Οι κρατούμενοι του «διπλανού κελιού», που μπορεί να σκοτώσουν εν ονόματι της «ένοπλης πάλης» για το… χαρτζιλίκι τους, αποτελούν πλέον τον νέο εφιάλτη της ΕΛ.ΑΣ. Οι κρατούμενοι, δηλαδή, για απλά ποινικά αδικήματα, οι οποίοι στρατολογούνται μέσα στις φυλακές της χώρας για να συμμετάσχουν σε τρομοκρατικά χτυπήματα, βομβιστικές επιθέσεις ή άλλα αδικήματα.

Η διαλεύκανση, τα τελευταία 24ωρα, από την Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία πέντε τυφλών βομβιστικών επιθέσεων – που έγιναν χωρίς προειδοποιήσεις – και στα οποία από τύχη δεν υπήρξαν 8-10 ανθρώπινα θύματα, αναδεικνύει τους νέους κινδύνους για την ασφάλεια των πολιτών. Πιο ενδεικτική από αυτές τις περιπτώσεις ήταν η πρόσφατη αποστολή δέματος με μεγάλη ποσότητα εκρηκτικών στα δικαστήρια της Θεσσαλονίκης, επιχείρηση την οποία, όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά αστυνομικοί, «θα ζήλευε κι ο ISIS αφού υπήρξε πλήρης αδιαφορία για τις ανθρώπινες απώλειες».

Η τέταρτη υπόθεση της τελευταίας 15ετίας

Πρόκειται δε για την τέταρτη υπόθεση που καταγράφεται την τελευταία 15ετία, η οποία αφορά την επικίνδυνη σύμπραξη ποινικών και αντιεξουσιαστών. Είχαν προηγηθεί οι υποθέσεις των επονομαζόμενων «ληστών του Διστόμου», οι οποίοι συμμετείχαν σε δεκάδες ληστείες τραπεζών σε όλη την Ελλάδα αλλά και σε ένοπλες οργανώσεις της περιόδου 2013-2018, αλλά και η επιχείρηση «Γοργοπόταμος» για την ανατίναξη των φυλακών Κορυδαλλού.

Και βέβαια η υπόθεση της… οικονομικής ενίσχυσης από κοινούς κακοποιούς βομβιστή που κατηγορήθηκε για τον σοβαρό τραυματισμό του πρώην πρωθυπουργού Λουκά Παπαδήμου το 2017, από δέμα που περιείχε εκρηκτική ύλη.

Κύριο συμπέρασμα των παραπάνω είναι ότι οι στρατολογήσεις για την οργάνωση τρομοκρατικών επιθέσεων περιλαμβάνουν πλέον… απαρατήρητους ποινικούς κρατούμενους, άσχετους με τον αναρχικό χώρο, οι οποίοι από την πλευρά τους επιδιώκουν μόνο οικονομικά μικροοφέλη. Τα παραπάνω βέβαια προκαλούν νέους πονοκεφάλους στην ΕΛ.ΑΣ. για τις «αόρατες» εγκληματικές συνεννοήσεις που γίνονται στις φυλακές – εδώ πλέον ζητείται η τοποθέτηση αδρανοποιητών κινητών (και όχι μόνο) προκειμένου να σταματήσουν οι συγκεκριμένες μεθοδεύσεις.

Ως δράστες των τελευταίων επιθέσεων που εξιχνίασε η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία κατηγορούνται ένας 36χρονος αντιεξουσιαστής, το όνομα του οποίου μνημονευόταν σε αλληλογραφία του Χριστόδουλου Ξηρού της 17Ν, επτά ποινικοί που έχουν κατηγορηθεί για βιασμούς, γυναικοκτονίες και ναρκωτικά και δύο πυροτεχνουργοί των Ενόπλων Δυνάμεων οι οποίοι φέρονται έναντι αμοιβής και με χαρακτηριστική ευκολία να βοηθούν στις κατασκευές βομβών με επιδίωξη τη δολοφονία δικαστικών!

Και όλα αυτά χωρίς κανένα «ιδεολογικό υπόβαθρο» και με μοναδικό στόχο – εν ονόματι του «αντάρτικου πόλης» – την… εκδίκηση εναντίον δικαστικών, αξιωματικών της ΕΛ.ΑΣ. και σωφρονιστικών υπαλλήλων οι οποίοι δεν είχαν προβεί σε ευνοϊκή μεταχείρισή τους. Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες, τα ίδια άτομα πιθανόν θα κατηγορηθούν για βομβιστικές επιθέσεις εναντίον δύο ακόμη κρατικών λειτουργών στην Αθήνα το 2022, τις οποίες είχε αναλάβει μια άλλη «ένοπλη οργάνωση». Ακόμη, από σημειώσεις, φαίνεται να στόχευαν ανταποδοτικά και επτά δικαστικούς, αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ. (υπεύθυνους για μεταγωγές) και σωφρονιστικούς υπαλλήλους. Επιπλέον, αναδεικνύεται από ηχογραφημένες συνομιλίες ότι οι ίδιοι ύποπτοι επεδίωκαν και την εξόντωση υψηλόβαθμων αξιωματικών της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας γιατί τους είχαν συλλάβει και εκτόξευαν σχετικές απειλές εναντίον τους.

 Τι δείχνουν οι έρευνες της ΕΛ.ΑΣ.

