Στο αποτέλεσμα της σημερινής κάλπης παραπέμπει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, για όλες τις απαντήσεις στα σενάρια διακυβέρνησης της χώρας. Στην τελευταία του προεκλογική συνέντευξη στο «Βήμα της Κυριακής» τονίζει ότι η «κυβέρνηση των ηττημένων» είναι ένα μαθηματικά υπαρκτό ενδεχόμενο, εκτιμά ότι υπάρχει πολιτική προσέγγιση μεταξύ Αλέξη Τσίπρα και Νίκου Ανδρουλάκη και υπογραμμίζει ότι μοναδική πρόταση διακυβέρνησης είναι αυτή της ΝΔ.

Ο Πρωθυπουργός μιλάει για την «κυβέρνηση ειδικού σκοπού», τονίζει ότι η επενδυτική βαθμίδα είναι εφικτή μόνο εφόσον σχηματιστεί κυβέρνηση από τη ΝΔ και επισημαίνει ότι μία σταθερή και αυτοδύναμη κυβέρνηση είναι κρίσιμη παράμετρος και για τα ελληνοτουρκικά.

Η διαχείριση της διερευνητικής εντολής

Κύριε πρόεδρε, συνομιλούμε λίγες ώρες προτού κλείσουν οι κάλπες. Ποιος είναι ο δικός σας απολογισμός από αυτή την προεκλογική περίοδο; Είστε ικανοποιημένος από την εξέλιξή της;

«Οπως θα διαπιστώσατε, στη διάρκεια αυτής της προεκλογικής περιόδου, εμείς απευθυνόμαστε στους πολίτες, αναλύοντας το σχέδιό μας για την Ελλάδα του 2027. Υπενθυμίζουμε όσα κάναμε. Μιλάμε ανοιχτά για τα όποια λάθη και παραλείψεις μας. Και, κυρίως, προτείνουμε εφαρμόσιμες λύσεις. Εχουμε ένα πρόγραμμα κοστολογημένο και ρεαλιστικό, που θα υλοποιηθεί, όπως εφαρμόστηκαν και όσα υποσχεθήκαμε το 2019. Πιστεύω ότι με βάση αυτά θα μάς κρίνουν οι πολίτες στην κάλπη. Ο κ. Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ, όπως έκαναν επί 4 χρόνια, προσπαθούν να εμφανίσουν την εικόνα μιας χώρας όπου όλα είναι «μαύρα» και όπου, για όλα όσα συμβαίνουν ως απότοκα των εξωγενών κρίσεων, «φταίει ο Μητσοτάκης». Κάνουν μια αρνητική εκστρατεία, τυλιγμένη στο «γκρίζο» και στο «μαύρο» ενός κόσμου που υπάρχει μόνο στα δικά τους μυαλά. Καταλαβαίνω, βέβαια, ότι όταν αισθάνεσαι ότι χάνεις, θα δοκιμάσεις τα πάντα. Αλλά ποιοι ενδιαφέρονται για τέτοιου είδους παραπλανητικά μηνύματα διαφήμισης; Εγώ προτιμώ να αξιοποιώ κάθε δευτερόλεπτο που έχω για να μιλώ για τα προβλήματα των πολιτών. Να απαντώ στα ερωτήματά τους και να μιλώ για το μέλλον. Οχι να ασχολούμαι και να συκοφαντώ τον πολιτικό αντίπαλό μου».

Πώς εξηγείτε, παρ’ όλα αυτά, το γεγονός ότι εξακολουθεί να υπάρχει πρόσφορο έδαφος για τοξικότητα και εχθροπάθεια;

«Στη διάρκεια της τετραετίας αλλά και σήμερα, κινούμαστε πολύ μακριά από την τοξική αντιπαράθεση που έχει επιλέξει ο ΣΥΡΙΖΑ. Είδατε ότι και η κοινωνία μένει  επίσης πολύ μακριά από αυτό. Η προεκλογική περίοδος δεν είχε την ένταση άλλων εποχών όσο και αν ο κ. Τσίπρας κινήθηκε με ακραία ρητορική εναντίον μου και εναντίον της κυβέρνησης. Οι πολίτες δεν είναι «παραπλανημένοι», όπως ισχυρίζονται στον ΣΥΡΙΖΑ. Αλλά αντιλαμβάνονται ότι ο κ. Τσίπρας επενδύει στον διχασμό και στο χάος γιατί δεν έχει σχέδιο για το μέλλον. Αλλά κι αυτά που λέει, παραπέμπουν σε αυξήσεις φόρων και εισφορών για τη μεσαία τάξη, όπως αποκαλύφθηκε και από τις πρόσφατες δηλώσεις του κ. Κατρούγκαλου».

Εχετε ήδη τονίσει ότι ακόμη και αν απόψε προκύψει άθροισμα κοινοβουλευτικών εδρών για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας (δηλαδή με το ΠαΣοΚ), δεν θα το επιχειρήσετε στο πλαίσιο της δικής σας διερευνητικής εντολής. Τι θα πράξετε όμως αν ούτε και στις δεύτερες εκλογές κατακτήσετε την αυτοδυναμία; Θα πάμε σε τρίτες εκλογές;

