Την Τρίτη, στις Βρυξέλλες, στο περιθώριο της συνόδου υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ θα γίνει μια σημαντική συνάντηση ανάμεσα στους υπουργούς Εξωτερικών της χώρας μας και της Τουρκίας. Οι κ.κ. Γεραπετρίτης και Φιντάν θα συζητήσουν την επίσκεψη-εξπρές του Ταγίπ Ερντογάν στην Αθήνα στις 7 Δεκεμβρίου.

Δηλαδή τα ζητήματα που θα μπουν στην ατζέντα και τις – όποιες – συμφωνίες που θα υπογραφούν. Τι μαθαίνω; Οτι στο πρόγραμμα που είχε καταρτίσει το Μαξίμου και το είχε στείλει στην Αγκυρα προέβλεπε και μια διανυκτέρευση του Ερντογάν στην Αθήνα, εάν και εφόσον το επιθυμούσε. Για τον λόγο αυτόν είχε προγραμματιστεί και δείπνο στο Μουσείο της Ακρόπολης ή εναλλακτικά στο Μαξίμου, το οποίο πλέον ακυρώθηκε, αφού θα αναχωρήσει από την Αθήνα το απόγευμα της ίδιας ημέρας.

Υπολογίζεται ότι η επίσκεψη δεν θα κρατήσει πάνω από έξι-επτά ώρες, ενώ τον τούρκο πρόεδρο δεν θα τον συνοδεύει η σύζυγός του. Είπαμε, «επίσκεψη-εξπρές εν Αθήναις».

Ωστόσο μια κοινή συνέντευξη Τύπου των δύο ηγετών έχει προγραμματιστεί να γίνει. Πότε; Αμέσως μετά το τέλος της συνάντησής τους.

Επίσης, για την ιστορία, στο πρωθυπουργικό μέγαρο θα παρατεθεί και ένα ελαφρύ γεύμα εργασίας, ενώ, απ’ ό,τι μαθαίνω, από το υπουργείο Εξωτερικών αποδεσμεύονται όλοι οι χώροι που είχαν «δεσμευθεί» για τη φιλοξενία της τουρκικής αντιπροσωπείας.

Από τη στιγμή που το προεδρικό Boeing θα προσγειωθεί στα Σπάτα κατά τις 11 το πρωί και θα αναχωρήσει κατά τις 5 το απόγευμα, τίποτε απ’ όλα τα παραπάνω δεν χρειάζεται.

Το ΝΑΤΟ κοιτάζει νότια

Την Τρίτη στις Βρυξέλες θα πραγματοποιηθεί μια ευρύτερα σημαντική σύνοδος στο ΝΑΤΟ, των υπουργών Εξωτερικών της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας. Τα θέματα που θα συζητηθούν θα είναι κατά βάση δύο: το Ουκρανικό, το οποίο φαίνεται ότι έχει βαλτώσει, και το Μεσανατολικό. Θα πείτε: Τι δουλειά έχει το ΝΑΤΟ στη Μέση Ανατολή; Απλώς θυμίζω ότι στην τελευταία σύνοδο κορυφής της Συμμαχίας στο Βίλνιους, το ΝΑΤΟ επέκτεινε το ενδιαφέρον του και προς τη Νότια Μεσόγειο, όχι τόσο για εμπόλεμες καταστάσεις όσο για απειλές που σχετίζονται με θέματα τρομοκρατίας και άτυπης μετανάστευσης. Με αυτή την απόφαση θα μπορεί να εξετάσει και όλα όσα συμβαίνουν στη Γάζα, αλλά και στην Ανατολική Μεσόγειο, που έγινε πλέον η πιο στρατιωτικοποιημένη περιοχή του πλανήτη.

