Η Ουντινέζε είναι η πιο «πράσινη» ομάδα σε όλη την Ιταλία και τέταρτη στον κόσμο στον οικολογικό τομέα. Στόχος της είναι το μηδενικό αποτύπωμα άνθρακα και φιλοσοφία της η βιωσιμότητα.

Το τελευταίο της πρότζεκτ σε αυτόν το τομέα είναι ότι θα μετατρέψει το γήπεδό της στο πρώτο αθλητικό ηλιακό πάρκο της χώρας. «Δεν θα σημαίνει τόσο σημαντική εξοικονόμηση πόρων γιατί είναι περισσότερο ένα ποιοτικό έργο για να στείλουμε ένα ισχυρό μήνυμα σε κοινωνικό επίπεδο» δήλωσε η Μάγκντα Πότζο, εμπορική διευθύντρια του ιταλικού συλλόγου.

Σχεδόν 2.500 ηλιακά πάνελ πάνω από την ανακαινισμένη δομή του «Φρίουλι» (γνωστού και ως «Dacia Arena») θα παράγουν περισσότερα από 1 εκατομμύριο μεγαβάτ ετησίως. Ένα μηχανολογικό έργο που θα επιτρέψει στο γήπεδο να είναι αυτάρκες κατά τη διάρκεια των αγώνων και θα αποφύγει την εκπομπή 450 τόνων CΟ2, κάτι που θα το κάνει πρωτοπόρο στην Ιταλία.

Αυτό είναι το νέο σχέδιο της Ουντινέζε σε αναζήτηση μηδενικών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα.

Πράσινη φιλοσοφία

Η ιταλική ομάδα έκανε για άλλη μια φορά ένα βήμα στην περιβαλλοντική ευθύνη στον αθλητισμό. Το να είναι ιδιοκτήτρια του γηπέδου της, κάτι σπάνιο στην Ιταλία, της επιτρέπει να συνεχίσει ελεύθερα την αποστολή για τη βιωσιμότητα. Μια αποστολή που έχει ήδη ξεκινήσει στο πρόσφατο παρελθόν με έργα όπως το παιχνίδι με μπλουζάκια από ανακυκλωμένο υλικό ή με μια εφαρμογή για κινητά που επιτρέπει οι παίκτες να επιλέγουν το φαγητό τους την προηγούμενη μέρα για να αποφύγουν τη σπατάλη του.

«Όλα ξεκινούν από τη φιλοσοφία και την κλίση μας σε αυτά τα θέματα καινοτομίας σε όλους τους τομείς. Το θέμα της βιωσιμότητας γεννήθηκε με αυτόν τον στόχο: να εκτοξεύσει ένα ισχυρό κοινωνικό και μαθησιακό μήνυμα» δήλωσε η Πότζο.

«Αυτό το έργο γίνεται επίσης χάρη στους χορηγούς, που θέλουμε να είναι κοντά στη φιλοσοφία μας. Με το «Bluenergy» αρχίσαμε να χρησιμοποιούμε την πράσινη ενέργεια πριν από 4 χρόνια στο γήπεδο και σκεφτήκαμε, γιατί δεν πάμε παρακάτω;» πρόσθεσε η εμπορική διευθύντρια των «Φριουλάνι».

Σημασία στο μήνυμα

Οι ηλιακοί συλλέκτες είναι μια από τις μεγαλύτερες επενδύσεις του συλλόγου, ο οποίος ωστόσο δεν αναμένει οικονομικές αποδόσεις βραχυπρόθεσμα. Το σημαντικό είναι το μήνυμα.

«Το ηλιακό πάρκο είναι το πιο φιλόδοξο έργο μας, από πλευράς επενδύσεων» αναγνώρισε το συμβούλιο του συλλόγου του Ούντινε. «Νομίζω ότι σε αυτή την περίπτωση δεν θα σημαίνει τόσο μεγάλη εξοικονόμηση. Είναι περισσότερο ένα ποιοτικό έργο, για να στείλεις ένα ισχυρό μήνυμα σε κοινωνικό επίπεδο. Το ποδόσφαιρο είναι ένα μέσο μετάδοσης μηνυμάτων. Θέλουμε να πάμε προς αυτή την κατεύθυνση» επιμένουν οι άνθρωποι του ιταλικού συλλόγου.

Ο στόχος είναι το στάδιο να μη χρησιμοποιείται μόνο μία φορά κάθε 15 ημέρες όταν παίζει η Ουντινέζε, αλλά να είναι το κέντρο της περιοχής Friuli-Venezia Giulia προκειμένου να επιτευχθεί κερδοφορία. Λόγω του τύπου χρήσης του γηπέδου δεν είναι εύκολο. Γίνεται ένα παιχνίδι κάθε δύο εβδομάδες και η διαφορά μεταξύ της ενέργειας τη μία ημέρα του αγώνα και την άλλη είναι ακόμα μεγάλη.

