σε ηλικία γαλαζοαίματου που ανεβαίνει στον βρετανικό θρόνο, δεν έχουν ακόμη κοπάσει. Αλλωστε έχουν περάσει εβδομήντα ολόκληρα χρόνια από τις 2 Ιουνίου 1953 που έλαβε χώρα η προηγούμενη, εκείνη της μακροβιότερης στα χρονικά βασίλισσας και μητέρας του, Ελισάβετ Β’ (1926-2022), και η μεγάλη πλειονότητα των Βρετανών δεν είχε ζήσει ποτέ ένα ανάλογο γεγονός. Οπως καταλαβαίνει κανείς, ο ενθουσιασμός υπήρξε μεγάλος.

Σε ολόκληρη τη χώρα διοργανώθηκαν και διοργανώνονται εκδηλώσεις, θεματικά πάρτι, ειδικά γεύματα για να τιμήσουν το γεγονός, ενώ η Δευτέρα έχει κηρυχθεί επίσημη αργία. Ανάμεσα στα πολλά που έχουν προγραμματιστεί, δεν είναι λίγοι και εκείνοι που τίμησαν τον νέο βασιλιά με ένα afternoon tea. Το ειδικό αυτό ρόφημα, που ονομάστηκε «coronation tea», σερβιρίστηκε σε αναμνηστικά φλιτζάνια και σερβίτσια. Πετσέτες, τραπεζομάντιλα και μείγματα τσαγιού έχουν δημιουργηθεί ειδικά για την περίσταση. Εξάλλου τι πιο βρετανικό από ένα προσεγμένο και μεγαλοπρεπές απογευματινό τσάι, ακριβώς όπως εκείνα που συνήθιζε να απολαμβάνει η βασίλισσα Ελισάβετ Β’;

Η λαοφιλής γαλαζοαίματη είχε και κάποιες συγκεκριμένες προτιμήσεις, όπως αποκάλυψε ο Ντάρεν Μακ Γκρέιντι, ο οποίος υπηρέτησε ως προσωπικός σεφ της βασίλισσας Ελισάβετ και άλλων μελών της βασιλικής οικογένειας για πάνω από 15 χρόνια. Κατ’ αρχάς, το afternoon tea ήταν το αγαπημένο της γεύμα – ως γνωστόν, μπορεί να αποκαλείται τσάι, αλλά η συγκεκριμένη απογευματινή συνήθεια στο Ηνωμένο Βασίλειο αποτελεί σχεδόν κανονικό γεύμα – και δεν το έχανε όπου κι αν βρισκόταν, υπό οποιεσδήποτε συνθήκες. Μόνη της ή με τον εγγονό της Γουίλιαμ στο παλάτι του Μπάκιγχαμ, κατά τη διάρκεια πάρτι στον κήπο με χιλιάδες προσκεκλημένους, ακόμη και εν πλω, στο βασιλικό σκάφος «Royal Yacht Britannia», η βασίλισσα θα διέθετε πάντοτε χρόνο για το απογευματινό της τσάι.