Κασσελάκης (προσ)καλεί Κοτζιά

Την ώρα που οι αποχωρήσεις  στον ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζονται, ο Στέφανος Κασσελάκης επιδιώκει να αλλάξει το κλίμα και να εκπέμψει το μήνυμα ότι ανοίγει και ένας κύκλος προσχωρήσεων στο κόμμα  του. Ετσι, «ανταποκρινόμενος στην πρόσκληση του Νίκου Κοτζιά για την ανάπτυξη ανοιχτού και ειλικρινούς διαλόγου των προοδευτικών και δημοκρατικών δυνάμεων του τόπου», του έστειλε επιστολή με την οποία θεωρεί, όπως σημειώνει ανάμεσα στα άλλα, αναγκαίο να ξεκινήσει ο διάλογος για την ανασύνταξη των προοδευτικών δυνάμεων. Καθώς, όπως εκτιμά, «μέσα από τον πλουραλισμό και τη διεύρυνση θα προκύψει η (ανα)σύνθεση των προοδευτικών δυνάμεων.

Τα σχέδια του Τσίπρα

Ωστόσο το μεγάλο ερώτημα που πλανάται στην Κουμουνδούρου και θα πλανάται για πολύ καιρό ακόμη αναπάντητο είναι τι σχέδια έχει και τι θα κάνει ο Αλέξης Τσίπρας. Προς το παρόν, τα δεδομένα μιλάνε από μόνα τους. Ο βουλευτής Αλέξης Τσίπρας έχει μείνει στην ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ και εκ των πραγμάτων συντάσσεται με τον πρόεδρο Κασσελάκη. Τι θα κάνει και αν θα κάνει κάτι στη συνέχεια και πότε ίσως να μην το ξέρει ούτε ο ίδιος ακόμη. Αυτό που ξέρω εγώ πάντως είναι ότι ο Τσίπρας και η στενή ομάδα των συνεργατών του ετοιμάζονται να ιδρύσουν ένα πολιτικό ινστιτούτο και μπορεί αυτή να είναι η αρχή για τα επόμενα βήματά του. Τι θα έχει να πει από μια τέτοια θέση θα έχει σε κάθε περίπτωση ένα κάποιο ενδιαφέρον.

Απέκτησε φήμη…

Περιζήτητος στο συμβούλιο των υπουργών Παιδείας της ΕΕ μαθαίνω πως έχει γίνει ο Κυριάκος Πιερρακάκης. Και τούτο γιατί η φήμη από τη θητεία του στο Ψηφιακής Διακυβέρνησης εξακολουθεί να τον συνοδεύει, σε μια περίοδο, μάλιστα, που η ψηφιοποίηση της εκπαίδευσης είναι πολύ ψηλά στην ατζέντα τόσο της ΕΕ συνολικά όσο και των κρατών-μελών. Στο γεύμα μεταξύ των υπουργών που ακολούθησε τη σύνοδο, ο Πιερρακάκης είχε την τιμητική του, καθώς το… μενού είχε μπόλικη ψηφιοποίηση. Στην τοποθέτησή του, που άνοιξε τη σχετική ενότητα, ο έλληνας υπουργός Παιδείας μίλησε για τη συνολική εμπειρία της ψηφιοποίησης του κράτους κατά την προηγούμενη τετραετία, κάνοντας ειδική αναφορά και στον ψηφιακό σχεδιασμό του νέου του χαρτοφυλακίου, με τους ομολόγους του, σύμφωνα με τους παρευρισκομένους, να τον ακούν με μεγάλο ενδιαφέρον.

Ο «ψηφιακός βοηθός»

Ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δημήτρης  Παπαστεργίου, όπως μου λένε οι πηγές μου, φέρνει τη νέα εποχή και στο gov.gr, με την εισαγωγή του «ψηφιακού βοηθού». Πρόκειται για χρήση τεχνητής νοημοσύνης, με στόχο ο πολίτης-χρήστης να βρίσκει πολύ εύκολα αυτό που ψάχνει ανάμεσα σε χιλιάδες υπηρεσίες, ακόμα και απλώς κάνοντας φωνητική υπαγόρευση. Αυτή τη στιγμή το gov.gr έχει ξεπεράσει τις 1.600 υπηρεσίες και στόχος είναι στο τέλος της τετραετίας να μετράει μερικές χιλιάδες, άρα ο ψηφιακός βοηθός θα έχει πολλή δουλειά να κάνει.

