Το πρώην ηγετικό στέλεχος της Χρυσής Αυγής Ηλίας Κασιδιάρης συμμετέχει σε τηλεδιασκέψεις με ακροδεξιούς, από τις φυλακές Δομοκού, και μάλιστα μέσω… Skype που του παρέχουν επισήμως οι υπεύθυνοι του σωφρονιστικού καταστήματος. Αυτό προκύπτει ξεκάθαρα από το έγγραφο που αποκαλύπτει σήμερα «Το Βήμα». Τα μαγνητοφωνημένα μηνύματά του τα αποστέλλει στους οπαδούς του μέσω νομικού εκπροσώπου του αλλά και του καρτοτηλεφώνου των φυλακών, αφού οι προσπάθειες περιορισμού των επικοινωνιών του κρίθηκαν από το Συμβούλιο του ίδιου σωφρονιστικού καταστήματος… παράνομες.

Χωρίς κινητό για να μπορεί να πάρει άδεια

Ο Ηλίας Κασιδιάρης, που έχει καταδικαστεί σε ποινή κάθειρξης 13 ετών και έξι μηνών, αποφεύγει να χρησιμοποιήσει κινητό μέσα στη φυλακή προκειμένου να διατηρήσει -ύστερα και από υποδείξεις συνεργατών του – «λευκό» τον πειθαρχικό του φάκελο και να έχει τη δυνατότητα να λάβει άδεια εξόδου τον ερχόμενο Ιούνιο. Σημειώνεται βέβαια εδώ ότι ο ίδιος απασχολείται στη γραμματεία του ιατρείου της φυλακής και είναι άγνωστο αν εκεί έχει περαιτέρω ευχέρεια κινήσεων και επικοινωνιών. Ακόμα, πρέπει να σημειωθεί ότι τους λογαριασμούς του στα κοινωνικά δίκτυα φαίνεται πως διαχειρίζεται συγγενικό του πρόσωπο.

Σε αυτές τις επισημάνεις προχώρησε μιλώντας προς «Το Βήμα» στέλεχος της λεωφόρου Κατεχάκη, αλλά και υπάλληλοι φυλακών που γνωρίζουν τι ακριβώς συμβαίνει με την καταγγελλόμενη ανενόχλητη, προεκλογική εκστρατεία, μέσα από τις φυλακές, του πρώην υπαρχηγού του Νίκου Μιχαλολιάκου. Οι ίδιες πηγές επισημαίνουν ότι «η συμπεριφορά  του πρώην υπαρχηγού του Νίκου Μιχαλολιάκου είναι προσεκτική, το δέος των άλλων ποινικών κρατουμένων – πολλοί από τους οποίους αλβανοί βαρυποινίτες – τον έχει οδηγήσει σε αυτοσυγκράτηση. Κι αναφέρει παντού ότι η συμπεριφορά του πλέον θα είναι σχετικά ήπια, χωρίς τις γνωστές εκρήξεις θυμού, τις επιθέσεις και άλλες παρεμφερείς ενέργειες».

Στόχος η ηγεσία του ακροδεξιού χώρου

Συνεργάτες του Ηλία Κασιδιάρη συμπληρωματικά περιγράφουν μια «μετριοπαθή στάση, την οποία έχει επιχειρήσει να τηρήσει και στη δίκη της Χρυσής Αυγής κρατώντας αποστάσεις από συμπεριφορές συγκατηγορουμένων του, όπως του Γιάννη Λαγού, ενώ πλέον δεν επιδιώκει οποιαδήποτε επαφή με συγκατηγορουμένους του στην υπόθεση της εγκληματικής οργάνωσης. Κύριος στόχος του φέρεται να είναι το να ηγηθεί σε δεύτερη φάση της συγκέντρωσης «προσωπικοτήτων» στον χώρο της Ακρας Δεξιάς, σύμφωνα με τα πρότυπα της Αυστρίας, της Γαλλίας και άλλων χωρών. Ακόμα, παραμένει άγνωστο αν τελικά επιχειρήσει να θέσει υποψηφιότητα για τον δήμο της Αθήνας. Μάλιστα έχουν επιχειρήσει να τον προσεγγίσουν και από πολλούς άλλους πολιτικούς που φέρονται να εκπροσωπούν τον επονομαζόμενο «εθνικιστικό» χώρο. Βέβαια, το μεγάλο πρόβλημα που γνωρίζει πως θα αντιμετωπίσει ο ίδιος αν αρνηθεί τον παλιό εαυτό του και αν επιδείξει μια λιγότερο επιθετική συμπεριφορά είναι ότι ίσως χάσει το κοινό του».

Ο παραπάνω προβληματισμός ωστόσο κατά άλλους φαίνεται πιθανά παραπλανητικός, αφού σε ηχητικά μηνύματα-διαγγέλματα που έχει στείλει το τελευταίο χρονικό διάστημα μέσα από τις φυλακές Δομοκού ο Ηλίας Κασιδιάρης μιλάει «για ανδρείκελα και αχυρανθρώπους του πολιτικού συστήματος» χρησιμοποιώντας τη γνωστή του ακραία φρασεολογία.

Εκστρατεία μέσα από τη φυλακή

Η… πολιτική εκστρατεία μέσα από τις φυλακές Δομοκού, με διαδοχικά ηχογραφημένα μηνύματα του πρώην υπαρχηγού της Χρυσής Αυγής (στο YouTube έχουν αναρτηθεί ούτε λίγο ούτε πολύ 173 βίντεο), είχαν απασχολήσει το 2021 τη Γενική Γραμματεία Αντιεγκληματικής Πολιτικής, με την τότε προϊσταμένη της, κυρία Σοφία Νικολάου, να ζητάει από το Συμβούλιο των φυλακών να προχωρήσει στον έλεγχο των τηλεφωνικών συνομιλιών του κρατουμένου. Η κυρία Νικολάου ζητούσε μάλιστα στο έγγραφό της την «ποινική αξιολόγηση της εν λόγω δραστηριότητας του προαναφερόμενου κρατουμένου».

