Η ιστορία ξεκινάει την περίοδο της Τουρκοκρατίας. Οι Πεταλιοί ανήκαν στον Ομέρ Πασά της Καρύστου. Ηταν, μάλιστα, τόσο όμορφα που ο πασάς αποφάσισε και εγκατέστησε εκεί το χαρέμι του, στον επίγειο παράδεισο με τα τιρκουάζ νερά. Το νησί απελευθερώνεται μετά την Επανάσταση και το 1871 περνά στα χέρια του βασιλιά Γεώργιου Α’. Είναι το δώρο του για τον γάμο με την Ολγα Κωνσταντίνοβα. Ο βασιλιάς και η δούκισσα αποκτούν 8 παιδιά.

Τον Μάρτιο του 1913, όμως, ο Γεώργιος Α’ δολοφονείται στη Θεσσαλονίκη και όπως λέει σήμερα ο κ. Βαγγέλης Λαψάτης, επιχειρηματίας της περιοχής, από τις διηγήσεις των γονιών και των παππούδων του, «όταν οι βασιλιάδες έφυγαν από την Ελλάδα άφησαν πίσω τους μια κατάρα για τους Πεταλιούς: «Οποιος κι αν περάσει από το σύμπλεγμα, να μη στεριώσει» είπαν» Ετσι και έγινε. Το πετράδι του στέμματος της Νότιας Εύβοιας. Οι ελληνικές Μαλδίβες. Το νησί που δεν ανήκε σε κανέναν.

Στο Χερσονήσι, το δεύτερο σε μέγεθος νησί του συμπλέγματος, δεσπόζει από το 1916 η άσπρη βίλα της οικογένειας Εμπειρίκου. Στο απέναντι νησί, στο Τραγονήσι, το τρίτο σε μέγεθος νησάκι του συμπλέγματος, βρίσκεται η βίλα της οικογένειας Καρνέση. Η οικογένεια Καρνέση απέκτησε από την οικογένεια Παπαλιού το 50% της Κτήμα Πεταλιοί ΑΕ το 1986.

Οι Πεταλιοί είναι ένα προσωπικό στοίχημα για τον καπετάν Σπύρο, για τους Πεταλιούς θα βρεθεί στα δικαστήρια, σε μια πολυετή δικαστική διαμάχη με τον Εμπειρίκο. Η τελευταία δικαστική κίνηση έγινε το 2022, με το δικαστήριο ωστόσο να αναγνωρίζει στον Μαρή Εμπειρίκο ότι εκείνος είναι που κατέχει το 50% των μετοχών της Κτήμα Πεταλιοί ΑΕ, ενώ με βάση τη μελέτη εκτίμησης από την εταιρεία Deloitte Business Solutions Anonyme of Business Consultants η αξία ολόκληρου του συμπλέγματος αποτιμάται στα 77.230.000 ευρώ.

Αεροφωτογραφία από το νησιωτικό σύμπλεγμα των Πεταλιών στον νότιο Ευβοϊκό Κόλπο

Πώς ο Αντέλ έγινε ο Αρης

Το μεγαλύτερο διάστημα που πέρασε η οικογένεια Καρνέση στο νησί ήταν η περίοδος της καραντίνας. Στο Τραγονήσι, όμως, είχαν πάντα έναν δικό τους άνθρωπο. Τον άνθρωπο που έμενε χειμώνα και καλοκαίρι στο σπίτι και φρόντιζε τα πάντα. Τον Αντέλ ελ Μπουράι. Ο Ελ Μπουράι ήρθε στην Ελλάδα από την Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου τη δεκαετία του ’80. Πολύ νωρίς στον δρόμο του βρέθηκε η οικογένεια Καρνέση.

