Δυσκολεύουν οι χειρισμοί της κυβέρνησης στο θέμα της ΑΔΑΕ έπειτα από την επιστολή που έστειλε την Πέμπτη ο πρόεδρος της Ανεξάρτητης Αρχής στον πρόεδρο της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας Αθανάσιο Μπούρα. Ο Χρήστος Ράμμος επικαλείται συνταγματική υποχρέωση να ενημερώσει όσους προβλέπει ο νόμος για τα αποτελέσματα των ελέγχων της ΑΔΑΕ και τονίζει ότι αν δεν το κάνει, θα διαπράξει παράβαση καθήκοντος. Επίσης, περιγράφει ενδεχόμενες μελλοντικές του κινήσεις επισημαίνοντας ότι ο πρόεδρος της ΑΔΑΕ ενημερώνει για θέματα άρσης του απορρήτου των επικοινωνιών τον Πρόεδρο της Βουλής, τους αρχηγούς των κομμάτων, τον υπουργό Δικαιοσύνης και την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής στην οποία λογοδοτεί.

– Πώς η ΑΔΑΕ «έσπασε» το απόρρητο των επικοινωνιών

Ακούγεται οξύμωρο να ζητεί ο πρόεδρος μιας Ανεξάρτητης Αρχής, εν προκειμένω της ΑΔΑΕ, να ενημερώσει την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας, σε απόρρητη συνεδρίαση, για ευρήματα ελέγχων και η κυβερνητική πλειοψηφία να αρνείται να τον καλέσει. Εξηγείται, βεβαίως, επειδή τα «γαλάζια» μέλη της Επιτροπής προβλέπουν ότι θα βρεθούν ενώπιος ενωπίω με παράνομες ενέργειες της ΕΥΠ, που ενδεχομένως να πλήξουν προεκλογικά την κυβέρνηση.

Ενταση στην Επιτροπή

Την Πέμπτη επικράτησε μεγάλη ένταση στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας, η οποία συνεκλήθη για να συζητήσει το θέμα των συνακροάσεων στο τηλεφωνικό κέντρο του Περισσού έπειτα από αίτημα του ΚΚΕ, που υποστήριξαν και τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης. Δύο ημέρες πριν, ο κ. Ράμμος με επιστολή του υπέβαλε αίτημα για σύγκληση της Επιτροπής προκειμένου να την ενημερώσει για «ζητήματα δημοσίου συμφέροντος που ανάγονται στις αρμοδιότητες της Αρχής». Η επιστολή κοινοποιήθηκε στον κ. Τασούλα. Την ίδια ημέρα, ο κ. Ράμμος έστειλε επιστολή και στον υπουργό Δικαιοσύνης Κώστα Τσιάρα, ζητώντας να διευκρινιστούν οι λεπτομέρειες εφαρμογής του νόμου 5002/2022 σχετικά με την ενημέρωση των πολιτών για τυχόν παρακολούθηση του τηλεφώνου τους.

Η επιστολή Ράμμου έγινε αντικείμενο σφοδρής αντιπαράθεσης. Ο ΣΥΡΙΖΑ αποχώρησε από τη συνεδρίαση όταν ο κ. Μπούρας απέρριψε το αίτημα του προέδρου της ΑΔΑΕ λέγοντας ότι είναι πρωτοφανές, αόριστο και εκτός συνταγματικών ορίων. Υπέρ της προσέλευσης του κ. Ράμμου τάχθηκε ο βουλευτής του ΠαΣοΚ Χάρης Καστανίδης, σημειώνοντας ότι ο πρόεδρος της ΑΔΑΕ «εκτελεί άψογα τα καθήκοντά του, σεβόμενος τη Βουλή των Ελλήνων». Η Χαρ. Τρικούπη με ανακοίνωσή της ζητεί να γίνει άμεσα αποδεκτό το αίτημα του κ. Ράμμου.

Τι ισχυρίζεται η ΝΔ

Από την πλευρά της πλειοψηφίας της ΝΔ στη Βουλή, επικαλούνται το άρθρο 69 του Συντάγματος, σύμφωνα με το οποίο «κανένας δεν εμφανίζεται στη Βουλή αυτόκλητος για να αναφέρει οτιδήποτε προφορικά ή εγγράφως. Οι αναφορές παρουσιάζονται από βουλευτή ή παραδίδονται στον Πρόεδρο».

