Στο στρατόπεδο των «11» μαθαίνω ότι έπεσαν πολλές προτάσεις, κάπου 20 μου λένε, για το όνομα της κίνησης υπό τον Αλέξη Χαρίτση και την Εφη Αχτσιόγλου. Προτάσεις όπως «Αριστερά Μπροστά», «Νέα Αριστερά», «Πράσινη Αριστερά» και πολλές άλλες. Η τελική επιλογή του ονόματος έχει γίνει και κατά πάσα πιθανότητα θα το μάθουμε σήμερα το απόγευμα στο Σεράφειο. Λίγη υπομονή λοιπόν…

 ***

Αιφνιδιασμός στον «πρωινό καφέ»

Γεγονός είναι ότι ο Πρωθυπουργός αιφνιδίασε τους υπουργούς του όταν τους ανακοίνωσε την επιστολική ψήφο. Τον πρώτο όμως αιφνιδιασμό σίγουρα τον αισθάνθηκαν οι συνεργάτες του που μετέχουν στον «πρωινό καφέ», όταν ένα μόλις λεπτό πριν τελειώσει ο Πρωθυπουργός το ανακοίνωσε.

Να σκεφτείτε, δεν έμεινε στη σύσκεψη ούτε καν για να απαντήσει σε κάποια ερώτηση του τύπου πότε και σε ποιες περιπτώσεις θα ισχύσει, καθώς έτρεξε στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου. Γιατί όμως υπήρξε τέτοιος αιφνιδιασμός; Επειδή, μου λένε, το θέμα κρατήθηκε μυστικό από το 2019 (όταν ο κ. Μητσοτάκης το ανέφερε στις προγραμματικές δηλώσεις) και ήταν από τις σπάνιες φορές που δεν υπήρξαν διαρροές για ένα τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα.

Ελάχιστα άτομα το γνώριζαν, όπως με πληροφορούν, και συγκεκριμένα οι Νίκη Κεραμέως, Ακης Σκέρτσος, Θοδωρής Λιβάνιος, καθώς και οι Δημήτρης Τσιόδρας, Παύλος Μαρινάκης και Γιάννης Βλαστάρης, που θα έγραφε και την ανακοίνωση. Εν συνεχεία, στο Υπουργικό Συμβούλιο προέκυψε ότι το γνώριζε και ο Γιώργος Γεραπετρίτης, με βάση μια παρέμβαση που έκανε και έδειχνε ότι ήταν προετοιμασμένος.

Η επιστολική ψήφος θα εφαρμοστεί στις επικείμενες ευρωεκλογές. Ωστόσο, για να «περάσει» και στις εθνικές, απαιτείται πλειοψηφία 200 βουλευτών στη Βουλή. Στο Μαξίμου εκτιμούν ότι θα την εξασφαλίσουν. Οπότε μην αποκλείετε αν το επόμενο φθινόπωρο δείτε κι αυτή την εξέλιξη να δρομολογείται.

***

Η «καυτή πατάτα»

Στο Μέγαρο Μαξίμου ακόμα αναζητούν τον καταλληλότερο χρόνο για την κατάθεση, συζήτηση και ψήφιση του νομοσχεδίου για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών. Δεν έχουν καταλήξει. Πρόκειται για θέμα που καλώς ή κακώς θα ανοίξει διάφορες συζητήσεις και σε προεκλογική περίοδο αυτά δεν είναι ευχάριστα για καμία κυβέρνηση. Οπότε τα στοιχήματα δείχνουν ότι το όλο θέμα, μάλλον, μετατίθεται για το δεύτερο εξάμηνο του έτους. Και πάντως μετά τις ευρωκάλπες.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέλει να αποφύγει τις φασαρίες. Ξέρει ότι Σαμαράς, Βορίδης και άλλοι θα είναι αντίθετοι, δεν του χρειάζεται κάτι τέτοιο αυτή την περίοδο και συνεπώς πατάει λίγο φρένο. Εκείνο που μου λένε από το Μέγαρο Μαξίμου είναι ότι έως ότου το νομοσχέδιο ωριμάσει και έρθει προς ψήφιση στη Βουλή ο Πρωθυπουργός έχει κηρύξει… σιωπητήριο (σε υπουργούς αλλά και σε βουλευτές).

Και κάτι τελευταίο, αλλά κρίσιμο: Ποιος υπουργός θα σηκώσει το βάρος του συγκεκριμένου νομοσχεδίου, αν και όποτε πάει στη Βουλή; Οπως μαθαίνω, μάλλον δεν παίζει τελικά το όνομα του υπουργού Δικαιοσύνης Γιώργου Φλωρίδη. Πιθανώς την αποστολή να αναλάβει τελικώς είτε η Σοφία Ζαχαράκη είτε ο Ακης Σκέρτσος.