Η νομική εκπρόσωπος του Ηλία Κασιδιάρη, κυρία Βάσω Πανταζή, σύμφωνα με πληροφορίες επικαλείται τα άρθρα 51 και 53 του νέου σωφρονιστικού κώδικα (νόμος 4985/2022) που αναφέρουν ότι «κάθε κρατούμενος επικοινωνεί με τηλέφωνο που βρίσκεται σε κοινόχρηστο, οπτικά ελεγχόμενο χώρο του καταστήματος. Απαγορεύεται η χρήση και κατοχή κινητών τηλεφώνων. Με απόφαση του Συμβουλίου Φυλακής καθορίζονται οι ειδικότεροι όροι επικοινωνίας με τα κοινόχρηστα τηλέφωνα. Σε κάθε περίπτωση το Συμβούλιο Φυλακής δύναται να περιορίσει την επικοινωνία του κρατουμένου όταν προκύπτει σοβαρός κίνδυνος διατάραξης της εύρυθμης και ασφαλούς λειτουργίας του Σωφρονιστικού Καταστήματος, τηρουμένης πάντως της αρχής της αναλογικότητας». Ισχυριζόμενη δηλαδή ότι οι επικοινωνίες του καταδικασθέντα για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση δεν συνιστούν κίνδυνο για τη φυλακή. Σε αντίθετη κατεύθυνση δηλαδή από αυτό που είχε συμβεί παλαιότερα, όταν είχε διαπιστωθεί ότι γνωστός ποινικός μέσω του καρτοτηλεφώνου οργάνωσε απόδραση από σωφρονιστικό κατάστημα.

Τηλεδιασκέψεις με του «Ελληνες»

Από το 2021 η άδεια για την πλατφόρμα επικοινωνίας

Ο Ηλίας Κασιδιάρης φαίνεται ότι για τις… τηλεδιασκέψεις του με στελέχη του κόμματός του «Εθνικό Κόμμα Ελληνες» χρησιμοποίησε και το Skype που του παραχώρησαν επισήμως οι υπεύθυνοι των φυλακών. Πιο συγκεκριμένα, την περίοδο 2017-2018 υπήρξαν εισηγήσεις και τελικά έγινε αργότερα δεκτό σε αρκετές περιφερειακές φυλακές, η πρόσβαση στις οποίες είναι δύσκολη (σε Δομοκό, Μαλανδρίνο, Γρεβενά κ.λπ.), να δοθεί η δυνατότητα επικοινωνίας κρατουμένων με οικείους τους μέσω της διαδικτυακής πλατφόρμας επικοινωνίας. Κάτι που εφαρμόστηκε στη διάρκεια της πανδημίας την περίοδο 2020-2021, όταν και υπήρχαν απαγορεύσεις επισκεπτηρίων. Αυτή λοιπόν την «παροχή» για επικοινωνία με κάμερα φέρεται να εκμεταλλεύεται και ο καταδικασθείς για τη Χρυσή Αυγή που επισκέπτεται συχνά την «αίθουσα Skype» των φυλακών Δομοκού.

Μάλιστα σύμφωνα με έγγραφο που είχε συνταχθεί στις 17 Οκτωβρίου 2021 και παρουσιάζει «Το Βήμα», από το Συμβούλιο φυλακών Δομοκού είχε αποφασιστεί να ελεγχθούν οι επικοινωνίες (διά ζώσης, τηλεφωνικά αλλά και μέσω Skype) του Ηλία Κασιδιάρη. Και αυτό προκειμένου να διαπιστωθεί αν μιλάει με δικηγόρους ή συγγενείς του μόνο για την «ομαλή διαβίωση στο κατάστημα και την ταχύτερη προσαρμογή στην κοινωνική ζωή» ή όχι. Το ίδιο έγγραφο ανέφερε ότι «στην αντίθετη περίπτωση, αν παρατηρηθεί οποιαδήποτε παρατυπία (συνομιλίες εκτός προσωπικών και οικογενειακών θεμάτων) και με πρόσωπα εκτός των προαναφερομένων, θα υπάρξει πειθαρχικός έλεγχος».

Ο έλεγχος αυτός ποτέ δεν υπήρξε, παρότι όπως προκύπτει ο Ηλίας Κασιδιάρης πραγματοποίησε ολόκληρη πολιτική καμπάνια μέσα από τις φυλακές Δομοκού.
Οι νομικοί εκπρόσωποι του κρατουμένου επικαλούνται άλλο σημείο του νέου σωφρονιστικού κώδικα που αναφέρει ότι «το περιεχόμενο των επιστολών και της τηλεφωνικής και κάθε άλλης μορφής τηλεπικοινωνιακής ανταπόκρισης ή επικοινωνίας κατά το άρθρο 19 του Συντάγματος δεν ελέγχεται. Σε περίπτωση που το επιβάλλουν λόγοι εθνικής ασφάλειας ή προς διακρίβωση ιδιαίτερα σοβαρών εγκλημάτων, το περιεχόμενο αυτό μπορεί να ελεγχθεί». Και αυτό για να δικαιολογήσουν ότι δεν μπορεί να ελεγχθεί τι ακριβώς αναφέρει στις συγκεκριμένες διαδικτυακές επαφές του, καθώς δεν υφίσταται θέμα εθνικής ασφάλειας κ.λπ.