Οταν τον Νοέμβριο του 2016 ο Μπαράκ Ομπάμα, πρόεδρος τότε των ΗΠΑ, επιβιβαζόταν στο «κτήνος» για να τον μεταφέρει από το Μουσείο της Ακρόπολης στο Air Force One, έδωσε μια υπόσχεση: «Θα ξανάρθω στην Αθήνα μαζί με την Μισέλ και τα κορίτσια». Τόσο μεγάλος ήταν ο ενθουσιασμένος του και από την υποδοχή, αλλά και από την Ακρόπολη. Δεν γνωρίζω εάν φέρει τώρα που έρχεται τον Ιούνιο και τη Μισέλ ή τα κορίτσια του στην Αθήνα, αλλά κράτησε την υπόσχεσή του κι ας πέρασαν επτά χρόνια. Αυτή τη φορά θα βρεθεί στην Αθήνα για να συμμετάσχει σε συζήτηση που διοργανώνει το Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος, το οποίο ανακοίνωσε τη συμμετοχή του στο SNF Nostos Conference, τον Ιούνιο του 2023. Δεν θα έρθει βέβαια με το Air Force One, αλλά μαθαίνω ότι πρόκειται (μόλις του δοθεί η ευκαιρία) να ξαναπάει στην Ακρόπολη και στο Μουσείο. Τον εντυπωσίασαν, βλέπετε, τα δώρα που του έδωσε ο τότε διευθυντής του Μουσείου Δημήτρης Παντερμαλής: ένα αντίγραφο της «σκεπτόμενης Αθηνάς» και ένα αντίγραφο αττικού τετράδραχμου, του 5ου π.Χ. αιώνα. Το αττικό τετράδραχμο το ζήτησε ο ίδιος ο Ομπάμα, όταν έμαθε ότι με αυτό πλήρωναν στην αρχαιότητα τους φόρους. Αλλά μη νομίζετε πως θα είναι μια επίσκεψη-αστραπή. Οχι βεβαίως, θα μείνει μερικές ημέρες στη χώρα μας για να πάει σε νησιά του Αιγαίου. Καλοκαίρι στην Ελλάδα χωρίς νησιά γίνεται; Δεν γίνεται…
Κρείττον το σιγάν
Το άδοξο τέλος της υποψηφιότητας του πρώην βουλευτή Σπύρου Πνευματικού δεν έχει να κάνει μόνον με τον «αέρα σαρωτικής νίκης» της ΝΔ που επιτρέπει στον Κυριάκο Μητσοτάκη να μη συγχωρεί καμία παρασπονδία, ούτε με την ανάγκη της Πειραιώς να μη δώσει καμία λαβή στον ΣΥΡΙΖΑ. Ενας από τους βασικούς λόγους που ο Πνευματικός αποχαιρετά τη Βουλή, έχει να κάνει με την πολύπαθη Εύβοια. Η Περιφέρεια, στην οποία άλλωστε περιόδευσε το πρωί της Παρασκευής ο πρόεδρος της ΝΔ, θεωρείται ειδικού χειρισμού, καθώς η ΝΔ όχι μόνον κατάφερε να πάρει την πρωτιά από τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά επιδιώκει να διευρύνει το προβάδισμά της. Η ΝΔ διεκδικεί τουλάχιστον μία ακόμα επιπλέον έδρα στις 25 Ιουνίου. Την έδρα αυτή μάλιστα θα καταλάμβανε ο Πνευματικός, που είναι πρώτος επιλαχών. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε στη Βόρεια Εύβοια κατ’ ιδίαν συζήτηση με τον πρώην βουλευτή, όπου του υπεδείχθη η έξοδος από το ψηφοδέλτιο ως μονόδρομος. Είχε προηγηθεί και τηλεφώνημα του Γραμματέα της ΝΔ Παύλου Μαρινάκη στον Πνευματικό, ο οποίος είχε εκδώσει ανακοίνωση μεταμέλειας για το αυτογκόλ.
