Ο κατάλογος είναι μακρύς:

• Η τρομακτική έκταση των αιματηρών επεισοδίων τον Μάρτιο του 2021 στη Νέα Σμύρνη από τη «σύμπραξη» χούλιγκαν όλων των ομάδων εναντίον αστυνομικών, χωρίς να υπάρχει οποιαδήποτε σχέση με τον αθλητισμό.

Οι επιθέσεις εναντίον αστυνομικών των ΜΑΤ από αντιεξουσιαστές στα Εξάρχεια την επομένη των γεγονότων στου Ρέντη με… κατάρες, γιατί η ναυτική φωτοβολίδα δεν βρήκε τον άτυχο αστυνομικό στην καρωτίδα.

• Οι δεκάδες επιθέσεις, τα «ραντεβού θανάτου» με μαχαίρια ή ακόμη και με Καλάσνικοφ και βόμβες, μεταξύ χούλιγκαν, χωρίς να υπάρχει καμιά αθλητική διαμάχη μεταξύ των ομάδων τους.

• Η πολυετής βεντέτα χούλιγκαν και αντιεξουσιαστών – που εισχωρούν στις τάξεις των φανατικών οπαδών – με τους αστυνομικούς.

• Η εμπλοκή χούλιγκαν σε υποθέσεις που αφορούν διακίνηση ναρκωτικών, εκβιάσεις ή ακόμη και επιθέσεις σε σπίτια αξιωματικών της ΕΛ.ΑΣ., οι οποίες δεν έχουν καμιά σχέση με τα τεκταινόμενα σε αθλητικούς χώρους.

• Και, τέλος, τα πενιχρά αποτελέσματα – λόγω προφανών νομικών κωλυμάτων – που είχε την άνοιξη του 2021 μια ανάλογη με την τωρινή κίνηση του τότε υπουργού Προστασίας του Πολίτη Μ. Χρυσοχοΐδη (είχε δώσει μια λίστα 200 ατόμων για συμμετέχοντες στο οργανωμένο έγκλημα) ζητώντας ενοποίηση δικογραφιών και μαζική έρευνα για ξέπλυμα. Οπως αυτή που ζήτησαν αρχές της εβδομάδας υπουργοί της κυβέρνησης από τον Αρειο Πάγο για 200 χούλιγκαν όλων των ομάδων.

«Κάτι» άλλο υπάρχει

Τι αποτελούν όλα τα παραπάνω; Την άκρη του νήματος, από τους φακέλους της ΕΛ.ΑΣ., που είναι σε γνώση του «Βήματος» και αποδεικνύουν ότι στο τέλος της ημέρας δεν υπάρχει ζήτημα «ανοχής και υποκίνησης των χούλιγκαν» από αθλητικούς παράγοντες, όπως πιστεύει η κυβέρνηση, αλλά ότι «κάτι» άλλο κρύβεται τελικά πίσω από τη διαρκή έκρηξη βίας.

Κορυφαία στελέχη κρατικών υπηρεσιών που ασχολούνται με την υπόθεση συμφωνούν ότι «είναι αδήριτη ανάγκη να περιοριστεί η δραστηριότητα των χούλιγκαν, ύστερα και από τον σοβαρό τραυματισμό του 31χρονου αστυνομικού των ΜΑΤ που δίνει μάχη για τη ζωή του». Αλλά προσθέτουν: «Ομως αυτό πρέπει να γίνει προς τη σωστή κατεύθυνση, με αποφασιστικότητα και όχι με παιχνίδια εντυπώσεων και διατύπωση υπονοιών περί ηθικών αυτουργιών και άλλων ανάλογων θεωριών. Γιατί στην πράξη τα δεδομένα για τη δράση των χούλιγκαν ξεκινούν από άλλη αφετηρία».

Η ειδική περίπτωση

Οι ίδιες πηγές στέκονται ιδιαίτερα στη χαρακτηριστική περίπτωση των αιματηρών επεισοδίων στη Νέα Σμύρνη τον Μάρτιο του 2021 – εν μέσω των μέτρων για την πανδημία – με τον άγριο ξυλοδαρμό αστυνομικού της ομάδας «Δράση» από χούλιγκαν και αντιεξουσιαστές. Την περίοδο εκείνη είχε διαπιστωθεί ότι υπήρχαν διαδικτυακές συνεννοήσεις μεταξύ χούλιγκαν (σ.σ.: που βρίσκονταν σε πολύμηνη απραξία λόγω της πανδημίας) διαφορετικών ομάδων της Αττικής, αλλά και αναρχικών, για επιθέσεις εναντίον ενστόλων.

Τότε ήταν που σε ιστοτόπους αναρχικών εντοπίστηκαν αναφορές για «απείθαρχους των γηπέδων», που άφησαν στην άκρη τις οπαδικές διαφορές τους και συνασπίστηκαν με στόχο την… εκδικητική σύγκρουσή τους με την Αστυνομία. Και τότε ήταν που σε σχετικό κάλεσμα οργανωμένων οπαδών μνημονευόταν χαρακτηριστικά ότι «σε αυτό, αύριο, θα τους καλέσουμε όλους μαζί μας, θα καλέσουμε και όσους νομίζατε ότι θα είναι απέναντί μας, τους άλλους οπαδούς»!

