O νέος δικαστικός «χάρτης», η μεταφορά δικαστηριακής ύλης σε συμβολαιογράφους και δικηγόρους, η διεύρυνση του συστήματος κατάθεσης ηλεκτρονικών δικογράφων, η λειτουργία μικρότερων και πιο ευέλικτων δικαστικών σχηματισμών, η αλλαγή τοπίου στο πεδίο της έκτισης των ποινών, η άμεση καταβολή χρημάτων σε δικηγόρους που προσφέρουν τις υπηρεσίες τους σε ευάλωτους πολίτες στο πλαίσιο του προγράμματος «Νομική Βοήθεια» είναι μερικές μόνο από τις μεταρρυθμίσεις που σχεδιάζει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης και αποκαλύπτει «Το Βήμα της Κυριακής».

Μεγάλες αίθουσες

Ψηλά στην ατζέντα του υπουργείου Δικαιοσύνης βρίσκεται και η κατασκευή νέων μεγάλων αιθουσών (σε πρώτη φάση στον χώρο του Εφετείου Αθηνών), ικανών να καλύψουν τις ανάγκες των πολυπρόσωπων σοβαρών ποινικών δικών, οι οποίες ως τώρα εκδικάζονται εκ περιτροπής στη μία και μοναδική αίθουσα που μπορεί να «φιλοξενήσει» αντίστοιχες διαδικασίες.

Παρά το γεγονός ότι ο υπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Φλωρίδης μετρά λίγες ημέρες που κρατά το  κρίσιμο αυτό χαρτοφυλάκιο στα χέρια του, έχει ήδη μελετήσει τον χώρο του μέσα από κρίσιμες αναγνωριστικές επαφές με τους εκπροσώπους των λειτουργών και των συλλειτουργών της Θέμιδος, σε μία προσπάθεια να γίνουν αποτελεσματικά βήματα εκσυγχρονισμού του δικαστικού συστήματος, αλλά και ταχύτερης απονομής της δικαιοσύνης.

Μήνυμα συνεργασίας

Το σημαντικότερο είναι ότι το μήνυμα για συνεργασία και συνεννόηση που έστειλε από την πρώτη του δημόσια εμφάνιση στη Βουλή φαίνεται να έχει πιάσει τόπο.

«Ο γόρδιος δεσμός της καθυστέρησης, που μεταπίπτει σε αρνησιδικία, μπορεί να αντιμετωπιστεί με μια προωθητική συνεργασία δικαστών, δικηγόρων, δικαστικών υπαλλήλων, συμβολαιογράφων και δικαστικών επιμελητών, με τη στήριξη του υπουργείου Δικαιοσύνης» έχει πει ο Γιώργος Φλωρίδης δίνοντας πρώτος το στίγμα της «γραμμής» που θα ακολουθήσει στην πορεία των μεταρρυθμίσεων, θεωρώντας ότι «η σύγκλιση οφείλει να είναι προωθητική» και πως «οι μεγάλες μεταρρυθμιστικές προσπάθειες δεν περιέχουν υποχρεωτικά και κατ’ ανάγκην μεγάλες συγκρούσεις».

Ο οδικός χάρτης

Σε πρώτο πλάνο στο υπουργείο Δικαιοσύνης βρίσκονται μια σειρά από μεταρρυθμίσεις που στοχεύουν στην αλλαγή της εικόνας του θεσμού, με την αξιοποίηση όλων των σύγχρονων εργαλείων φέρνοντας απτά αποτελέσματα στην καθημερινότητα των πολιτών.

Και συγκεκριμένα:

  • Διεύρυνση του συστήματος κατάθεσης ηλεκτρονικών δικογράφων, ώστε να συμπεριληφθούν και άλλες διαδικασίες, που δεν έχουν περάσει ακόμα στην ψηφιακή εποχή.
  • Ευέλικτοι δικαστικοί σχηματισμοί, στα πρότυπα των Μονομε-λών Εφετείων Κακουργημάτων, ώστε να αξιοποιηθεί στον μέγιστο βαθμό ο αριθμός των υπηρετούντων δικαστών.
  • Δικαστικός χάρτης, με «πυξίδα» τον τρόπο λειτουργίας των διοικητικών δικαστηρίων, με στόχο όχι να κλείσουν κατ’ ανάγκη περιφερειακά δικαστήρια, αλλά να λειτουργούν Κεντρικές Δικα-στικές Υπηρεσίες. Το μεταρρυθμιστικό αυτό μέτρο στοχεύει να αντιμετωπίζονται ισότιμα οι δικαστικοί λειτουργοί ως προς την ανάθεση υποθέσεων (τώρα υπάρχουν Πρωτο-δικεία που δεν έχουν πολλές υποθέσεις, ενώ σε άλλα οι δικαστές κυριολεκτικά στενάζουν από τον όγκο των δικογραφιών που καλούνται να χειριστούν), να προχωρεί ταχύτερα η εκδίκαση των χιλιάδων εκκρεμών δικογραφιών και να ενοποιείται και η βάση των νομολογιακών δεδομένων.
  • Μεταφορά δικαστηριακής ύλης σε συμβολαιογράφους και δικηγόρους, όπως για παράδειγμα ένορκες βεβαιώσεις, διαταγές πληρωμής και εξαλείψεις προσημειώσεων, δίνοντας μία μεγάλη «ανάσα» στους δικαστές του πρώτου βαθμού.
  • Αμεση πληρωμή δικηγόρων που διορίζονται αυτεπαγγέλτως από τα δικαστήρια για την υπεράσπιση αδύναμων οικονομικά πολιτών που προσφεύγουν στη Νομική Βοήθεια. Στόχος είναι να μην επαναληφθεί το φαινόμενα δικηγόροι να μένουν επί χρόνια απλήρωτοι, γεγονός που είχε οδηγήσει σε αποχή του σώματος από τέτοιες υποθέσεις που οδηγούνταν σε αναβολή, επιβαρύνοντας ακόμα περισσότερο τους ήδη αργούς ρυθμούς απονομής δικαιοσύνης.

Η έκτιση των ποινών

Μεγάλη έμφαση δίνεται επίσης από την πλευρά του υπουργείου Δικαιοσύνης και στην έκτιση των ποινών, στο πλαίσιο του γενικότερου προληπτικού χαρακτήρα της επιβολής τους, ώστε να μην υπάρχει το φαινόμενο κάποιος να κρίνεται ένοχος, να καταδικάζεται αλλά εν τέλει να μην οδηγείται στη φυλακή στέλνοντας μήνυμα ατιμωρησίας προς την κοινωνία.

Στο μικροσκόπιο του υπουργείου βρίσκονται επίσης οι χιλιάδες υποθέσεις που φτάνουν σε ετήσια βάση στα δικαστήρια, προκειμένου να εξεταστεί αν μπορεί να γίνει αποποινικοποίηση ήσσονος σημασίας αδικημάτων.