Στην κατασκευή και συντήρηση βιώσιμων σχολικών κήπων με την εφαρμογή αγροοικολογικών πρακτικών (γεωργία του άνθρακα) εκπαιδεύτηκαν μαθητές από σχολεία της Δυτικής Μακεδονίας στο πλαίσιο των εκπαιδευτικών δράσεων carbon farming schools που υλοποίησε η Open Farm με την υποστήριξη της ΔΕΗ.
Στο πλαίσιο των carbon farming schools, μαθητές και οι καθηγητές τους από τα Γρεβενά, το Αργος Ορεστικό, την Αχλάδα Φλώρινας, την Πτολεμαΐδα και το Βατερό Κοζάνης παρακολούθησαν σεμινάρια από τους γεωπόνους της Open Farm και δημιούργησαν τους δικούς τους σχολικούς λαχανόκηπους με χαμηλό αποτύπωμα άνθρακα και εφαρμογή πρακτικών βιολογικής και αναγεννητικής γεωργίας. Οι μαθητές και οι καθηγητές τους έμαθαν στην πράξη τα πλεονεκτήματα μια πετυχημένης αμειψισποράς (εναλλαγή καλλιεργειών στο ίδιο χωράφι), τη σημασία της συγκαλλιέργειας, συμβουλές για την αντιμετώπιση εχθρών και ασθενειών με φυσικά σκευάσματα και πολλές άλλες πρακτικές αναγεννητικής γεωργίας και καλλιέργειας με χαμηλό αποτύπωμα άνθρακα.
Παιδεία και διατροφική κουλτούρα
Η ανάπτυξη βιώσιμων αγροτικών και διατροφικών συστημάτων που εξασφαλίζουν υγιεινή τροφή σε όλους – σήμερα και στο μέλλον – έχει άμεση σχέση με την παιδεία και τη διατροφική κουλτούρα, αποτελώντας μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις της εποχής μας. Δράσεις όπως τα Carbon Farming Schools έχουν θετικό περιβαλλοντικό και κοινωνικό αποτύπωμα που απαντούν ταυτόχρονα στους παγκόσμιους και ευρωπαϊκούς στόχους για τη μετάβαση σε μοντέλα βιώσιμης ανάπτυξης (UN SDGs, EU Green Deal – Farm to Fork).
Η ΔΕΗ στήριξε τις εκπαιδευτικές δράσεις στο πλαίσιο της στρατηγικής τής Βιώσιμης Ανάπτυξης, η οποία συμβαδίζει με το επιχειρηματικό μοντέλο και τις ανάγκες μετασχηματισμού της εταιρείας, δημιουργώντας έναν «οδικό χάρτη» μετασχηματισμού σε ένα μοντέλο «Δημιουργίας Διαμοιραζόμενης Αξίας» (Creating Shared Value, CSV). Το μοντέλο θέτει στο επίκεντρο των προσπαθειών της την αναγνώριση των αναγκών των ενδιαφερόμενων μερών της και της κοινωνίας ευρύτερα, δημιουργώντας διαμοιραζόμενη αξία μεταξύ εταιρείας, κοινωνίας και περιβάλλοντος.
Kάθε κήπος κρύβει ένα σχολείο!
O συνιδρυτής και επικεφαλής του δικτύου Open Farm, κ. Παναγιώτης Παπαδόπουλος, ανέφερε: «Δεν έχουν όλα τα σχολεία κήπο, αλλά κάθε κήπος κρύβει ένα σχολείο! Τα Carbon Farming Schools είναι ένα καινοτόμο εργαλείο περιβαλλοντικής εκπαίδευσης των μαθητών, που θα τους οδηγήσει ως αυριανούς πολίτες στην απαραίτητη μετάβαση σε πρότυπα βιώσιμης και υπεύθυνης κατανάλωσης και ανάδειξης υγιεινών και θετικών περιβαλλοντικά διατροφικών επιλογών».
H σημασία της φύσης
Ο διευθυντής Βιώσιμης Ανάπτυξης της ΔΕΗ, κ. Αχιλλέας Ιωακειμίδης, δήλωσε: «Μέσω της δημιουργίας κήπων με χαμηλό αποτύπωμα άνθρακα σε σχολεία προσφέρουμε στους μαθητές και στη σχολική κοινότητα την ευκαιρία να συμμετάσχουν σε δραστηριότητες που αναδεικνύουν τη σημασία της φύσης και της προστασίας της βιοποικιλότητας, εξοικειώνοντάς τους σε πρακτικές που συμβάλλουν στην απορρόφηση του διοξειδίου του άνθρακα από την ατμόσφαιρα. Ξεκινήσαμε τα Carbon Farming Schools από τη Δυτική Μακεδονία, στην οποία λειτουργούν μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας της ΔΕΗ, γιατί θέλουμε να ενισχύσουμε τις τοπικές κοινότητες, να ενδυναμώσουμε την κουλτούρα συμμετοχής σε δράσεις που έχουν οικολογικό αποτύπωμα και να συμβάλουμε στη Δίκαιη Μετάβαση. Ως ΔΕΗ σχεδιάζουμε αντίστοιχες δράσεις και σε άλλες περιοχές τις Ελλάδας».
Σχετικά με την Open Farm
Η εταιρεία Open Farm διαθέτει σημαντική τεχνογνωσία στον σχεδιασμό και στην υλοποίηση προγραμμάτων βιωματικής μάθησης και μη τυπικής εκπαίδευσης για το περιβάλλον και τον αγροδιατροφικό τομέα για παιδιά και ενηλίκους (σεμινάρια, εργαστήρια, πρόγραμμα βιωματικής εκπαίδευσης, σχολικοί κήποι κ.ά.).
H Open Farm επιχειρεί να φέρει σε επαφή τους ανθρώπους στην πόλη με τους παραγωγούς στην ύπαιθρο και τη διαδικασία της παραγωγής της τροφής. Μέσω του δικτύου Open Farm καταγράφει και αναδεικνύει τα «ανοιχτά», επισκέψιμα αγροκτήματα και τις μονάδες μεταποίησης αγροτικών προϊόντων που είναι διάσπαρτα σε διάφορες γωνιές της Ελλάδας. Με επισκέψεις και δραστηριότητες σε αγροκτήματα του δικτύου, εργαστήρια, γευσιγνωσία και άμεση επικοινωνία με τον παραγωγό, επιχειρεί να μεταφέρει την κουλτούρα και τις δυσκολίες της αγροτικής παραγωγής και τα μυστικά της σωστής διατροφής στους τελικούς χρήστες των προϊόντων τους στις πόλεις.