Καλύτερα στην Τράπεζα…
Ο Γιώργος Χουλιαράκης, ο οικονομικός σύμβουλος του Αλέξη Τσίπρα και ένα από τα πλέον αναγνωρίσιμα στελέχη της εκλογικής επιτροπής που έχει συστήσει ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ, παρευρίσκεται στις σημαντικές εκδηλώσεις των τελευταίων ημερών που διοργανώνει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αλλά αποφεύγει να βρίσκεται στην πρώτη σειρά ή σε προβεβλημένη θέση. Προς τι η διακριτικότητα; Ηδη από τις προηγούμενες εκλογές ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας του έχει ξεκαθαρίσει ότι ο ρόλος του ως υψηλόβαθμου συμβούλου στην κεντρική τράπεζα δεν είναι συμβατός με έναν κομματικό ρόλο. Οπότε ο κ. Χουλιαράκης πατάει σε δύο βάρκες αυτή την περίοδο. Μαθαίνω όμως πως στην απόφαση αυτή υπάρχει και παρασκήνιο. Ο κ. Τσίπρας φαίνεται πως το μετάνιωσε που δεν τον αξιοποίησε πολιτικά, να τον βάλει για παράδειγμα στο Επικρατείας. Και όταν του πρότεινε μια καλύτερη κομματική θέση, ο Χουλιαράκης απάντησε «όχι ευχαριστώ, προτιμώ την Τράπεζα της Ελλάδος».
Παρασκήνιο εν όψει… Βίλνιους
Ισως να αποτελεί το κορυφαίο διεθνές γεγονός του εφετινού καλοκαιριού. Στις 11 και 12 Ιουλίου διεξάγεται στην Λιθουανία η Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ και στο Βίλνιους θα συμβούν διάφορα γεγονότα που μπορούν να αλλάξουν τους συσχετισμούς που γνωρίζαμε έως τώρα. Πρώτα απ’ όλα ας ευχηθούμε να υπάρξει κυβέρνηση στην Ελλάδα προερχόμενη από τη λαϊκή βούληση γιατί με τέτοιο γεγονός δεν γίνεται να πάει υπηρεσιακός πρωθυπουργός. Εάν τελικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης εκλεγεί και πάλι πρωθυπουργός, τότε θα πρέπει να περιμένουμε μια συνάντηση με τον Ερντογάν. Μαθαίνω ότι ο δίαυλος επικοινωνίας ανάμεσα στην Αννα-Μαρία Μπούρα (διπλωματικό σύμβουλο του κ. Μητσοτάκη) και στον Καλίν (εξ απορρήτων Ερντογάν) εξακολουθεί να υπάρχει, οπότε οι συνεννοήσεις αρχίζουν αμέσως μετά τις εκλογές της 25ης Ιουνίου. Ο Ερντογάν βεβαίως δεν πρόκειται να χάσει την ευκαιρία, και στη Λιθουανία αναμένεται να κάνει το μεγάλο ανατολίτικο παζάρι. Πρώτα θα παζαρέψει την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ και αμέσως μετά την προμήθεια των F-16.
Το άλλο σημαντικό θέμα που θα συζητηθεί στη Λιθουανία θα είναι ο αντικαταστάτης του Γενς Στόλτενμπεργκ. Ποιος ή ποια θα είναι ακριβώς ακόμα γίνονται διαβουλεύσεις, αλλά θα σας πω ποιο πρόσωπο θέλουν οι περισσότεροι σύμμαχοι. Θέλουν γυναίκα, θέλουν Σκανδιναβή και θέλουν την πρωθυπουργό της Δανίας Μέτε Φρέντρικσεν, η οποία όμως πριν από τρεις ημέρες τους «έκοψε τη φόρα» λέγοντας πως δεν σκοπεύει να αναλάβει την ηγεσία του ΝΑΤΟ. Τι απομένει; Κάποιοι λένε για τον βρετανό υπουργό Αμυνας, ακούγεται και ο ισπανός υπουργός Αμυνας, επικρατέστερη όμως εμφανίζεται η πρωθυπουργός της Εσθονίας Κάγια Κάλας (με την οποία πρόσφατα συναντήθηκε και ο κ. Μητσοτάκης), μια υποψηφιότητα που σίγουρα θα ενοχλήσει τους Ρώσους.
Ρουσφέτι για… δυνατούς λύτες
Μπορεί η «μάχη» του σταυρού να έληξε και να οδεύουμε προς τις εκλογές της 25ης Ιουνίου που θα διενεργηθούν με λίστα, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι τα διαρκή – και κάθε λογής – αιτήματα των ψηφοφόρων παύουν να υφίστανται. Ενας παλαιός βουλευτής που εξελέγη και αυτή τη φορά, μου εκμυστηρεύθηκε το πιο παράξενο. Συγκεκριμένα, γυναίκα ψηφοφόρος του ζήτησε να παρέμβει για… να επιστρέψει ο άνδρας της στο σπίτι, απ’ όπου είχε φύγει. Ομως η πιο δύσκολη στιγμή για τον βουλευτή δεν ήταν αυτή, αλλά όταν ακούγονταν οι φωνές του πατέρα της άτυχης γυναίκας που οργισμένος του ζητούσε να μην παρέμβει: «Οχι, να μην ξαναγυρίσει!» φώναζε. Τελικά επικράτησε η σύνεση και η επιθυμία της άμεσα ενδιαφερόμενης. Πώς κατέληξε το ιδιότυπο αυτό «ρουσφέτι»; Θετικά, εννοείται…
«Απόβαση» στην Αθήνα
Καθώς οι προσδοκίες για την ύπαρξη αυτοδύναμης κυβέρνησης στη χώρα έχουν αυξηθεί, όπως επίσης και οι προσδοκίες για ταχύτερη ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, μετά τις δεύτερες κάλπες και ειδικότερα στις 5-7 Ιουλίου, στελέχη της JP Morgan προγραμματίζουν απόβαση στην Αθήνα, για σημαντικές συναντήσεις με αξιωματούχους του υπουργείου Οικονομικών και της Τράπεζας της Ελλάδος, αλλά και στελέχη του ΙΟΒΕ, του ΤΧΣ, της Intrum Hellas, καθώς και τραπεζίτες, αφού η Ελλάδα θεωρείται ένα ενδιαφέρον story ανάκαμψης.
