Πριν από έναν χρόνο η θρύλος του τένις Μαρτίνα Ναβρατίλοβα ανακάλυψε ότι πάσχει καρκίνο στον λαιμό και στον μαστό. Έπειτα από μήνες χημειοθεραπείας, κατάφερε να αφήσει πίσω και τα δύο.

Πλέον η νικήτρια 167 τίτλων σε μονό εργάζεται σκληρά για να ευαισθητοποιήσει τους πάντες σχετικά με τη σημασία της πρόληψης. Ανέπτυξε ήδη μια συνεργασία με την WTA και τη Hologic, μια εταιρεία που δημιούργησε ένα καινοτόμο μηχάνημα 3D μαστογραφίας.

«Ο λόγος που κατάλαβα τον καρκίνο μου νωρίς ήταν επειδή ήμουν προσεκτική. Είδα έναν μικρό διογκωμένο αδένα και τον έλεγξα – έτσι έμαθα. Η συμβουλή μου είναι να κάνετε ετήσιους ελέγχους, όχι να τους αναβάλλετε και είναι καλύτερο να πηγαίνετε στο γιατρό πολύ συχνά παρά πολύ λίγο» υπογράμμισε η Ναβρατίλοβα σε συνέντευξή της στο ισπανικό πρακτορείο EFE.

Πρωτοβουλίες για την πρόληψη

Στο πλαίσιο της συνεργασίας της με την WTA και τη Hologic, η Αμερικανίδα (τσέχικης καταγωγής) πρώην παίκτρια συμμετέχει σε εκδηλώσεις και πρωτοβουλίες για την προώθηση της πρόληψης του καρκίνου στις γυναίκες. Μεταξύ αυτών, η παγκόσμια ομοσπονδία τένις εγκαινίασε πρόσφατα το έργο «Aceing Cancer» και η Ναβρατίλοβα συμβάλλει στη συγκέντρωση κεφαλαίων για να βοηθήσει όσους πολεμούν τον καρκίνο.

Η WTA και η Hologic δημιούργησαν επίσης μια επιχειρησιακή ομάδα για την «ανύψωση προτύπων, γνώσεων και πόρων» αφιερωμένη στην υγεία των γυναικών, εντός και εκτός του κόσμου του τένις.

«Συχνά οι γυναίκες δεν ακούγονται»

«Αν δεν σε πιστεύουν, πρέπει να συνεχίσεις με τις ιδέες σου, γιατί συχνά οι γυναίκες δεν ακούγονται. Ο γιατρός μερικές φορές σάς λέει ότι είστε πολύ κουρασμένες ή αγχωμένες. Αλλά πρέπει να έχετε αυτοπεποίθηση όταν πηγαίνετε στον γιατρό, εάν αισθάνεστε ότι κάτι δεν πάει καλά. Και αν συμβεί κάτι κακό, είναι καλύτερο να το μάθουμε νωρίτερα παρά αργότερα» είπε η Ναβρατίλοβα.

Τον περασμένο Ιούνιο, η 66χρονη Αμερικανίδα θρύλος του τένις, η οποία είχε ήδη καρκίνο του μαστού το 2010, ανακοίνωσε ότι πήρε εξιτήριο και είχε ξεπεράσει και τους δύο καρκίνους.

Οι μονομαχίες με την Έβερτ

Η Ναβρατίλοβα και η Κρις Εβερτ έγραψαν ανεξίτηλες σελίδες στην ιστορία του τένις με 18 «Grand Slam» στις βιτρίνες τους και ήταν πρωταγωνίστριες μιας από τις πιο σκληρές και έντονες αντιπαλότητες όλων των εποχών στον αθλητισμό.

Κατά καιρούς, αυτή η αντιπαλότητα ξεπέρασε τα σύνορα του τένις, αλλά με την πάροδο του χρόνου η Ναβρατίλοβα και η Έβερτ την άφησαν στο γήπεδο και έδωσαν τη θέση τους σε αυτό που σήμερα είναι ένας ισχυρός και εγκάρδιος δεσμός φιλίας.

Αυτή η σχέση έγινε ακόμη πιο στενή αφού η Εβερτ ανακοίνωσε τον Ιανουάριο του 2022 ότι έπασχε από καρκίνο των ωοθηκών, ο οποίος εντοπίστηκε σε πρώιμο στάδιο.

«Στο τένις γίναμε καλύτερες παίκτριες. Ίσως θα είχαμε κερδίσει περισσότερα χωρίς τον άλλον, αλλά ταυτόχρονα έχουμε βελτιωθεί. Προφανώς περάσαμε δύσκολες στιγμές, αλλά πάντα σεβόμασταν η μία την άλλη, αυτό δεν άλλαξε ποτέ. Και τα τελευταία χρόνια γίναμε πολύ στενές φίλες» τόνισε η Ναβρατίλοβα.

Η νέα καριέρα ως σχολιάστρια

Η πρώην τενίστρια βρέθηκε την περασμένη εβδομάδα και στο Κανκούν, στο σπίτι των τελικών της WTA, και στον ελεύθερο χρόνο της συνεργάζεται με τηλεοπτικούς σταθμούς όπως το Tennis Channel ή το Prime ως σχολιάστρια τένις, ένας τρόπος για να παραμείνει συνδεδεμένη με το άθλημά της και ταυτόχρονα να μοιράζεται τις εμπειρίες της.

«Είναι πολύ πιο εύκολο να μιλάς για τένις παρά να παίζεις. Προσπαθώ να μην είμαι πολύ επικριτική, γιατί ξέρω ότι είναι δύσκολο. Προσπαθώ να εκπαιδεύω, προσπαθώ να μιλάω καθαρά για να μάθει κάποιος που δεν γνωρίζει τένις και για να μάθει κάτι κι αυτός που παίζει ήδη», ανέφερε η Ναβρατίλοβα.

«Μου αρέσει να μοιράζομαι πάθος, γνώση. Είναι εύκολο, δεν χρειάζεται να προπονούμαι, να κάνω ζέσταμα, απλά φτάνω πέντε λεπτά νωρίτερα και μιλάω. Μου αρέσει να το κάνω, να είμαι κοντά σε αυτό το άθλημα και έχω καλή ισορροπία για να έχω χρόνο και να κάνω πράγματα που μου αρέσουν» προσέθεσε.

Επιτυχίες σε όλα τα «γήπεδα»

Αναγνωρισμένη ως ένας από τους θρύλους του παγκόσμιου αθλητισμού τον 20ό αιώνα (αν και πρόλαβε να μαζέψει αρκετούς τίτλους και τον… 21ο), η Ναβρατίλοβα σηματοδότησε μια εποχή στο τένις με 332 εβδομάδες στο νούμερο ένα του κόσμου από το 1978 ως και το 1987 και νίκες και στα τέσσερα τουρνουά «Grand Slam»: Αυστραλιανό Οπεν, Roland Garros, Wimbledon και US Open. Τώρα κερδίζει σε άλλα γήπεδα με την ίδια και πιο σημαντική επιτυχία. Αυτά της ζωής!