***

Δεν έχει ησυχία ο ΣΥΡΙΖΑ

Τι είναι αλήθεια και τι ψέμα για τις αποχωρήσεις στελεχών και μελών του ΣΥΡΙΖΑ; Η ηγεσία μιλάει για ελάχιστες αποχωρήσεις, αλλά η πραγματικότητα είναι πως υπάρχει πρόβλημα στη βάση του κόμματος και αυτό φάνηκε από τις τοποθετήσεις αρκετών μελών στην ΠΓ. Εκεί στις αρχές της εβδομάδας το κλίμα ήταν παγωμένο σε μεγάλο βαθμό. Δεν είναι τυχαίο ότι ο επικεφαλής της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Σωκράτης Φάμελλος έθεσε το ζήτημα των κινήσεων διαφόρων στελεχών που στηρίζουν τον Στέφανο Κασσελάκη τα οποία με τη συμπεριφορά τους έριξαν λάδι στη φωτιά.

Το θέμα ετέθη από αρκετά στελέχη – π.χ. ασκήθηκε κριτική στον διευθυντή της ΚΟ Γιώργο Τσίπρα – με την ηγετική ομάδα να το υποβαθμίζει. Πολλοί τηρούν στάση αναμονής εν όψει του συνεδρίου, το οποίο, όπως είπε στην ΠΓ ο Στ. Κασσελάκης, πρέπει να γίνει στην ώρα του. Ρώτησα τι σημαίνει στην ώρα του και μου είπαν ότι δεν αλλάζει το χρονοδιάγραμμα και αυτό πρακτικά σημαίνει πως θα γίνει το τριήμερο 23-25 Φεβρουαρίου.

Συνεχείς αναφορές ακούτε και ακούω να γίνονται σχετικά με προσεγγίσεις στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ με το ΠαΣοΚ. Οι περισσότερες από αυτές τις περιπτώσεις δεν αφορούν απευθείας συνεργασία ή συμμαχία, αλλά συνομιλίες και συνυπάρξεις σε ενδιαφέροντα events. Ενα από αυτά οργανώνει το Ινστιτούτο Εναλλακτικών Πολιτικών (ΕΝΑ) την προσεχή Πέμπτη.

Εκεί θα γίνει εκδήλωση για τον προϋπολογισμό με ομιλητές τον Θόδωρο Μητράκο, οικονομολόγο της Τράπεζας της Ελλάδος, τον Φραγκίσκο Κουτεντάκη, επίκουρο καθηγητή του Πανεπιστήμιου Κρήτης και μέχρι πρόσφατα συντονιστή του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής, και τον Φίλιππο Σαχινίδη, πρώην υπουργό Οικονομικών και πρώην βουλευτή Λάρισας του ΠαΣοΚ.

***

Μια διακριτική αλλά ουσιαστική δουλειά…

Μπορεί να πέρασε στα ψιλά γράμματα της ανακοίνωσης, αλλά μαζί με την ιστορική αλλαγή που φέρνει η επιστολική ψήφος έρχονται ειδικές διατάξεις και για την ενίσχυση της προσβασιμότητας των ατόμων με αναπηρία στις κάλπες και την προεκλογική περίοδο. Η βελτίωση της φυσικής προσβασιμότητας στις εκλογές ήταν πάγιο αίτημα του αναπηρικού κινήματος, που εχθές Κυριακή 3 Δεκεμβρίου, Παγκόσμια Ημέρα για τα Ατομα με Αναπηρία, έχει την τιμητική του.

Παράλληλα, όπως ανακοίνωσε η κυβέρνηση, τα άτομα με αναπηρία θα ενισχυθούν με 200 ευρώ τον Δεκέμβριο. Αυτό αφορά 225 χιλιάδες δικαιούχους αναπηρικών επιδομάτων του ΟΠΕΚΑ. Απ’ ό,τι μαθαίνουμε, ο αρμόδιος για τον Συντονιστικό Μηχανισμό Ατόμων με Αναπηρία, υπουργός Επικρατείας Σταύρος Παπασταύρου, είχε ουσιαστική συμβολή, έχοντας περάσει πολλές ώρες με εκπροσώπους του αναπηρικού κινήματος και τους συναδέλφους του για τα ζητήματα αυτά, που είναι υψίστης προτεραιότητας για την κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη. Συν Αθηνά και χείρα κίνει…

***

Ερντογάν χωρίς… παράτες

Σας έχω νεότερα από το πρόγραμμα της επίσκεψης του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Αθήνα, την ερχόμενη Πέμπτη. Λοιπόν, ο τούρκος πρόεδρος αναμένεται κατά τις 11 το πρωί στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος». Από εκεί θα πάει κατευθείαν στο Προεδρικό Μέγαρο για μια – περισσότερο – εθιμοτυπική συνάντηση με την Πρόεδρο και αμέσως μετά θα πάει στο Μέγαρο Μαξίμου.