Το δίλημμα Τσίπρα
Με διήμερη περιοδεία στο Ρέθυμνο σήμερα και αύριο συνεχίζει ο Αλέξης Τσίπρας τις προεκλογικές περιοδείες του, όπου θα επισκεφθεί τα Ζωνιανά και τα Ανώγεια, ενώ του ετοιμάζουν υποδοχή στην πλατεία Τεσσάρων Μαρτύρων στην πόλη και βόλτα στο ιστορικό κέντρο, καθώς και συναντήσεις με αυτοδιοικητικούς και εργατικούς φορείς. Υπενθυμίζω ότι επέλεξε την έδρα του Ρεθύμνου, όπου δεν κατάφερε να εκλεγεί ο «ομπρελίστας» πρώην υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός και τώρα όλο το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στο αν, σε περίπτωση που ο ΣΥΡΙΖΑ κερδίσει την έδρα (την έχασε από το ΠαΣοΚ), ο κ. Τσίπρας θα κρατήσει ή θα αφήσει την έδρα στο στέλεχός του, το οποίο, ειρήσθω εν παρόδω, είχε δηλώσει μετά την εκλογική συντριβή της 21ης Μαΐου ότι «μία συζήτηση περί διαδοχής δεν πρέπει να αποτελεί ταμπού». Αν την αφήσει, θα πρέπει να επιλέξει ποια θα κρατήσει ανάμεσα στον Δυτικό Τομέα Αθηνών (όπου είναι ο Γιάννης Δραγασάκης) ή στην Α’ Πειραιώς (όπου είναι ο Θοδωρής Δρίτσας). Μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα…
Αυτή τη φορά ο Ταγίπ Ερντογάν δεν ήθελε να σπάσει την παράδοση που θέλει το πρώτο ταξίδι κάθε τούρκου προέδρου μετά την ανάληψη των καθηκόντων του να γίνεται στο ψευδοκράτος. Οχι όπως το 2018 που ο τούρκος πρόεδρος άφησε έκπληκτο τον τότε ηγέτη των Τουρκοκυπρίων Μουσταφά Ακιντζί, όταν αντί να επισκεφθεί την κατεχόμενη Λευκωσία προτίμησε να κάνει το πρώτο του ταξίδι στο εξωτερικό στο Αζερμπαϊτζάν. Ισως επειδή εκεί πούλησε περισσότερα όπλα και drones εναντίων των Αρμενίων ή ίσως επειδή ήθελε να υποβαθμίσει τον Ακιντζί. Εφέτος, παρά το άτυπο μορατόριουμ που υπάρχει ανάμεσα στην Αθήνα και την Αγκυρα για την αποφυγή προκλήσεων, ο Ταγίπ Ερτνογάν θα βρίσκεται στις αρχές της εβδομάδας στα Κατεχόμενα πραγματοποιώντας επίσημη επίσκεψη. Θα έχει μαζί του σχεδόν ολόκληρο το υπουργικό του συμβούλιο και κυρίως τον νέο υπουργό Εξωτερικών (πρώην αρχηγό των μυστικών υπηρεσιών) Χακάν Φιντάν, ο οποίος γνωρίζει πολύ καλά το Κυπριακό. Την ίδια ώρα ο Πρόεδρος Νίκος Χριστοδουλίδης καλεί σε συνάντηση τον Ερσίν Τατάρ, το συντομότερο δυνατόν. Να σημειώσω ότι οι Τουρκοκύπριοι προτίμησαν στις τουρκικές εκλογές κατά πλειοψηφία τον Κιλιτσντάρογλου, αν και οι οπαδοί του Ερντογάν είχαν κρεμάσει στα μπαλκόνια τους πανό με το πρόσωπό του.