Η νεοσύστατη τότε εταιρεία τους έκανε τις πρώτες της επιτυχίες. Η μητέρα της οικογένειας, η Ελευθερία Καρνέση, ξεχώρισε τον Ελ Μπουράι, τον πήρε από τα πλοία και τον έχρισε επιστάτη της ακίνητης περιουσίας της οικογένειας σε Πεταλιούς και Γλυφάδα. Η αγάπη του στην οικογένεια τον έκανε να αλλάξει θρησκεία. Βαφτίστηκε χριστιανός. Η Ελευθερία Καρνέση, που έχει φύγει πλέον από τη ζωή, του έδωσε το όνομα Αριστείδης και από τότε ο Αντέλ έγινε για όλους ο Αρης.

Οσοι γνώριζαν τον Αρη δεν μπορούσαν να φανταστούν ότι αυτός θα ήταν ο μοιραίος άνθρωπος που θα έδινε τέλος στη ζωή της Μαρίας και του Αντώνη Βλασσάκη, του συζύγου της Δέσποινας. Ολοι περιγράφουν έναν ήρεμο άνθρωπο, έναν άνθρωπο χαμηλών τόνων, ένα «πρόβατο», όπως λέει χαρακτηριστικά ένας από τους ψαράδες του νησιού.

Ποιος ήταν ο Αρης

«Ενας άνθρωπος που περπατούσε σκυμμένος και βοηθούσε όποιον είχε ανάγκη» συμπληρώνει. «Ο Αρης αγόραζε κρέας από τον χασάπη για να βοηθήσει όσους δεν είχαν χρήματα», «Ο Αρης έδινε χρήματα στην τοπική ομάδα», «Ο Αρης λάτρευε την Ελευθερία σαν μάνα του».

Αυτές είναι οι ιστορίες που ακούει κανείς στους Πεταλιούς για τον Αρη. Πώς λοιπόν ο ήρεμος Αρης, τα αφτιά και τα μάτια της οικογένειας, ο έμπιστος εργαζόμενος που έγινε μέλος δυναστείας, έστρεψε τη μονόκαννη καραμπίνα στο πρόσωπο της Μαρίας Καρνέση; Πώς σκότωσε τον άνδρα της Δέσποινας;

Το αρχικό σενάριο για «τον 76χρονο εργαζόμενο από την Αίγυπτο που θόλωσε γιατί έχασε τη δουλειά του και στη συνέχεια το σπίτι του» φαίνεται να ξεθωριάζει μετά τις τελευταίες αποκαλύψεις για υπέρογκα ποσά σε τράπεζες τις Ελλάδας και της Ελβετίας και συμμετοχή στα διοικητικά συμβούλια ναυτιλιακών εταιρειών.

Τα στοιχεία δείχνουν πως ο Ελ Μπουράι δεν ήταν απλά ένας φιλοξενούμενος.  Συγκεκριμένα, από λογαριασμό του Ελ Μπουράι στην ελβετική Citi Bank πέρασε 1,5 εκατομμύριο. Σε άλλο λογαριασμό του 76χρονου Αιγυπτίου στην Ελλάδα βρίσκονται 500.000 ευρώ. O Ελ Μπουράι ήταν στο ΔΣ του ΕΛΚΑ GLORY μαζί με τη Μαρία, τη Δέσποινα Καρνέση και του EΛΚΑ DELOS μαζί με τον Σπύρο Καρνέση.

Τι λόγους είχε λοιπόν ο 76χρονος να στραφεί κατά της οικογένειας που έλυσε το οικονομικό πρόβλημα της ζωής του; Hταν η απομάκρυνση από το σπίτι η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι; Σε ανακοίνωσή της η ναυτιλιακή, πάντως, ξεκαθαρίζει πως το ακίνητο δεν ανήκε ούτε στην εταιρεία ούτε στη Μαρία Καρνέση που δολοφονήθηκε. «Και εσύ θέλεις να με βγάλεις από το σπίτι…». Αυτά ήταν τα τελευταία λόγια του Ελ Μπουράι πριν αφαιρέσει τη ζωή του Αντώνη Βλασσάκη, σύμφωνα με τις καταθέσεις αυτοπτών μαρτύρων.