Τους ξέχασε και τους έχασε

«Ούτε ένα τηλέφωνο ούτε ένα μήνυμα…» δεν έστειλε ο Αλέξης Τσίπρας, όπως μου έλεγαν γνώστες των ενδοοικογενειακών του ΣΥΡΙΖΑ, προς κάποιους τουλάχιστον από αυτούς που πήραν τον δρόμο της εξόδου και συνδέθηκαν στο παρελθόν μαζί του στηρίζοντάς τον από την εποχή που πήρε το «δαχτυλίδι» της διαδοχής από τον Αλέκο Αλαβάνο αλλά και ως πρωθυπουργό.

Πρόσωπα όπως ο Γιώργος Σταθάκης, ο οποίος ανήκε στον στενό πυρήνα με ιδιαίτερη συμβολή στην επεξεργασία των θέσεων του ΣΥΡΙΖΑ την περίοδο της «εφόδου» στην εξουσία και με σημαντικά χαρτοφυλάκια την περίοδο της διακυβέρνησης, ή ο Αριστείδης Μπαλτάς, ο θεωρητικός του χώρου με μακρά πορεία και συμβολή στο πεδίο της προοδευτικής διανόησης προερχόμενος από τον κύκλο του «Πολίτη» του Αγγελου Ελεφάντη και με υπουργική θητεία στις κυβερνήσεις Τσίπρα, αλλά και ο πρώην Πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, ο οποίος στήριξε και υπερασπίστηκε την ηγετική και θεσμική οντότητα του κ. Τσίπρα όποτε αμφισβητήθηκε, ή ο προερχόμενος από το ΠαΣοΚ και υπουργός επί των ημερών του Νίκος Τόσκας κ.ά.

Πάντως με την ευκαιρία οφείλω να σημειώσω κάτι που έχει το σημειολογικό ενδιαφέρον του ως προς τη στάση του κ. Τσίπρα. Δεν ξέρω αν το παρατηρήσατε, αλλά μέχρι τη μοιραία ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ δεν είχε εκδηλώσει καθ’ οιονδήποτε τρόπο οποιαδήποτε παρέμβαση παρά τη δρομολογηθείσα αποχώρηση της «Ομπρέλας». Αρχισε να ανησυχεί εμπράκτως όταν είδε τους «40άρηδες» να συνωστίζονται στην έξοδο, τη γενιά του, δηλαδή, αλλά κατόπιν εορτής…

Ο Αλέξης Χαρίτσης προαλείφεται για να σηκώσει το βάρος της εκπροσώπησης της υπό συγκρότηση Κοινοβουλευτικής Ομάδας των 9+2 βουλευτών που αποχώρησαν από τον μετα-ΣΥΡΙΖΑ του Στέφανου Κασσελάκη.

Ανήκει στη γενιά των 40άρηδων, της γενιάς δηλαδή του Αλέξη Τσίπρα, οι προσπάθειες του οποίου να τους αποτρέψει από την έξοδο στέφθηκαν με παταγώδη αποτυχία. Εξ αυτού του λόγου είναι άλλη μια προσωπική «ήττα» του πρώην προέδρου, καθώς τα πρόσωπα αυτά αποτέλεσαν ένα δυναμικό κομμάτι καταρτισμένων και με επάρκεια στελεχών που πλαισίωναν τον κ. Τσίπρα και το αφήγημά του για ένα νέο παραγωγικό, αναπτυξιακό και κοινωνικό μοντέλο.

Ο 46χρονος μεσσήνιος πολιτικός διαχειρίστηκε ως αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και το ΕΣΠΑ.

Θεωρείται μετριοπαθές αλλά ταυτόχρονα και μαχητικό στέλεχος, που συνδυάζει πολιτικό και τεχνοκρατικό προφίλ και εκφράζει το «ηθικό πλεονέκτημα της Αριστεράς χωρίς άκαιρα ρίσκα και τακτικισμούς».

