Ενα μικρό δάκρυ στην άκρη των ψεύτικων, blue black βλεφαρίδων μου θύμιζε κάτι από τα διαμάντια De Beers έτσι όπως κυλούσε απαλά στο δεξί μου μάγουλο. Το «ταπεινό» ψαροκάλαθο, που έφερε όμως την υπογραφή του οίκου Hermès, έπεσε από τα χέρια μου μέσα στα κρυστάλλινα, γαλαζοπράσινα νερά. Πραγματικά, ένιωσα μια γλυκιά ταραχή στο άκουσμα της είδησης. «Επιτέλους!» αναφώνησα, ενώ το ψαροκάλαθο με κάτι μαριδούλες, γαύρους και σαρδέλες κατέληγε σιγά-σιγά στον βυθό. Το superyacht «Sarafsa», ένα από τα πλέον πολυταξιδεμένα στον κόσμο, πουλήθηκε τελικά ύστερα από προσπάθειες μηνών. Πίσω από την αγοραπωλησία βρίσκεται μεγάλη ελβετική τράπεζα, η οποία πρόσφατα ασχολήθηκε και με την πώληση της βίλας ελληνοαμερικανού μεγιστάνα στην Αντίμπ.

Το πλωτό βασίλειο, αξίας 65 εκατ. δολαρίων, ήταν ιδιοκτησίας του αγαπημένου μας, ελληνολάτρη πρίγκιπα (συνήθιζε να επισκέπτεται με αυτό κάθε καλοκαίρι τις Σπέτσες, το Πόρτο Χέλι, αλλά και νησιά των Δωδεκανήσων) Φαχάντ μπιν Σουλτάν της Σαουδικής Αραβίας. Ο σαουδάραβας εστεμμένος, ο οποίος βρίσκεται συχνά στο Μονακό, μπορούσε να παρακολουθεί από τις βεράντες πολυτελούς ξενοδοχείου το «Sarafsa» να κινείται αργά, νωχελικά στα νερά του κεντρικού λιμανιού. Αργότερα, όπως έλεγαν φίλοι του σουλτάνου, μεταφέρθηκε στο λιμάνι της Βαλέτας στη Μάλτα.

Ο καινούργιος του ιδιοκτήτης αναμένεται να ξοδέψει, όπως λένε αυτοί που τον γνωρίζουν, πολλά εκατομμύρια για την ανακαίνισή του. Θεωρεί ότι η υπάρχουσα διακόσμηση είναι μεν πολυτελής, αλλά βαριά, κακόγουστη και ολίγον κιτς. Ο πτωχός, γλυκός μου σουλτάνος Φαχάντ πώς μπορεί να αλλάξει γούστο και νοοτροπία όταν είναι μεγαλωμένος σε ένα περιβάλλον με χρυσοκέντητα σαλόνια, πίνακες εικαστικών που λατρεύουν τον μαξιμαλισμό, επιβλητικά (σχεδόν φοβιστικά) αγάλματα, φρου-φρου και χειροποίητες δαντέλες;

Τα τρία sittings

Θυμάμαι τα big parties στο yacht με τους προσκεκλημένους να διασκεδάζουν μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες, πίνοντας συλλεκτικές Armand de Brignac, ενώ το προσωπικό κουβαλούσε πάνω σε ασημένια, βαρύτιμα καροτσάκια χιλιάδες αστακοουρές, χαβιάρια, σολομούς, μπρικ και ό,τι πιο εκλεκτό μπορούσε να προσφέρει. Στο βάθος, το πρώτο φως της αυγής έπεφτε πάνω στο Νησί της Αποκάλυψης.

Ο σουλτάνος Φαχάντ, ένας άνθρωπος πολύ γενναιόδωρος, με γνώσεις γύρω από την ελληνική ιστορία, αλλά και πολύ χιούμορ, είχε πάρει μαζί του σε εκείνο το ταξίδι στην Πάτμο και σε άλλα νησιά της Δωδεκανήσου έλληνες στενούς του φίλους, ιδιοκτήτες μερικών από τα πλέον λαμπερά mansions στο Πόρτο Χέλι. Η βαρόνη Μίμι Ούλενς, η οποία δολοφονήθηκε πριν από μερικές ημέρες (το Βημαgazino φιλοξενεί εκτενές ρεπορτάζ για το θέμα), αναγνώριζε ότι ο Φαχάντ έκανε άριστες επιλογές όσον αφορά τα έργα τέχνης της συλλογής του, με υπογραφές κλασικών, αλλά και μοντέρνων εικαστικών. Ο φριχτός θάνατος της βαρόνης από το όπλο του γιου του πάμπλουτου συζύγου της ήταν το θέμα συζήτησης στην περιοχή του Πόρτο – «Μπέβερλι» – Χέλι, τη Μεγάλη Εβδομάδα, όταν οι αστραφτερές βίλες είχαν ανοίξει τις πύλες και ανάψει τους προβολείς τους πάνω στο γκαζόν των τεράστιων κήπων. Κάποιοι από αυτούς θυμίζουν τη… βίλα Μποργκέζε στην Ιταλία, με κάτι από λουτρά του Καρακάλα!

