Το πρωί της Πέμπτης ο Χάρης Δούκας ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του για τον Δήμο Αθηναίων. Εκλεισε για το ΠαΣοΚ μια περίοδος αναζήτησης υποψηφίου κατά την οποία έπεσαν στο τραπέζι αρκετά ονόματα και ολίγη δόση από ΣΥΡΙΖΑ. Ο κ. Δούκας χαρακτηρίζεται «σοβαρή υποψηφιότητα» από την πλειονότητα των στελεχών του ΠαΣοΚ, που όμως κάνουν την ίδια διαπίστωση: «Ισως θα έπρεπε να ξεκινήσει νωρίτερα».

Τέλος στη σεναριολογία

Εδώ βρίσκεται το κλειδί του απολογισμού της δουλειάς που έγινε το προηγούμενο διάστημα. Υπήρχε η προσδοκία της μετάδοσης μιας συντεταγμένης εικόνας με την παρουσίαση όλων των υποψηφίων (ειδικά στις Περιφέρειες) σε ένα εύλογο χρονικό διάστημα. Την Πέμπτη το απόγευμα το υπουργείο Εσωτερικών εξέδωσε την εγκύκλιο για τις τοπικές εκλογές. Η Χαριλάου Τρικούπη, μέχρι εκείνη την ώρα, δεν είχε ακόμη κατασταλάξει στους «εκλεκτούς» της για τις Περιφέρειες Δυτικής Ελλάδας, Στερεάς Ελλάδας και Πελοποννήσου. Τοπικοί ανταγωνισμοί, εσωκομματικές πληγές του παρελθόντος, που δεν λένε να κλείσουν, προϋποθέσεις που θέτουν οι βολιδοσκοπούμενοι, δυσκόλεψαν το έργο της επιτροπής ψηφοδελτίων.

Της ανακοίνωσης της υποψηφιότητας του κ. Δούκα είχε προηγηθεί μια σεναριολογία για παρασκηνιακές επαφές με τον ΣΥΡΙΖΑ προκειμένου να διαπιστωθεί αν υπήρχε περιθώριο συνεργασίας στον δήμο της Αθήνας. Οι φήμες που κυκλοφόρησαν ενέπλεξαν στις «επαφές» αυτές ακόμα και υψηλόβαθμα στελέχη της Χαριλάου Τρικούπη. Οι στενοί συνεργάτες του Νίκου Ανδρουλάκη εμφανίζονται κατηγορηματικοί. Ξεκαθαρίζουν ότι δεν υπήρχε ούτε υποψία επαφής με τον ΣΥΡΙΖΑ για την Αθήνα.

Είναι πάντως κοινό μυστικό ότι ενδιαφερόμενοι για τον δήμο και από τις δύο πλευρές έκαναν προσπάθειες βολιδοσκόπησης των διαθέσεων της Χαριλάου Τρικούπη. Σκόνταψαν, όλες, στη θέση του προέδρου του ΠαΣοΚ για αυτόνομη κάθοδο του κόμματος στις Περιφέρειες και στους μεγάλους δήμους, όπου οι εκλογές έχουν πιο έντονα πολιτικά χαρακτηριστικά.  Μια από αυτές αφορούσε «τηλεφωνική επικοινωνία του λεπτού» μεταξύ του Κώστα Ζαχαριάδη και του Κώστα Σκανδαλίδη, η οποία δεν είχε συνέχεια.

Αυτή η τακτική, παρά τις καθυστερήσεις, ακολουθήθηκε καθώς εκτός των άλλων εκτιμάται ότι ενισχύει το στίγμα της «πολιτικής αυτονομίας». Το ΠαΣοΚ ανακοίνωσε υποψηφίους οι οποίοι στις περιπτώσεις της Περιφέρειας Κρήτης (Στ. Αρναουτάκης) και του Δήμου Πειραιά (Γ. Μώραλης) στηρίχθηκαν από τη ΝΔ ενώ σε αυτές της Δυτικής Μακεδονίας (Γεωργία Ζεμπιλιάδου) και της Θεσσαλίας (Δ. Κουρέτας) στηρίχθηκαν από τον ΣΥΡΙΖΑ. Αλλά μια κεντρική συμφωνία στον μεγαλύτερο δήμο της χώρας δεν θα μπορούσε να υπάρξει. Η Χαριλάου Τρικούπη δεν δείχνει καμία διάθεση προσέγγισης με τον ΣΥΡΙΖΑ που περνά την τρικυμία του. Είναι, όπως επισημαίνεται, «ένα κόμμα χωρίς αρχηγό και με άγνωστο προσανατολισμό. Ας περιμένουμε να δούμε τι θα κάνουν».

Σε ό,τι αφορά τις εκλογικές μάχες, το ΠαΣοΚ θα ρίξει μεγάλο βάρος στην Περιφέρεια Αττικής και στον δήμο της Αθήνας. Στην Περιφέρεια ο συνδυασμός του κ. Σγουρού είναι ετοιμοπόλεμος και η υποψηφιότητα Χαρδαλιά εκτιμάται ότι «δεν είναι τόσο ισχυρή όσο παρουσιάζεται». Στον δήμο της Αθήνας ο κ. Δούκας θα επιχειρήσει να καταγράψει «ένα καλό ποσοστό» και αναμένεται να δεχθεί σημαντική βοήθεια από τη Χαριλάου Τρικούπη. Την Πέμπτη το βράδυ πραγματοποιήθηκε ευρεία σύσκεψη στα γραφεία του κόμματος, όπου «όλες οι φυλές του ΠαΣοΚ» έδωσαν το «παρών» δηλώνοντας «διάθεση μάχης».

«Καθημερινή αντιπολίτευση»

Ενα ακόμα μέτωπο στο οποίο αποδίδουν μεγάλη σημασία οι επιτελείς του προέδρου του ΠαΣοΚ είναι αυτό της «διαρκούς καθημερινής αντιπολίτευσης» στη ΝΔ. Προεκλογικά ο κ. Ανδρουλάκης, όπως λέγεται, είχε υποσχεθεί μια αξιόπιστη αντιπολίτευση. Το ΠαΣοΚ θέλει να ασκήσει πίεση στην κυβέρνηση. Στο πλαίσιο αυτό, για παράδειγμα, αξιοποιεί τη Βουλή για να αναδείξει τις ευθύνες που έχει η κυβέρνηση στην αναποτελεσματική διαχείριση των πυρκαγιών αλλά στέλνει κλιμάκια στελεχών στις περιοχές που επλήγησαν για να δώσει το «παρών» μιλώντας με τους κατοίκους. Η Χαριλάου Τρικούπη θέλει να αξιοποιήσει την απουσία του κ. Τσίπρα από το πολιτικό σκηνικό «όχι μόνο γιατί έχει οδηγήσει τον ΣΥΡΙΖΑ σε περιπέτειες αλλά και επειδή στερεί από την κυβέρνηση του Κ. Μητσοτάκη ένα άλλοθί της».