Ετσι, ύστερα από μεθοδικές έρευνες, η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία εξιχνίασε τις επιθέσεις με βόμβες και χειροβομβίδες που είχε σημειώσει η ομάδα «Σύμπραξη Εκδίκησης» με στόχους το υποκατάστημα της Εθνικής Τράπεζας στα Πετράλωνα, τα αυτοκίνητα των δύο υπαλλήλων των φυλακών στον Κορυδαλλό και στη Λάρισα, αλλά και τα γραφεία κατασκευαστικής εταιρείας στην Κηφισιά που σχετίστηκε με τη συντήρηση του στεγάστρου Καλατράβα. Στόχος των ίδιων δραστών (τη νομική εκπροσώπηση ορισμένων κατηγορουμένων έχει αναλάβει ο δικηγόρος Αθηνών κ. Νίκος Αλετράς) ήταν και η κατοικία πρώην βουλευτή, για τον οποίο ωστόσο αγνοούσαν ότι είχε μετακομίσει! Ακόμη, η ίδια ομάδα έχει συσχετισθεί και με το προαναφερόμενο δέμα-βόμβα (την ευθύνη ανέλαβε η οργάνωση «Ενοπλη Απάντηση») στα δικαστήρια της Θεσσαλονίκης που ευτυχώς δεν εξερράγη.

Οπως μάλιστα αναφέρεται σε σχετικό έγγραφο της ΕΛ.ΑΣ. που αποκαλύπτει «Το Βήμα», «εάν λειτουργούσε ο εν λόγω εκρηκτικός μηχανισμός, θεωρείται βέβαιος ο θανάσιμος τραυματισμός της προέδρου των Εφετών, του συζύγου της που βρισκόταν στο ίδιο γραφείο, τουλάχιστον ο τραυματισμός από θραύσματα της τοιχοποιίας των προέδρων που εργάζονταν σε διπλανά γραφεία, ο τραυματισμός των διερχομένων από τον διάδρομο έξωθεν του γραφείου καθώς και ο τραυματισμός διερχομένων από την οδό Φράγκων».

Ως οργανωτής αυτών των επιθέσεων που έχουν γίνει με προσωπικά και οικονομικά κίνητρα και με σωρεία… λαθών φέρεται, σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ., ότι είναι ένας 36χρονος από τη Θεσσαλονίκη που είχε αρχικά εμπλοκή με τον αντιεξουσιαστικό χώρο, είχε προχωρήσει σε ληστείες σουπερμάρκετ στην Αθήνα και στην Κατερίνη, ενώ το 2014 είχε εντοπισθεί οπλοστάσιό του σε διαμέρισμα στο Κολωνάκι.

Ο ρόλος του 36χρονου είχε ανακύψει το 2015, όταν υπήρχε συνεργασία κρατούμενων μελών της οργάνωσης «Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς» με τον δραπέτη τότε, πρώην μέλος της «17 Νοέμβρη» Χριστόδουλο Ξηρό, αλλά και έλληνες κι αλβανούς ποινικούς προκειμένου να ανατινάξουν τις φυλακές Κορυδαλλού. Τότε, μέλος της «Συνωμοσίας» έγραφε σε επιστολή του ότι «ο αναρχικός, που είναι το παιδί με την υπόθεση με τα Καλάσνικοφ στο Κολωνάκι που μετά έβαλε να χτυπήσουν τον… (μνημονεύεται το όνομα δικηγόρου), θέλει πάρα πολύ να βγει στην παρανομία και εγώ τον έχω στο περίμενε. Είναι διατεθειμένος να παίξει με Καλάσνικοφ, θέλει να περάσει παρανομία για το αντάρτικο και έχει εμπειρία σε ληστείες. Οπως καταλαβαίνεις, είναι super καμένος για τους μπάτσους, όμως υπάρχει ήδη ραντεβού ασφαλείας μαζί του». Σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ., η συγκεκριμένη αναφορά αφορούσε τον 36χρονο, ο οποίος μέσα από τις φυλακές, όπου κρατείται για ληστείες, δημιούργησε το συγκεκριμένο ένοπλο δίκτυο.

Οι απειλές πριν από το δέμα

Ακόμη ο 36χρονος σε μια καταγεγραμμένη συνομιλία του φέρεται να αναφέρεται σε κατάσταση σύγχυσης στην προεργασία μιας εκδικητικής επίθεσης κατά κρατικών λειτουργών. Οταν μάλιστα ένας συνεργός του τού μετέφερε ότι διευθυντικό στέλεχος περιφερειακής φυλακής, που ήταν «στόχος» του, αντελήφθη το σχέδιο εναντίον του, ο 36χρονος ακούγεται να βρίζει τον εν λόγω σωφρονιστικό και να ζητεί από τον συνεργό του να του μεταφέρει τις απειλές του λέγοντας ότι προέρχονται από τον ίδιο! Ενδεικτικό ακόμη είναι ότι ο εν λόγω οργανωτής της συγκεκριμένης ένοπλης ομάδας είχε τηλεφωνήσει μέσα από τις φυλακές στο γραφείο της προέδρου Εφετών Θεσσαλονίκης (λίγες ημέρες πριν στείλει το δέμα-βόμβα στη Θεσσαλονίκη) προκειμένου να διαμαρτυρηθεί και να εκτοξεύσει απειλές για την ποινική του μεταχείριση σε υπόθεση συγχώνευσης ποινών. Επίσης είχε αναρτήσει και κείμενο στο Διαδίκτυο όπου μιλούσε για αυτή την «αδικία» από τους δικαστές της συμπρωτεύουσας.

Τέλος, σύμφωνα με πληροφορίες, ήδη σχηματίζεται σχετική δικογραφία σε βάρος των ίδιων ατόμων για τις βομβιστικές επιθέσεις το καλοκαίρι του 2022 στο σπίτι δικαστικής λειτουργού στα Ιλίσια, αλλά και σε πιλοτή πολυκατοικίας στα Μελίσσια όπου διαμένει αστυνομικός της ΟΠΚΕ και τις οποίες είχε αναλάβει η οργάνωση «Αντάρτες Εκδίκησης».