«Εχουμε εκλογές σήμερα. Μην έχετε καμία αμφιβολία ότι το βράδυ θα έχουν δοθεί από τους πολίτες πολλές από τις απαντήσεις στα ερωτήματα που έχουν τεθεί στη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου. Εφόσον σήμερα καταγραφεί μια καθαρή πρωτιά της Νέας Δημοκρατίας δεν θα υπάρχει, πλέον, καμία αμφιβολία για το ποιος πρέπει να είναι ο Πρωθυπουργός και ποιος έχει τον πρώτο λόγο στον σχηματισμό κυβέρνησης για τη νέα τετραετία. Πολλά, λοιπόν, από όσα απασχόλησαν έως τώρα τον δημόσιο διάλογο, σε λίγες ώρες θα αποτελούν παρελθόν, γιατί θα έχουν δοθεί οι απαντήσεις από το αποτέλεσμα της κάλπης. Το σημερινό αποτέλεσμα θα είναι οδηγός για το μέλλον. Ας περιμένουμε, συνεπώς, την ετυμηγορία των πολιτών και ας μην πάμε στη συζήτηση στη δεύτερη εκλογική αναμέτρηση πριν δούμε τα αποψινά αποτελέσματα. Ενα σαφές αποτέλεσμα σήμερα θα μας φέρει κοντά στον στόχο μας, που είναι η αυτοδυναμία. Και θα κάνει ευκολότερα όλα τα υπόλοιπα βήματα. Επίσης πρέπει να γνωρίζουν οι πολίτες ότι το ενδεχόμενο μιας «κυβέρνησης  ηττημένων», δηλαδή μιας κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας που θα προκύπτει χωρίς τη συμμετοχή του πρώτου κόμματος, υφίσταται μαθηματικά. Και πρέπει να αποτραπεί σήμερα γιατί οδηγεί σε περιπέτειες. Δεν πιστεύω τίποτα από όσα λέει ο κ. Τσίπρας, όπως δεν πιστεύω και τον κ. Ανδρουλάκη που ήδη κινείται κοντά στον κ. Τσίπρα. Ο κ. Ανδρουλάκης έχει αλλάξει σημαντικά την πολιτική του ΠαΣοΚ, την έχει φέρει πολύ πιο κοντά στον ΣΥΡΙΖΑ. Κι αυτό έρχεται σε αντίθεση και με την επιθυμία πολλών από τους οπαδούς του ΠαΣοΚ που στο παρελθόν βρεθήκαμε μαζί στη μάχη κατά του λαϊκισμού και απέναντι στη βία της «πάνω» και της «κάτω πλατείας» ενώ σήμερα δεν έχουν αρνητική άποψη για το έργο το οποίο έγινε αυτά τα τέσσερα χρόνια, ούτε αρνητική γνώμη για εμένα ως Πρωθυπουργό. Και ο μόνος τρόπος το σενάριο της «κυβέρνησης των ηττημένων» να μην μπορεί ούτε μαθηματικά να γίνει πράξη, είναι να είναι η Νέα Δημοκρατία τόσο ισχυρή ώστε και μαθηματικά να μη βγαίνουν οι αριθμοί. Αλλά και πολιτικά να είναι απολύτως σαφές ότι ο ελληνικός λαός εναποθέτει στη Νέα Δημοκρατία τη μεγάλη ευθύνη της διακυβέρνησης του τόπου την επόμενη τετραετία».

Ο Αλέξης Τσίπρας έριξε στο τραπέζι και την «κυβέρνηση ειδικού σκοπού». Την έχετε ήδη χαρακτηρίσει κυβέρνηση παραλυσίας. Αν όμως φτάναμε σε κάτι τέτοιο, υπάρχει κάτι που θα σας ανησυχούσε στον «ειδικό σκοπό», που προφανώς είναι η υπόθεσητωνυποκλοπών;

«Eίναι η πρώτη φορά, στα 40 χρόνια που παρακολουθώ την πολιτική, που τέσσερις μέρες πριν από τις εκλογές υπάρχει μόνο μία πρόταση διακυβέρνησης: της Νέας Δημοκρατίας για αυτοδυναμία. Και, από την άλλη, υπάρχει ο απόλυτος αχταρμάς. Πάντα πριν από την κάλπη,  υπήρχαν  ως επιλογές τουλάχιστον δύο προτάσεις. Αυτή τη φορά, ωστόσο, κάθε δύο μέρες ακούμε και κάτι διαφορετικό από τον κ. Τσίπρα. Ξεκινήσαμε από την «κυβέρνηση των ηττημένων», περάσαμε στην «κυβέρνηση της ανοχής», και τώρα έχουμε το νέο ευφυολόγημα μίας «κυβέρνησης ειδικού σκοπού». Από την «κυβέρνηση των ηττημένων», δηλαδή, φτάσαμε στην «κυβέρνηση των απελπισμένων». Το βασικό ερώτημα των εκλογών όμως είναι «αν η χώρα θα πάει μπροστά ή αν θα πάει πίσω». Αν θα έχουμε σταθερότητα και βήματα προόδου ή μια Βαβέλ που θα οδηγήσει σε αστάθεια και παραλυσία που θα την «πληρώσουν» η χώρα και οι πολίτες. Και, ασφαλώς, αν θα έχουμε μία ισχυρή ηγεσία στο τιμόνι της χώρας, απέναντι σε μία Τουρκία που δεν ξέρουμε πώς θα κινηθεί την επόμενη μέρα. Ειλικρινά δεν μπορώ να καταλάβω τι είναι αυτή η κυβέρνηση «ειδικού σκοπού», όπως τη φαντάζονται κάποιοι. Ούτε πώς θα συγκροτηθεί ούτε πώς θα σταθεί στη Βουλή ούτε τι ακριβώς θα κάνει από τη στιγμή που η υπόθεση των υποκλοπών βρίσκεται στα χέρια της Δικαιοσύνης. Πίσω από τον ελιγμό αυτόν, λοιπόν, κρύβεται ο στόχος να συναντηθούν κάπου ο κ. Τσίπρας με τον κ. Ανδρουλάκη προκειμένου να μην είναι κυβέρνηση η ΝΔ και να μην είμαι εγώ Πρωθυπουργός».