Δεν είμαστε της σερβικής… ΑΑΔΕ για να ελέγξουμε τα περιουσιακά στοιχεία και τις επενδύσεις του Νόβακ Τζόκοβιτς, αλλά τα δεδομένα στον πίνακα με τα κέρδη από τα βραβεία «ATP Prize Money Leaders» (τα νούμερα σε αμερικανικά δολάρια) προκαλούν ίλιγγο.

Ο κορυφαίος τενίστας όλων των εποχών είναι ο απόλυτος «Μίδας» και των χρηματικών επάθλων. Τα έσοδά του από τη συμμετοχή και την κατάκτηση τουρνουά ανέρχονται στα 175.281.484 δολάρια. Κάτι παραπάνω από 175 εκατομμύρια, λοιπόν. Τώρα πώς ο ίδιος δηλώνει ότι στον λογαριασμό του έχει μόνο 900 ευρώ είναι κάτι που μόνο ο ίδιος γνωρίζει (και φυσικά δεν πείθει κανέναν).

Μόνο εφέτος ο Νόβακ Τζόκοβιτς έχει εισπράξει κοντά στα 10 εκατομμύρια ευρώ (10.590.175 δολάρια). Τα αξίζει αφού έχει σαρώσει τα πάντα. Θυμίζουμε ότι στη συλλογή του μετράει 24 μεγάλα τουρνουά. Έχει κατακτήσει 10 Αυστραλιανά Open, 3 Ρολάν Γκαρός, 7 Γουίμπλεντον και 4 US Open.

Περί τα 40 εκατομμύρια δολάρια κέρδη από την ΑΤΡ πίσω του είναι ο Ράφα Ναδάλ ($134.640.719), ενώ τρίτος είναι ο Ρότζερ Φέντερερ ($130.594.339).

Ο τέταρτος στη λίστα είναι ο Άντι Μάρεϊ με λιγότερα από τα μισά, αν και τα 65 εκατομμύρια μόνο λίγα δεν τα λες. Η διαφορά γίνεται από τις κατακτήσεις Γκραν Σλαμ. Οι τρεις πρώτοι μετρούν από τουλάχιστον 20 ο καθένας τους, ενώ ο Μάρεϊ «μόλις» τρία.

Πέμπτος στη λίστα των κορυφαίων όλων των εποχών (στα κέρδη) είναι ο 52χρονος σήμερα Πιτ Σάμπρας. Κέρδισε στην καριέρα του από την ΑΤΡ ποσό σχεδόν 44 εκατ. δολαρίων. Με 14 Γκραν Σλαμ στην κατοχή του μάλλον λίγα φαίνονται, αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι οι εποχές αλλάζουν και τα χρηματικά έπαθλα πια έχουν αυξηθεί κατά πολύ, ακολουθώντας την αύξηση στην προβολή του αθλήματος και στα χρήματα από διαφημίσεις και χορηγίες.

Σε καλή θέση ο Τσιτσιπάς

Τηρουμένων των αναλογιών και της πορείας του είναι σε εξαιρετική κατάσταση και ο Στέφανος Τσιτσιπάς. Ο Έλληνας τενίστας έχει ανέβει στη 14η θέση της σχετικής κατάταξης της ΑΤΡ με 27.154.373 δολάρια έσοδα, δίχως να έχει κατακτήσει ούτε ένα major τουρνουά.

Εφέτος ο «Τσιτσιφάστ» έβαλε στον τραπεζικό του λογαριασμό 4.022.743 δολάρια μόνο από τη συμμετοχή και τις επιδόσεις του στα τουρνουά τένις παγκοσμίως.

Συνολικά η περιουσία του Τζόκοβιτς από το τένις εκτιμάται στα 240 εκατομμύρια δολάρια, χάρη σε μια καριέρα γεμάτη από τεράστιες νίκες, μεγάλες χορηγικές συμφωνίες χορηγίας και τα υψηλότερα κέρδη εντός γηπέδου από οποιονδήποτε τενίστα στην ιστορία.