Προσοχή, όχι με τα πόδια, αλλά με τη λιμουζίνα του. Δεν προβλέπονται παράτες και υποδοχές (αγήματα, Εύζωνες, μπάντες κ.λπ.). Τελικώς, θα παρατεθεί γεύμα, στο Μουσείο της Ακρόπολης. Η σχετική λίστα των καλεσμένων καταρτίζεται αυτές τις ώρες. Μετά το τέλος του γεύματος, επιστρέφει στο αεροδρόμιο και αναχωρεί για την πατρίδα του.

***

Η Αθήνα βάζει «φρένο» στα Τίρανα

«Συνεπή» χαρακτήριζαν αρμόδιες πηγές τη στάση της Ελλάδας στην υπόθεση Μπελέρη. Με δεδομένο ότι η επιστολή προς την Αλβανία για την έναρξη διαπραγματεύσεων της πρώτης δέσμης ενταξιακών κεφαλαίων θα αποδεσμευτεί, καθώς είναι τεχνικής φύσεως κομμάτι, η Αθήνα κατέθεσε στο συμβούλιο των Μόνιμων Αντιπροσώπων (Coreper) ρητή επιφύλαξη όσον αφορά την πρόοδο των ενταξιακών διαπραγματεύσεων των Τιράνων, συνδέοντάς την άμεσα με την υπόθεση του εκλεγμένου δημάρχου Χειμάρρας Φρέντι Μπελέρη.

Να σημειωθεί ότι στην επιφύλαξη της Αθήνας αναφέρεται ότι πρέπει να του επιτραπεί να ορκιστεί, να έχει μια δίκαιη δίκη και να γίνει σεβαστό το τεκμήριο της αθωότητας, τονίζοντας ότι η εν λόγω υπόθεση συνδέεται άμεσα με το κριτήριο περί κράτους δικαίου. Υπάρχουν ωστόσο και διπλωμάτες που εκφράζουν επιφυλάξεις σχετικά με τους χειρισμούς της Αθήνας. Και μάλιστα ορισμένοι από αυτούς γνωρίζουν την Αλβανία πολύ καλά. Το αν η στρατηγική αυτή θα αποδώσει τελικά ή όχι μένει να αποδειχθεί.

***

Παρά το χονδροειδές «φάουλ» που διέπραξε ο Ρίσι Σούνακ έναντι του Κυριάκου Μητσοτάκη και κατά προέκταση της Ελλάδας, οι Βρετανοί διατηρούν το διπλωματικό τακτ που τους διακρίνει.

Αυτό μας θύμισε η τοποθέτηση του Τζορτζ Οσμπορν, του ανθρώπου που κρατά το κλειδί για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα, προέδρου του Βρετανικού Μουσείου, ο οποίος «άδειασε» μεγαλοπρετώς – αλλά… με τακτ – τον πρωθυπουργό Σούνακ για την ατυχή και απρεπή στάση του που προκάλεσε, και ευλόγως, ορυμαγδό αντιδράσεων. «Αν ο βρετανός πρωθυπουργός συναντά τον έλληνα πρωθυπουργό ή όχι, δεν έχει άμεση σχέση με αυτό που προσπαθούμε να κάνουμε» είπε, αναφερθείς στις διαπραγματεύσεις για την επιστροφή των Γλυπτών που συνεχίζονται με την Ελλάδα.

Ο ίδιος άλλωστε αναζητεί με την ελληνική κυβέρνηση και για λογαριασμό του Βρετανικού Μουσείου τους τρόπους ώστε να επιτευχθεί κάποια συμφωνία με την οποία τα Γλυπτά του Παρθενώνα «θα περνούν μέρος του χρόνου τους στην Αθήνα και ένα μέρος του χρόνου τους στο Λονδίνο», όπως έχει πει, δίνοντας την πολιτική διάσταση: «Γνωρίζουμε πλέον ότι δεν πρόκειται να λάβουμε ιδιαίτερη υποστήριξη από την κυβέρνηση των Συντηρητικών» δήλωσε ο Συντηρητικός πρώην υπουργός Οικονομικών κ. Οσμπορν, ο οποίος παρά τις δυσκολίες που υπάρχουν λόγω του υφιστάμενου βρετανικού νομοθετικού πλαισίου, εμφανίζεται αισιόδοξος.