Στις παρούσες διχαστικές και πολωτικές συνθήκες ως πρόεδρος της νέας ΚΟ θα «μετρηθεί» σε contrast με το «Κασσελακικό μοντέλο», αλλά θα κριθεί για τον προγραμματικό λόγο και την εναλλακτική πρόταση εξουσίας που θα εκφράσει ο υπό διαμόρφωση φορέας του, φιλοδοξώντας να αποτελέσει το αντίπαλο δέος στον καταρρέοντα ΣΥΡΙΖΑ.

Θερμή υποδοχή για το νέο αγγλόφωνο ένθετο του Βήματος σε συνεργασία με τη Wall Street Journal

Ηαλήθεια είναι ότι ήταν αναπάντεχη η υποδοχή που έτυχε το ειδικό αγγλόφωνο ένθετο του Βήματος της Κυριακής, καθώς και η νέα αγγλόφωνη ψηφιακή έκδοση tovima.com.

Ξενόγλωσσοι αναγνώστες, καθώς και πρεσβείες έλαβαν μια ποιοτική και άμεση ενημέρωση, μέσα από τις σελίδες του «Βήματος» και τον νέο αγγλόφωνο ιστότοπο, χωρίς καν να προσφύγουν στην συνήθως χρονοβόρα διαδικασία της μετάφρασης. Τα σχόλια ήταν θετικά και οι ευχές για μακροημέρευση του ενθέτου δεδομένες.

Έτσι οι αγγλόφωνοι αναγνώστες μας έμαθαν απευθείας και έγκυρα για το ποια θα είναι επόμενη ημέρα στην Γάζα, επίσης ότι ο Μπάιντεν δεν πείθει τους νέους ψηφοφόρους του, την στιγμή που βαίνουμε, με το νέο έτος, στην τελική κούρσα των προεδρικών εκλογών στις ΗΠΑ Ακόμα πληροφορήθηκαν για την σημαντική διάσκεψη COP-28 που θα γίνει στις αρχές Δεκεμβρίου στον Ντουμπάϊ και με την συμμετοχή του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, με την Ελλάδα να εστιάζεται σε θέματα κλιματικής αλλαγής και να εγκαινιάζει ειδικό περίπτερο για το περιβάλλον. Και βεβαίως όλοι θα ήθελαν να μάθουν (κυρίως οι χρήστες του) εάν καταρρέει ή όχι το Tit- Tok.

Με το ένθετο αυτό «Το Βήμα» που ήδη διανύει τον δεύτερο αιώνα της λειτουργίας του ανανεώνεται και εμπλουτίζεται διαρκώς, ενισχύοντας την μακρά του παράδοση στην έγκυρη και ποιοτική δημοσιογραφία, ενώ παράλληλα ανταποκρίνεται στις ανάγκες ενός σύγχρονου, απαιτητικού κοινού.

Η Alter Ego Media S.A. με την Wall Street Journal, η εφημερίδα «Το Βήμα της Κυριακής» θα φιλοξενεί κάθε εβδομάδα ένα ειδικό αγγλόφωνο ένθετο, προσφέροντας στους αναγνώστες της μια επιλογή από τα σημαντικότερα πρόσφατα άρθρα και αναλύσεις της διεθνούς ακτινοβολίας οικονομικής εφημερίδας. Η αγγλόφωνη ψηφιακή έκδοση του Βήματος φιλοδοξεί να προσφέρει έγκαιρη και διαρκή ενημέρωση στην αγγλική γλώσσα, με συνεχή ανανέωση του περιεχομένου της

Η νέα συνεργασία με την Dow Jones, εκδοτική εταιρεία της «WALL STREET JOURNAL», ενισχύει το στόχο του Ομίλου Alter Ego Media να παρέχει στους αναγνώστες του το καλύτερο και εγκυρότερο περιεχόμενο.

Εκτός, λοιπόν, από το νέο ένθετο, το αγγλόφωνο κοινό αποκτά πρόσβαση σε υψηλής ποιότητας δημοσιογραφική ανάλυση και έγκυρη ενημέρωση για την ελληνική και διεθνή πραγματικότητα και μέσα από τον ιστότοπο tovima.com, όπου θα φιλοξενούνται επίσης επιλεγμένα άρθρα της αμερικανικής εφημερίδας, αλλά και πρωτογενή θέματα του Βήματος.