Ο σεφ μίλησε επίσης για τις προτιμήσεις της, όπως ότι το τσάι της έπρεπε να είναι καυτό και να ετοιμάζεται απαραιτήτως σε τσαγιέρα. Το βραστό νερό έπεφτε πάνω από το τσάι της ποικιλίας Earl Grey που ήταν η κλασική επιλογή της και εκχυλιζόταν για πέντε λεπτά απαραιτήτως. Το γάλα πάντοτε το έριχνε μετά, ενώ δεν έβαζε ζάχαρη. Στο γεύμα υπήρχαν πάντα δύο είδη σάντουιτς – με σολομό, αν ήταν η εποχή του στο Μπαλμόραλ -, σκόουνς και γλυκό, είτε αυτό ήταν ένα μικρό σοκολατένιο εκλέρ είτε κάτι πιο μεγαλοπρεπές, όπως ένα κομμάτι τούρτα. Ενα από τα αγαπημένα της, και του εγγονού της Γουίλιαμ επίσης, ήταν το σοκολατένιο κέικ μπισκότο, το οποίο ζητούσε πάντα να υπάρχει στο τραπέζι όταν έπιναν τσάι οι δυο τους. Οι σεφ φρόντιζαν ώστε να μην επαναλαμβάνονται οι γεύσεις των συνοδευτικών από τη μια ημέρα στην άλλη και έτσι καθημερινά υπήρχε κάτι διαφορετικό στα σερβίτσια. Οπως πολύ γλαφυρά έχει περιγράψει ο Μακ Γκρέιντι: «Τη μια ημέρα θα ήταν απλά σκόουνς, την επομένη θα ήταν σκόουνς φρούτων με σταφίδες. Ηταν πολύ σημαντικός ο τρόπος που εναλλάσσονταν, τόσο πολύ που οι σεφ στο παλάτι του Μπάκιγχαμ τηλεφωνούσαν στο κάστρο του Ουίνδσορ το πρωί της Δευτέρας και ρωτούσαν τι γεύσεις είχε στο τσάι της η βασίλισσα την προηγούμενη ημέρα, μόνο για να βεβαιωθούν ότι δεν θα σέρβιραν τα ίδια. Δεν είμαι σίγουρος τι θα συνέβαινε αν επαναλαμβανόμασταν, αλλά πάντα το ελέγχαμε». Επίσης, στην Ελισάβετ άρεσαν τα jam pennies (ολοστρόγγυλα μικρά σάντουιτς) και προτιμούσε πρώτα να αλείφει τα σκόουνς της με μαρμελάδα και μετά να βάζει την παραδοσιακή αγγλική πηχτή κρέμα (clotted cream). Επίσης, δεν αποζητούσε εξεζητημένες γεύσεις και ακριβά εδέσματα καθημερινά, όπως σολομό, χαβιάρι και φουά γκρα, αλλά προτιμούσε και φρούτα όπως ήταν οι φράουλες, τις οποίες απολάμβανε 3-4 φορές την εβδομάδα όταν ήταν στην εποχή τους.

Οσο για τα σερβίτσια, ψηλά στην προτίμηση της βασιλικής οικογένειας ήταν οι πορσελάνες Wedgwood. Η βασίλισσα Σάρλοτ (σύζυγος του Γεωργίου Γ’) απολάμβανε σε αυτά το τσάι της και της άρεσαν τόσο που ονόμασε τον ιδρυτή τους Τζοσάια Γουέτζγουντ «Αγγειοπλάστη της Μεγαλειοτάτης» και τα προϊόντα του «τα σκεύη της βασίλισσας». Το 1995 η βασίλισσα Ελισάβετ Β’ έδωσε στο πολυτελές brand το «Royal Warrant by Her Majesty Queen Elizabeth II», τον τίτλο του προμηθευτή της βασιλικής οικογένειας.

Βασιλικό art de la table α λα ελληνικά

Λαμβάνοντας αυτά υπ’ όψιν, η Μαρίλη Γλύπτη-Κανελλάκη, συγγραφέας του βιβλίου «L’ Αrt de la Τable», ετοίμασε ένα ξεχωριστό τραπέζι, αφιερωμένο στην αγαπημένη συνήθεια της βασίλισσας Ελισάβετ. Το διακόσμησε με κουταλάκια του γλυκού, τα οποία είναι πιστά αντίγραφα από το σερβίτσιο τσαγιού της βασίλισσας – διαθέτει συλλογή ως λάτρις και η ίδια του afternoon tea. Κορόνες, στρατιώτες και άγγλοι ευγενείς πλαισιώνουν το τραπέζι, καθώς και ένα λεύκωμα με φωτογραφίες της Ελισάβετ Β’, στο οποίο είναι αποτυπωμένη όλη της η ζωή. Τα κρυστάλλινα ποτήρια είναι από τη συλλογή «Bubbles» του περίφημου οίκου Christofle. Τα πιάτα προέρχονται από το σερβίτισο «Versailles» του πολυτελέστατου οίκου Bernardaud, ενώ τα μαχαιροπίρουνα είναι mix and match, σε χρυσό χρώμα, επίσης Christofle. Οι πετσέτες είναι λινές, διπλής όψεως, χρώματος χρυσού και καφέ. Το «πιάσιμο» είναι και αυτό χρυσό.

Σε κάθε τραπέζι που διοργανώνει η κυρία Γλύπτη-Κανελλάκη υπάρχει πάντα και ένα δώρο για τους καλεσμένους. Δεν θα μπορούσε αυτό να αποτελεί εξαίρεση. Ετσι, έχουμε ως αναμνηστικό για τους συνδαιτυμόνες έναν χρυσό καθρέφτη, μια και η βασίλισσα Ελισάβετ πρόσεχε πολύ την εμφάνισή της και σίγουρα θα υπήρχε ένα καθρεφτάκι σε καθένα από τα  χρωματιστά μικρά τσαντάκια που συνήθιζε να κρατά όπου και αν πήγαινε.