Το μοναδικό ντιμπέιτ των πολιτικών αρχηγών εν όψει ευρωεκλογών θα γίνει στη Βουλή και θα είναι για την ακρίβεια. Η πρωτοβουλία της συζήτησης ανήκει στον ΣΥΡΙΖΑ έπειτα από την ερώτηση προς τον Πρωθυπουργό που κατέθεσε στις 15 Μαρτίου για τις τιμές στο ρεύμα και στα καύσιμα και εκείνος τότε την αγνόησε, αλλά τη δέχθηκε δύο μήνες μετά στο πλαίσιο επίκαιρης επερώτησης.

Το θέμα «καίει» τα ελληνικά νοικοκυριά και παρότι τα κομματικά επιτελεία εργάζονται αυτή τη στιγμή σε τεχνοκρατικές προσεγγίσεις, λόγω του φορτωμένου προγράμματος περιοδειών των πολιτικών αρχηγών, η πολιτική σύγκρουση αναμένεται σφοδρή.

Αφενός γιατί η κυβέρνηση επιμένει ότι η Ελλάδα δεν είναι πρωταγωνίστρια στην ακρίβεια, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠαΣοΚ την κατηγορούν ότι εκείνη παράγει την ακρίβεια. Αφετέρου επειδή το προεκλογικό κλίμα είναι ήδη πολωμένο, σαν να επίκεινται εθνικές εκλογές και όχι ευρωεκλογές.

Ο πραγματικός καυγάς

Μια πολύωρη συζήτηση στη Βουλή δεν έχει τον ίδιο αντίκτυπο με ένα ντιμπέιτ μικρότερης διάρκειας και στοχευμένων ερωτήσεων, κατά το οποίο βγαίνουν άμεσα συμπεράσματα από το κοινό για τους κερδισμένους και τους χαμένους της μάχης. Σε μια αντιπαράθεση δήθεν για την Ευρώπη, που αδράχνεται από κάθε μικρολεπτομέρεια της επικαιρότητας και κάθε στραβοπάτημα της σκέψης του αντιπάλου πασχίζοντας να αφαιρέσει από τη συνολική εικόνα οτιδήποτε σημαντικό, το κοινοβουλευτικό ντιμπέιτ μάλλον δεν θα προσθέσει κάτι ουσιαστικό, πέρα από κάποια στιγμιότυπα έντασης.

Ο πραγματικός καβγάς διεξάγεται στο TikTok για το αν ο Πίνατ είναι πιο κομματόσκυλο από τη Φάρλι, για το ποιος αρχηγός μαντεύει καλύτερα τα ποδοσφαιρικά αποτελέσματα, ποιος κάνει τις θερμότερες χειραψίες, ποιος λέει την επιτυχημένη ατάκα. Με τις δημοσκοπήσεις να δείχνουν ότι ακόμη και νοικοκυριά με ικανοποιητικό εισόδημα δυσκολεύονται να τα βγάλουν πέρα εξαιτίας της ακρίβειας, τα χαριτωμένα TikTok αντιπαρατιθέμενα με τον λογαριασμό του σουπερμάρκετ, που αποτελεί το νούμερο ένα πρόβλημα των πολιτών, μπορεί και να προκαλούν εκνευρισμό.

ΝΔ: «Η αντιπολίτευση τάζει ανέφικτες παροχές»

Στη Βουλή ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα αρνηθεί ότι η Ελλάδα πρωταγωνιστεί στην ακρίβεια, θα προχωρήσει σε απολογισμό τής μέχρι σήμερα κυβερνητικής πολιτικής στο πρόβλημα της ακρίβειας. Θα παραθέσει στοιχεία από τους ελέγχους στην αγορά και τα πρόστιμα που έχουν επιβληθεί, θα υπενθυμίσει ότι στη διάρκεια της πανδημίας τα πάντα λειτουργούσαν με λογική οικονομίας πολέμου και ότι η κυβέρνηση ενίσχυσε με περισσότερα από 40 δισεκατομμύρια ευρώ την κοινωνία και τις επιχειρήσεις.

Επίσης, ότι αύξησε τον κατώτατο μισθό, ότι δημιούργησε 400.000 θέσεις εργασίας, ότι δεν είναι ο «πρωθυπουργός των επιδομάτων», καθώς πλέον δίνονται μόνο στοχευμένα κοινωνικά επιδόματα. Για το κόστος της ενέργειας θα πει ότι με τις παρεμβάσεις συγκράτησης των τιμών το ρεύμα δεν είναι πλέον πρόβλημα. Στα καύσιμα έχει δηλώσει ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να κάνει πολλά πράγματα διότι οι τιμές καθορίζονται από τις διεθνείς εξελίξεις, αλλά φορολόγησε τα υπερκέρδη. Η μείωση του ΦΠΑ στις τιμές των προϊόντων, όπως προτείνει η αντιπολίτευση, πιστεύει ότι δεν θα λειτουργήσει και ότι το κόστος της, 2,3 δισ. ευρώ ετησίως, είναι τόσο μεγάλο που θα «φάει» το πρωτογενές πλεόνασμα του 2%. Και θα κατηγορήσει την αντιπολίτευση, ειδικά τον ΣΥΡΙΖΑ και πιθανώς την Ελληνική Λύση, για «ακατάσχετη παροχολογία» και «λεφτόδεντρα».