Σαμπάνια Armand de Brignac/ Φωτ.: Shutterstock

Το Πόρτο – «Μπέβερλι» – Χέλι, η Πάτμος, η Πάρος, η Κέρκυρα και οι Σπέτσες ήταν οι προορισμοί που επέλεξαν οι περισσότεροι έλληνες και ξένοι (όσοι βρίσκονταν εδώ) μεγαλοεπιχειρηματίες για να κάνουν τις πασχαλινές διακοπές τους. Οι υπόλοιποι βρίσκονται στο Μόντε Κάρλο, όπου πραγματικά επικρατούν ξέφρενοι ρυθμοί στα πάντα. Στο φαγητό, στη διασκέδαση, στο shopping, στις αγοραπωλησίες σκαφών, στις επιλογές luxury cars. Το always classic Cipriani αναγκάζεται να κάνει τρία sittings σε μία βραδιά για να μπορέσει να ικανοποιήσει το φανατικό του κοινό, το οποίο ξαφνικά μετά από ένα νιόκι με καραβίδες ή ένα πιάτο παραδοσιακού οβελία (πολλοί οι έλληνες πελάτες), ξεκινάει τους τρελούς χορούς μέχρι το πρωί. La vie est belle!

Τρελή αγωνία στη Μύκονο

Ο μεγαλοβιομήχανος χρυσός κληρονόμος Φίφης Δελμούζος Κασσανδρής παρακολουθούσε πριν από μερικές ημέρες τη μυκονιάτικη βερσιόν του Χασάπικου καθισμένος σε café στο παλιό λιμάνι. Ο παιδικός μου φίλος επιθυμούσε να «λάβει» μια γεύση από ελληνική παράδοση πριν ξεκινήσει τις ατέλειωτες επισκέψεις στα πιο hot εστιατόρια, bars και clubs του νησιού. Ο κ. Δελμούζος Κασσανδρής, συνηθισμένος να αντεπεξέρχεται με επιτυχία στους ισχυρούς mykonian ανέμους που δημιουργούν προβλήματα στα σκάφη, τα οποία έχουν αγκυροβολήσει στο νησί, φρόντισε να τσεκάρει προηγουμένως αν όλα αυτά τα μαγαζιά που έλεγαν ότι θα κάνουν opening τις ημέρες των γιορτών έδειξαν συνέπεια στις υποσχέσεις τους. Ο άστατος καιρός, τελικά, ήταν εκείνος που διαμόρφωσε το σκηνικό.

Το πολυσυζητημένο επικείμενο άνοιγμα ενός ιστορικού για τη Μύκονο εστιατορίου δεν είχε ακόμη γίνει πραγματικότητα, ενώ πολλοί έκαναν… αγωνιώδη τηλεφωνήματα προς τους ιθύνοντες, χωρίς όμως επιτυχία. Δύο πολύ γνωστά πάντως beach bars άνοιξαν θυμίζοντας μικρές σκηνές από ένα χρυσοφόρο καλοκαίρι με την πανέμορφη, μόλις 18 ετών, Ντέβα Κασέλ, κόρη της Μόνικα Μπελούτσι και του Βενσάν Κασέλ, να δημιουργεί ταραχή on the beach με το μικροσκοπικό της μπικίνι.

Οπερα, Πλάθιντο, Σπέτσες και μπάτλερ

Η Opera de Monte Carlo είναι, ως γνωστόν, από τις καλύτερες στον κόσμο. Αναμένοντας την εμφάνιση σε λίγες μόνο ημέρες, και συγκεκριμένα στις 21 Απριλίου, του μυθικού Πλάθιντο Ντομίνγκο (συνοδεύεται από τη Σεσίλια Μπαρτόλι), σκέφτομαι πως σε αυτή τη χρυσοποίκιλτη γωνιά του κόσμου οι μουσικές μπορούν να αναμειγνύονται (κλασική μαζί με τα τελευταία hits της Dua Lipa) χωρίς να ενοχλούν κανέναν, όπως επίσης οι καλοσιδερωμένες, λευκές κελεμπίες των εστεμμένων των Εμιράτων με ανοιχτόχρωμα, λινά κοστούμια Brunello Cucinelli και σούπερ μίνι φορέματα Dolce & Gabbana.

Ο κολεξιονέρ Γκαλάτσι Γκαλάτσι, ο οποίος πριν από λίγα 24ωρα αγόρασε ένα έργο Σεζάν από χρεοκοπημένο ρώσο μεγιστάνα, μου έλεγε ότι σε 4 ημέρες από τώρα που διαβάζετε αυτές τς γραμμές ο κορυφαίος γλύπτης Φερνάντο Μποτέρο, σύντροφος της δικής μας Σοφίας Βάρη, συμπληρώνει τα 90 του χρόνια.

Κατηφορίζουμε στο Πόρτο Χέλι, όπου η τσίκνα του οβελία περνάει πάνω από τα Baccarat ποτήρια και τα πορσελάνινα και ασημένια σερβίτσια Christofle, για να καταλήξει στις… απέναντι Σπέτσες. Και εκεί βέβαια ψήνουν αρνιά, κοκορέτσια και γαρδούμπες. Αρκετοί προτιμούν να τα προμηθεύονται από τον λαοφιλή Ταρσανά και άλλες κλασικές ταβέρνες του νησιού της Μπουμπουλίνας. Κάποιοι άλλοι επιμένουν να αφήνουν στα χέρια του μπάτλερ το ψήσιμο του οβελία, ενώ οι σκληρά εργαζόμενες Φιλιππινέζες αναλαμβάνουν τα υπόλοιπα.

Στο νησί της Μπουμπουλίνας γίνεται το αδιαχώρητο, οι βόλτες στο λιμάνι, μπροστά από τα πολυτελή σκάφη, είναι συνεχείς και ατελείωτες, ενώ στο μεγάλο μπαλκόνι του Ποσειδωνίου μπορείς να συναντήσεις τους πάντες, κινδυνεύοντας να έχεις και ευχάριστες και δυσάρεστες εκπλήξεις. Ενα low profile κάλεσμα ανήμερα του Πάσχα για στενούς, εκλεκτούς φίλους έχει οργανώσει ο πλοιοκτήτης Ανδρέας Χατζηγιάννης με τη συμπαθή σύζυγό του Μαρία και «φόντο» το σκάφος «Mariu».