Ελεγε ότι δεν άντεχε τον χωρισμό, σύμφωνα με πληροφορίες από το φιλικό περιβάλλον του, ο 38χρονος εν ενεργεία αστυνομικός που την Τρίτη, στις 12 Σεπτεμβρίου, πυροβόλησε με κυνηγετική καραμπίνα την 42χρονη εν διαστάσει σύζυγό του και στη συνέχεια αυτοκτόνησε με το ίδιο όπλο. Οι λεπτομέρειες που έρχονται στο φως της δημοσιότητας για αυτή την πιο πρόσφατη γυναικοκτονία στην Καλαμαριά είναι σοκαριστικές. Οπως περιγράφεται, ο δράστης πήγε τα δύο ανήλικα παιδιά τους μέχρι το σχολικό, περίμενε να επιβιβαστούν και, στη συνέχεια, γύρισε στο σπίτι που έμενε η εν διαστάσει σύζυγός του. Να σημειωθεί ότι μετά το συναινετικό διαζύγιο που είχε πάρει το ζευγάρι πριν από λίγους μήνες, ο δράστης ζούσε με τους γονείς του ενώ είχε τακτική επικοινωνία με τα παιδιά του. Εκείνο το πρωί ο δράστης χτύπησε την πόρτα του διαμερίσματός της γυναίκας και όταν εκείνη άνοιξε, την πυροβόλησε και, αμέσως μετά, αυτοπυροβολήθηκε. Η αστυνομία, που έσπευσε ειδοποιημένη από τους γείτονες, βρήκε τα άψυχα σώματα στον διάδρομο της πολυκατοικίας. Σήμερα ψυχολόγοι της Ελληνικής Αστυνομίας έχουν αναλάβει τη στήριξη των παιδιών που μέσα σε δευτερόλεπτα έχασαν και τους δύο γονείς τους από το χέρι του πατέρα τους.

«Δεν άντεχε τον χωρισμό»

«Δεν άντεχε τον χωρισμό», «τη σκότωσε γιατί του ζήτησε να χωρίσουν»: αυτό είναι ένα μοτίβο πολύ συχνό στις περισσότερες γυναικοκτονίες που σημειώνονται στη χώρα μας. Αυτό ακούσαμε στην περίπτωση της γυναίκας που περιέλουσε με βενζίνη και έκαψε ο σύζυγός της πέρυσι στις 12 Σεπτεμβρίου στην Κομοτηνή, το ίδιο υποστήριξε και ο δράστης της δολοφονίας της 36χρονης γυναίκας που δολοφονήθηκε στην Κυψέλη την ίδια χρονιά. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, ο φόβος του διαζυγίου φέρεται να όπλισε το χέρι του 36χρονου δράστη στην περίπτωση της γυναικοκτονίας που σημειώθηκε τον Μάιο αυτής της χρονιάς στη Στρατονίκη Χαλκιδικής με θύμα την 39χρονη σύζυγο. Είναι χαρακτηριστικό ότι από τις 55 περιπτώσεις γυναικοκτονιών που καταγράφηκαν σε δύο χρόνια (2021 και 2022), αυτή ήταν η δικαιολογία που προέβαλαν οι ίδιοι οι δράστες ή το περιβάλλον τους σε περίπου τις μισές. Στο ίδιο ποσοστό, οι δράστες ήταν σύζυγοι, εν διαστάσει σύζυγοι, σύντροφοι ή πρώην σύζυγοι που, προφανώς, δεν άντεξαν την αμφισβήτηση ή την απόρριψη.

Εξαρση το 2021

Με όλα τα προβλήματα που σωρεύει το γεγονός ότι οι γυναικοκτονίες δεν καταγράφονται επισήμως ξεχωριστά αλλά συμπεριλαμβάνονται στις ανθρωποκτονίες, στα στοιχεία που συγκεντρώνονται καταγράφεται μια μεγάλη έξαρση (ιδίως στα χρόνια της COVID και της καραντίνας). Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το Ελληνικό Τμήμα του Ευρωπαϊκού Παρατηρητηρίου για τη Γυναικοκτονία το 2019 αναφέρονται 17 περιπτώσεις, το 2020 19, το 2021 31 και το 2022 25. Ενδεικτικό είναι ότι στην έρευνα «Ο ακήρυχτος πόλεμος στις γυναίκες στην Ευρώπη» που πραγματοποιήθηκε από το Μεσογειακό Ινστιτούτο Ερευνητικής Δημοσιογραφίας (MIIR) σε συνεργασία με 18 ειδησεογραφικά πρακτορεία, υπογραμμίζεται το γεγονός ότι η υψηλότερη ετήσια αύξηση των γυναικοκτονιών ανάμεσα σε 20 ευρωπαϊκές χώρες καταγράφηκε στην Ελλάδα στη διάρκεια της πανδημίας με άνοδο 187,5% από το 2020 μέχρι το 2021.

Ειδικοί επισημαίνουν ότι η έγκαιρη πρόληψη, το σπάσιμο της σιωπής απέναντι στα περιστατικά έμφυλης βίας και η μηδενική ανοχή της κοινωνίας και της Πολιτείας σε αυτά μπορούν να περιορίσουν τα φαινόμενα. Για να μη σχολιάζουμε κάθε φορά έκπληκτοι κάθε καινούργιο περιστατικό.