Το δίλημμα, δηλαδή, θα συμπυκνωθεί στο ποιος είναι υπεύθυνος και αποτελεσματικός ηγέτης και ποιος/ποιοι ενεργούν καιροσκοπικά τάζοντας ανέφικτες παροχές στους πολίτες.

ΣΥΡΙΖΑ: «Ευθύνεται ο κ. Μητσοτάκης»

Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ αποτελείται από επτά μέτρα κατά της ακρίβειας, που παρουσίασε πρόσφατα ο Στέφανος Κασσελάκης, κόστους 3,2 δισ. ευρώ, τα οποία θα χρηματοδοτηθούν από την έκτακτη φορολόγηση της αισχροκέρδειας για το 2023, και πέντε μεταρρυθμίσεις στη φορολογία. «Στην πράξη», σημείωσε, «η Ελλάδα σήμερα αποτελεί ένα πραγματικό πεδίο βολής για κάθε λογής κερδοσκόπους» και, πρόσθεσε, «η ακρίβεια και η φορολογία δεν είναι συμπτώματα κάποιας κρίσης, αλλά συνειδητή κυβερνητική πολιτική». «Πρόκειται για πολιτικές πληθωριστικής και κερδοσκοπικής απληστίας που σχεδιάστηκαν και υλοποιούνται από το Μέγαρο Μαξίμου, καθ’ υπόδειξη των μεγάλων οικονομικών παραγόντων» τόνισε.

Η άποψη του ΣΥΡΙΖΑ, την οποία εξέφρασε προσφάτως ο πρόεδρος της ΚΟ του κόμματος Σωκράτης Φάμελλος, είναι ότι η κυβέρνηση όχι μόνο δεν ελέγχει την ακρίβεια αλλά είναι ο παραγωγός της. «Ο κ. Μητσοτάκης ευθύνεται για τη δημιουργία της αισχροκέρδειας» δήλωσε, κάνοντας προσωπική επίθεση στον Πρωθυπουργό, κάτι που αναμένεται να επαναλάβει στη Βουλή. Επιπλέον, κατονόμασε τους επικεφαλής των «διορισμένων διοικήσεων» στη ΔΕΗ και στα ΕΛΠΕ, Γιώργο Στάση και Ανδρέα Σιάμισιη, ότι  «παράγουν την αισχροκέρδεια» και επιτέθηκε «στην πολιτική επιλογή Μητσοτάκη να απαξιώσει κάθε Αρχή που μπορεί να συνδράμει στον έλεγχο της αισχροκέρδειας».

ΠαΣοΚ: «Πληθωρισμός απληστίας»

Ο Νίκος Ανδρουλάκης έχει επικεντρώσει την προεκλογική του εκστρατεία στο πρόβλημα της ακρίβειας. Η Ελλάδα, δηλώνει, αποτελεί το «Ελντοράντο» της Ευρώπης για κάθε είδους ολιγοπώλια και ο Πρωθυπουργός, «τροχονόμος των ισχυρών οικονομικών συμφερόντων», αναγνώρισε με δυόμισι χρόνια καθυστέρηση, μόλις το 2024, τον «πληθωρισμό απληστίας». Την ώρα που τα κέρδη των σουπερμάρκετ, των τραπεζών, των εταιρειών ενέργειας εκτινάσσονται, όπως και τα ενοίκια, επιμένει το ΠαΣοΚ, οι μισθοί μειώνονται και οι Ελληνες έχουν τη χαμηλότερη αγοραστική δύναμη στην ΕΕ.

Το ΠαΣοΚ προτείνει μια Ενιαία Αρχή Καταναλωτή, τη μείωση του ΦΠΑ στα βασικά είδη διατροφής, μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης, ενίσχυση της Επιτροπής Ανταγωνισμού, αύξηση των ελέγχων σε όλη τη διαδικασία από το χωράφι ως το ράφι. Σε ό,τι αφορά τον ΦΠΑ, κατά την εκτίμηση του ΠαΣοΚ, η κυβέρνηση εισπράττει πολλά χρήματα και τα μοιράζει στη συνέχεια σε διάφορα pass και επιδόματα, γι’ αυτό αρνείται να τον μειώσει και όχι επειδή θα κινδυνεύσει η δημοσιονομική σταθερότητα.

Στελέχη του επικαλούνται τα παραδείγματα της Ισπανίας, της Πορτογαλίας και της Κύπρου, τα οποία όχι μόνο δεν ήταν αποτυχημένα, όπως διατείνεται ο Πρωθυπουργός, αλλά αντιθέτως έδειξαν ότι η μείωση του ΦΠΑ στα βασικά αγαθά μείωσε τον πληθωρισμό στα τρόφιμα και συνέβαλε στην εξυγίανση όλου του συστήματος διακίνησής τους. Στη Χαρ. Τρικούπη δεν αποδέχονται ούτε τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ τις οποίες θεωρούν ανεφάρμοστες και γι’ αυτό ο Ν. Ανδρουλάκης αναμένεται να επαναλάβει το δίλλημα που θέτει ότι οι ευρωεκλογές είναι το αναγκαίο πρώτο βήμα για να αποκτήσει η χώρα μια σοβαρή, ισχυρή και αξιόπιστη αντιπολίτευση.