Υπενθυμίζεται ότι σε εκείνη την περίπτωση για συμμετοχή στο λιντσάρισμα αστυνομικού κατηγορήθηκαν τρεις οργανωμένοι οπαδοί διαφορετικών ποδοσφαιρικών ομάδων, ενώ ο τέταρτος ήταν μέλος αναρχικής ομάδας και είχε συλληφθεί για τον βανδαλισμό γραφείων τού τότε αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη και ήταν υπό παρακολούθηση από την Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία.

Οι αριθμοί

Ομως και τα γενικότερα στατιστικά στοιχεία της ΕΛ.ΑΣ. είναι αποκαλυπτικά των διεργασιών που συντελούνται στο παρασκήνιο και ρίχνουν «άλλο φως» αναφορικά με την έκρηξη της οπαδικής βίας το 2023. Σύμφωνα με αυτά, εφέτος καταγράφηκαν για συμμετοχή σε επεισόδια περίπου 2.500 χούλιγκαν σε όλη την Ελλάδα, από τους οποίους οι 1500 στην Αττική. Για να υπάρχει ένα μέτρο σύγκρισης, ολόκληρο το 2022 είχαν καταγραφεί από την ΕΛ.ΑΣ. 643 χούλιγκαν για επεισόδια, κυρίως μακριά από τα γήπεδα. Στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. αποδίδουν την έξαρση των επεισοδίων στην «ευνοϊκή δικαστική μεταχείριση των δραστών», παρά την ψήφιση νέων νόμων για την πάταξη της αθλητικής βίας μετά τη δολοφονία του Αλκη Καμπανού στη Θεσσαλονίκη. Και όλα αυτά ενώ το 2022 σε αυτά τα επεισόδια τραυματίστηκαν 25 αστυνομικοί που έγιναν στόχος χούλιγκαν (και «μόλις» 12 σε άλλες διαδηλώσεις και κινητοποιήσεις). Τα παραπάνω είναι δείγμα του διαρκούς μένους τους εναντίον αστυνομικών, με τους οποίους έχουν διαρκή «διαμάχη» εντός και εκτός γηπέδων.

Επιπλέον, την τελευταία 15ετία έχουν γίνει περίπου 25 «ραντεβού θανάτου» στην Αττική, στη Θεσσαλονίκη, στο Αγρίνιο, στο Ηράκλειο και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας μεταξύ χούλιγκαν διαφόρων ομάδων που κλείνονται μέσω των social media, χωρίς καμιά «αθλητική» αφορμή. Από την προαναφερόμενη λίστα των 2.500 χούλιγκαν, ηγετικά μέλη και πιο δραστήριοι σε ποινικές δραστηριότητες είναι περίπου 170, οι οποίοι μνημονεύονται και στη λίστα των 200 ατόμων που κατέθεσαν προ μερικών ημερών οι υπουργοί Οικονόμου και Βρούτσης στον Αρειο Πάγο προκειμένου να γίνει μια συνολική έρευνα για τη δράση τους. Οι υπόλοιποι 30 είναι μέλη ακροδεξιών οργανώσεων και ομάδων αναρχικών που πλαισιώνουν τις τάξεις των χούλιγκαν.

Ομοιότητες

Να σημειωθεί τέλος εδώ ότι η έρευνα που ξεκίνησε μετά το επεισόδιο στου Ρέντη έχει σημαντικές ομοιότητες με παρόμοια που έγιναν στην Κατεχάκη πριν από δυόμισι χρόνια, μετά τη δολοφονία του δημοσιογράφου του Γιώργου Καραιβάζ. Και τότε είχε παραδοθεί στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου μια λίστα 500 ατόμων με ποινικές εμπλοκές που ανήκαν σε 23 συμμορίες.

Τότε είχε ζητηθεί «η συνεργασία με τις κατά τόπους Εισαγγελίες και η αξιολόγηση όλων των υποθέσεων με τρόπο ορθολογικότερο και εξατομικευμένα, ώστε να μπορούν να αντιμετωπιστούν πιο αποτελεσματικά». Ομως η «λίστα των 500» θεωρήθηκε ότι δεν είχε ουσιαστική υπόσταση και νομική βάση, αφού θεωρήθηκε ότι ο συγκεκριμένος κατάλογος, με περιγραφή εκβιασμών, αιματηρών επιθέσεων κ.λπ., ουσιαστικά αποτελούσε ένα απλό άθροισμα-συνένωση παλιών δικαστικών φακέλων, οι οποίοι είχαν κριθεί (σχεδόν όλοι) τελεσίδικα από διάφορα δικαστήρια της χώρας.