Υποστηρίζεται, δηλαδή, ότι ο κ. Ράμμος θα πρέπει να περιμένει να τον καλέσει η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας με δική της πρωτοβουλία. Αυτό το νόημα είχε η δήλωση του Προέδρου της Βουλής Κωνσταντίνου Τασούλα, την οποία το ΠαΣοΚ χαρακτήρισε «μέγιστη θεσμική απρέπεια», ότι «η Επιτροπή καλεί, δεν αυτοπροτάσσεται κάποιος. Δεν υπάρχουν αυτόκλητοι καλεσμένοι, αλλά θεσμική διαδικασία». Η διαδικασία είναι ότι με πρόταση της μειοψηφίας (2/5) μπορεί να συγκληθεί η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας ύστερα από έναν μήνα.

Αυτό επισήμανε ο Πρόεδρος της Βουλής στον κ. Τσίπρα, ο οποίος επικοινώνησε τηλεφωνικά μαζί του προκειμένου να ζητήσει την άμεση συνεδρίαση της αρμόδιας Επιτροπής. Ο κ. Τασούλας, σύμφωνα με πληροφορίες, τον παρέπεμψε στο τέλος Φεβρουαρίου.

Ισχυρός αντίλογος

Σε αυτή την άποψη υπάρχει ισχυρός αντίλογος, σύμφωνα με τον οποίο ο Κανονισμός της Βουλής (ΚτΒ) όταν αναφέρεται στη δυνατότητα ακρόασης εξωκοινοβουλευτικών προσώπων από τις Επιτροπές της Βουλής εννοεί ιδιώτες. Οχι τους προέδρους των Ανεξάρτητων Αρχών. Επιπλέον, σύμφωνα με την παράγραφο 6 του άρθρου 138Α του ΚτΒ, οι Ανεξάρτητες Αρχές μπορούν να υποβάλλουν εκτός από τις ετήσιες και ειδικές εκθέσεις. Αυτό σημαίνει ότι ο κ. Ράμμος μπορεί αν θέλει να διαβιβάσει στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας ειδική έκθεση με τα αποτελέσματα των ελέγχων της ΑΔΑΕ, χωρίς αυτοπρόσωπη παρουσία του στη Βουλή.

Νέα επιστολή

Την Πέμπτη, μετά τα όσα διημείφθησαν στη Βουλή, ο κ. Ράμμος έστειλε νέα επιστολή στον κ. Μπούρα, διευκρινίζοντας ότι ουδέποτε ισχυρίστηκε ούτε άφησε να εννοηθεί ότι θεωρεί το αίτημά του δεσμευτικό για τα όργανα του Κοινοβουλίου. «Το επίμαχο αίτημα τέθηκε, αυτονοήτως, υπό την τελική δική σας κρίση» παρατηρεί. Προσθέτει ότι σύμφωνα με το άρθρο 6 του νόμου 5002/2022, ο πρόεδρος της ΑΔΑΕ ενημερώνει για θέματα άρσεων απορρήτου επικοινωνιών τον Πρόεδρο της Βουλής, τους αρχηγούς των κομμάτων και τον υπουργό Δικαιοσύνης. Επιπλέον, επισημαίνει ότι «οφείλει προς εκτέλεση του συνταγματικού του καθήκοντος, το οποίο του ανέθεσε η Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής, να ενημερώνει το Κοινοβούλιο» στο οποίο λογοδοτεί. «Μη πράττων αυτό διαπράττει παράβαση καθήκοντος» σημειώνει.

Ο κ. Ράμμος εξηγεί, επίσης, ότι ζήτησε συνεδρίαση κεκλεισμένων των θυρών προκειμένου να μη δημοσιοποιηθούν απόρρητες πληροφορίες, καθώς η ενημέρωση αφορά τις εκθέσεις των ελέγχων της ΑΔΑΕ που ενέκρινε η Ολομέλεια της Αρχής με την απόφαση 17/197/16.1.2023 της 13ης Ιανουαρίου.