Η ενδοοικογενειακή διαμάχη

Οσο η οικογένεια ήταν ενωμένη, υπέγραφε ιδιόχειρα σημειώματα συσπείρωσης και ευγνωμοσύνης. Τα τελευταία χρόνια, όμως, η οικογένεια διχάστηκε. Τα αδέλφια σε κόντρα και η μάχη σκληρή, αδυσώπητη, μια κανονική ναυμαχία με τους καπεταναίους και από τις δύο πλευρές να πλέουν πρόσω ολοταχώς προς τη σύγκρουση. Μαρία και Δέσποινα, οι αδελφές του Σπύρου, με αγωγή τους κατηγορούσαν τον ίδιο ότι πήρε από κοινούς λογαριασμούς 325,5 εκατ. δολάρια, τα οποία και μετέφερε σε αποκλειστικά δική του εταιρεία.

Μυθική η περιουσία, μυθική και η κόντρα της οικογένειας. Τελευταίο παράδειγμα είναι η δικαστική διαμάχη των τριών αδελφών, καθώς η Μαρία Καρνέση, η Δέσποινα Καρνέση αλλά και ο σύζυγός της Αντώνης Βλασσάκης κινήθηκαν εναντίον του Σπύρου Καρνέση για την υπόθεση της χρηματιστηριακής εταιρείας Πήγασος.

Οπως προκύπτει, όσο η οικογένεια ήταν ενωμένη, η θέση του Ελ Μπουράι ήταν εδραιωμένη, όταν όμως η οικογένεια διχάστηκε ο Αρης έπρεπε να επιλέξει στρατόπεδο και επέλεξε αυτό του Σπύρου Καρνέση. Εκεί η ιστορία περιπλέκεται. Τώρα, μια σειρά από μαρτυρίες αξιολογούνται προκειμένου οι Αρχές να φτάσουν στην άκρη του νήματος της τριπλής δολοφονίας, αφού εκτός από τη Μαρία Καρνέση και τον Αντώνη Βλασσάκη ο Ελ Μπουράι αφαίρεσε τη ζωή του 75χρονου πρώην καπετάνιου Ηλία Κουκουλάρη, που με αυτοθυσία αποπειράθηκε να τον αφοπλίσει. Οι Αρχές προσπαθούν να συνθέσουν το παζλ και να βρουν το πραγματικό κίνητρο του δράστη που ακόμα παραμένει άγνωστο.

Το νησί που λάτρευαν όλοι

Τους Πεταλιούς λάτρεψαν ο Ωνάσης και ο Νιάρχος, η Μαρία Κάλλας, ο Πικάσο, η Γκρέτα Γκάρμπο, o Ουίνστον Τσόρτσιλ, ο θρυλικός χορευτής Νουρέγεφ, ο Μπιλ Γκέιτς, ο Τζεφ Μπέζος. Η Μαρία Κάλλας πέρασε εκεί το καλοκαίρι του 1969 μαζί με τον Πιερ Πάολο Παζολίνι.

Το 1990, ένα τμήμα του, 200 στρέμματα, πουλήθηκε στα αδέρφια Πικάσο, την Παλόμα και τον Κλοντ, που ανακαίνισαν τους παλιούς βασιλικούς στάβλους. Οταν αποφάσισαν να το πουλήσουν, οι ενδιαφερόμενοι ήταν πολλοί. Εφοπλιστές, επιχειρηματίες και άραβες πρίγκιπες. Το 2016 πέρασε σε εταιρεία συμφερόντων Δαυίδ, στην κόρη του Γιώργου Δαυίδ, Νίκολα, και τον σύζυγό της Κλεμέντε Πινέδο. Το τίμημα άγνωστο.

Το ζευγάρι είχε πολλά σχέδια, όμως η μοίρα παρενέβη και το 2016 η Νίκολα Δαυίδ έφυγε από τη ζωή, στα 47 της χρόνια. Οι Πεταλιοί έχουν μια ιστορία πόνου και πάθους. Διασημότητες, χλιδή, ίντριγκες και «τρικυμίες». Πολλοί ψιθυρίζουν ότι η κατάρα των νήσων κορυφώθηκε με τη «ναυμαχία» Εμπειρίκου – Καρνέση και τον διχασμό της οικογένειας Καρνέση.