Ο Νόβακ Τζόκοβιτς κυριάρχησε και στην ετήσια λίστα του «Forbes» με τους top κερδισμένους στο τένις τους τελευταίους 12 μήνες.

Ο Τζόκοβιτς συγκέντρωσε περίπου 38,4 εκατομμύρια δολάρια (συμπεριλαμβανομένων των φόρων και των αμοιβών πρακτόρων) την περίοδο από τον Σεπτέμβριο του 2022 έως τον Αύγουστο του 2023, από τα οποία συγκέντρωσε 13,4 εκατομμύρια δολάρια σε χρηματικά έπαθλα και περίπου 25 εκατομμύρια δολάρια εκτός γηπέδου που προέρχονται από χορηγικές συμφωνίες και λοιπές διαφημίσεις.

Στη δεύτερη θέση ο Αλκαράθ

Η λίστα του «Forbes», η οποία περιλαμβάνει μόνο ενεργούς τενίστες, βλέπει τον Τζόκοβιτς να ξεπερνά οικονομικά τον δεύτερο Κάρλος Αλκαράθ με καλή διαφορά. Ο 20χρονος Ισπανός (μοιράστηκε το Νο 1 με τον «Νόλε» μέσα στο 2023) κέρδισε περίπου 31,4 εκατομμύρια δολάρια τον περασμένο χρόνο, εκ των οποίων τα 11,4 εκατομμύρια δολάρια καταγράφηκαν στα γήπεδα του τένις χάρη στη νίκη του σε δύο Γκραν Σλαμ.

Ο Αλκαράθ κέρδισε 20 εκατομμύρια δολάρια εκτός γηπέδων από το τένις και αυτό το ποσό αναμένεται να αυξηθεί σημαντικά μετά την τελευταία επέκταση του συμβολαίου του με τον εταιρεία χορηγό ρακέτας Babolat.

Η Adidas ήταν χορηγός του Τζόκοβιτς για ένα σημαντικό μέρος της πρώιμης καριέρας του. Η Adidas άφησε ελεύθερο τον Άντι Μάρεϊ το 2009 και τον αντικατέστησε με τον Νόβακ. Είχαν δει πολύ μπροστά. Ο Αντι κέρδισε «μόνο» δύο Grand Slam πριν μεταγραφεί στην Under Armour, αλλά ο Novak κέρδισε 22 Grand Slam μετά την απόκτησή του από την Adidas. Ακολούθησαν συμφωνίες εκατομμυρίων ως brand ambassador με τις Uniqlo, Seiko, Lacoste και τη Mercedes-Benz.

Κυριαρχία των αδελφών Γουίλιαμς στις γυναίκες

Στις γυναίκες, πρώτες σε χρηματικά έπαθλα είναι οι αδελφές Γουίλιαμς. Η Σερένα με 94.186.730 είναι πρώτη και την ακολουθεί με κάτι λιγότερα από τα μισά η Βένους (42.153.897). Τρίτη σε απολαβές η Ρουμάνα Σιμόνα Χάλεπ με 40 εκατομμύρια δολάρια. Από ελληνικής πλευράς, η Μαρία Σάκκαρη είναι στην 72η θέση με έσοδα 9.705.848 δολάρια από την ΑΤΡ.

Ο «Γολγοθάς» για κάθε νέο τενίστα

Αν και τα λεφτά στο τένις είναι πολλά, δεν είναι για όλους. Όπως έχει παραδεχθεί και ο Νόβακ Τζόκοβιτς, «όταν ξεκινάς, έχεις τεράστια οικονομικά προβλήματα, με τον κίνδυνο να είσαι σε ένα τουρνουά και να χάσεις το επόμενο λόγω έλλειψης κεφαλαίων. Καταλαβαίνω απόλυτα τον αγώνα όσων ξεκινούν. Πρέπει να πληρώνουν φυσικοθεραπευτές, ταξίδια, προπονητές και κέντρα προπόνησης. Δεν είναι εύκολο».

Αν όμως αρχίζεις να κερδίζεις, όλα αλλάζουν.