Ο στόχος όμως από αυτή την άποψη είναι το γήπεδο να λειτουργήσει… 365 ημέρες με εκδηλώσεις και δραστηριότητες, οπότε ίσως στο μέλλον να υπάρξει οικονομικό όφελος.

Το χρονοδιάγραμμα

Η Ουντινέζε θα έχει τα επιχειρησιακά πάνελ τον Οκτώβριο του τρέχοντος έτους, σε μόλις 7 μήνες από σήμερα. «Θα ξεκινήσουμε τις εργασίες την άνοιξη. Στην Ιταλία το θέμα των αδειών είναι περίπλοκο, αλλά δεν νομίζω ότι θα είναι πρόβλημα. Φυσικά, δεν θα σταματήσουμε να παίζουμε στο γήπεδό μας κατά τη διάρκεια των εργασιών και στόχος είναι να τελειώσουμε μέχρι τον Οκτώβριο του 2024» εξήγησε η Πότζο.

Η περιβαλλοντική δέσμευση του συλλόγου, ο οποίος έχει έναν υπεύθυνο αειφορίας και μια επιτροπή προς αυτή την κατεύθυνση στο οργανόγραμμά του, πηγαίνει χρόνια πίσω.

«Ήμασταν οι πρώτοι που ζητήσαμε από τη Macron να παράγει μπλουζάκια με ανακυκλώσιμα υλικά. Είναι η σημασία του μηνύματος, ήμασταν οι πρώτοι και μετέφεραν το concept στις 200 ομάδες τους μεταξύ ποδοσφαίρου και ράγκμπι. Αν ήταν μόνο η Ουντινέζε, δεν θα γινόταν τίποτα, αλλά η εφαρμογή του σε όλα τα υπόλοιπα κάνει τη διαφορά».

Μάλιστα, η πορεία του συλλόγου τον οδήγησε να είναι μέλος της ομάδας βιωσιμότητας της UEFA European Club Association (ECA). «Είναι υπερηφάνεια για εμάς να είμαστε μέρος της ECA. Υπάρχουν 500 ομάδες και στην ομάδα εργασίας μας υπάρχουν 20. Είμαστε ένας από τους μικρότερους συλλόγους, αλλά είναι πολύ σημαντικό γιατί εκτός από το να δίνουμε τις ιδέες μας και να σχολιάζουμε όσα έχουμε πετύχει μαθαίνουμε πολλά» υπογράμμισε η Πότζο.

Η επίκαιρη βιωσιμότητα

Η έννοια της βιωσιμότητας γίνεται ολοένα και πιο επίκαιρη. «Eχει γίνει ένα μεγάλο βήμα στη βιωσιμότητα σε επίπεδο συλλόγων, ήταν έκπληξη για μένα γιατί πίστευα ότι ήταν σε χαμηλότερο επίπεδο και όλοι οι σύλλογοι τώρα επενδύουν» δήλωσε με υπερηφάνεια στο ισπανικό πρακτορείο ειδήσεων EFE η εμπορική διευθύντρια της ιταλικής ομάδας.

Παρά το γεγονός ότι έχει αναπτύξει το πιο φιλόδοξο έργο στην ιστορία του από αυτή την άποψη, ο ιταλικός σύλλογος εργάζεται ήδη για νέα σχέδια για το μέλλον.

«Λοιπόν, αυτό είναι το σπουδαίο πρότζεκτ της Ουντινέζε, αλλά θέλουμε να προωθήσουμε κι ένα έργο βιώσιμου τουρισμού με τη Friuli-Venezia Giulia, επίσης χορηγό του συλλόγου. Θέλουμε να δούμε μαζί τους το ζήτημα των βιώσιμων μεταφορών αλλά και άλλων επιλογών ώστε να μειώσουμε το οικολογικό αποτύπωμα» αποκάλυψε η Πότζο και υποσχέθηκε:

«Αυτό που θέλουμε τώρα είναι να διοργανώσουμε τον πρώτο αγώνα μηδενικών ρύπων στο γήπεδό μας, όπως συνέβη σε έναν αγώνα Τότεναμ – Τσέλσι πριν από μερικά χρόνια».

Το μέλλον της Ουντινέζε αλλά και του πλανήτη βρίσκεται στην επίτευξη της βιωσιμότητας. Και η ιταλική ομάδα στέλνει ήδη ένα μήνυμα υπευθυνότητας όσον αφορά το περιβάλλον. Η μετατροπή του σταδίου της σε ηλιακό πάρκο, το πρώτο στην Ιταλία, είναι ένα ακόμη βήμα προς τον στόχο της για μηδενικό αποτύπωμα άνθρακα. Και καλό θα ήταν να βρει μιμητές.