Η ασυνήθιστα μακρά, πενθήμερης διάρκειας, επίσκεψη του Πρωθυπουργού στο Λονδίνο (24-28 Νοεμβρίου) έχει πολλαπλή στό χευση και πιθανώς να κρύβει εκπλήξεις -ως προς το θέμα των Γλυπτών του Παρθενώνα.

Ενα σκέλος της παρουσίας του Κυριάκου Μητσοτάκη και συγκεκριμένα το πρώτο τριήμερο έχει, σύμφωνα με πληροφορίες, ιδιωτικό χαρακτήρα, καθώς στη βρετανική πρωτεύουσα ζει και εργάζεται η κόρη του Σοφία.

Ωστόσο, το διήμερο 27 και 28 του μηνός η δραστηριότητα του Πρωθυπουργού θα είναι έντονη και πυκνή.

Οι επαφές με επενδυτές και η Νέα Υόρκη

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, κατ’ αρχάς θα συμμετάσχει στην επενδυτική διάσκεψη για την Ελλάδα, η οποία διοργανώνεται από τη Morgan Stanley και το Χρηματιστήριο Αθηνών, ενώ αναμένεται να έχει μια ακόμη κλειστή συζήτηση με εκπροσώπους επενδυτικών ομίλων και διαχειριστές κεφαλαίων, καθώς και ένα γεύμα εργασίας με αντίστοιχο κύκλο συνομιλητών.

Σημειώνεται, εν όψει αυτών, ότι προηγήθηκε μια αντίστοιχη εκδήλωση σε συνεργασία του ΧΑ με το Χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης, ενώ προγραμματίζεται μια ακόμη, στις 25 Ιανουαρίου 2024, στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, με τη συνεργασία της JP Morgan. Σε αυτή θα παρευρεθεί, θα μιλήσει και θα έχει επαφές ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αποδεχόμενος πρόσκληση του διευθύνοντος συμβούλου της επενδυτικής τράπεζας Τζέιμι Ντάιμον.

Οι συναντήσεις με Σούνακ και Στάρμερ

Σύμφωνα με πληροφορίες, για την Τρίτη 28 του μηνός έχουν κλείσει (απομένουν οι ακριβείς ώρες) δύο σημαντικές πολιτικές συναντήσεις του Πρωθυπουργού: αφενός με τον ομόλογό του Ρίσι Σούνακ, αφετέρου με τον ηγέτη των Εργατικών, σερ Κιρ Στάρμερ, το κόμμα του οποίου προηγείται με μεγάλη διαφορά στις δημοσκοπήσεις και σχεδόν προεξοφλείται ότι θα είναι ο επόμενος πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας.

Ο πρόεδρος του Μουσείου και η συμφωνία για τα Γλυπτά

Ομως το θέμα που πλανάται εν όψει του ταξιδιού στο Λονδίνο, δίχως καμία απολύτως αναφορά από πλευράς Μεγάρου Μαξίμου, είναι αυτό των Γλυπτών του Παρθενώνα. Κυβερνητικές πηγές κρατούν αξιοσημείωτα χαμηλούς τόνους και δεν επιβεβαιώνουν ή διαψεύδουν κάποιο ενδεχόμενο συνάντησης του Πρωθυπουργού με τον πρόεδρο του Βρετανικού Μουσείου Τζορτζ Οσμπορν.

Παρά ταύτα, μόλις λίγες ημέρες πριν από την επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στη βρετανική πρωτεύουσα, η είδηση ήλθε από τον ίδιο τον επικεφαλής του Μουσείου.

Μιλώντας στο ετήσιο δείπνο των επιτρόπων της Γκαλερί Ντουβίν, στην οποία βρίσκονται τα Γλυπτά του Παρθενώνα, ο Τζορτζ Οσμπορν είπε προ ημερών ότι είναι πιθανή μια συμφωνία με την Ελλάδα για προσωρινή επιστροφή των Γλυπτών και με αντάλλαγμα την έκθεση άλλων ελληνικών αρχαιοτήτων στο Λονδίνο.

Το κρίσιμο στοιχείο ωστόσο παραμένει και είναι η φόρμουλα μέσω της οποίας θα αναγνωρίζεται (ή όχι) κυριότητα και νομή των Γλυπτών του Παρθενώνα, η διάρκεια της παραμονής τους στην Αθήνα κ.ά.

Κατά τον Τζορτζ Οσμπορν, το θέμα των Γλυπτών υπήρξε ανέκαθεν αντικείμενο διαμάχης. Ομως εκφράζει πλέον την άποψη ότι η βρετανική πλευρά δεν θα πρέπει να αποφύγει αυτή τη διαμάχη. Προσθέτει δε στις πρόσφατες ομιλίες του και τη νέα διάσταση της σχετικής συζήτησης, με αφορμή τις ανακοινώσεις για τις κλοπές από το Βρετανικό Μουσείο. Επειτα από αυτές άνοιξε ένας νέος κύκλος, επειδή κλονίστηκε σοβαρά ο πυρήνας της βρετανικής επιχειρηματολογίας περί της ασφάλειας των εκθεμάτων.

Οι δημοσκοπήσεις υπέρ της επιστροφής

Το ζήτημα εξακολουθεί να έχει και πολιτική διάσταση, καθώς τα τελευταία χρόνια έχει καταγραφεί μια μεταστροφή της βρετανικής κοινής γνώμης υπέρ της επιστροφής των Γλυπτών. Σημαντικό ρόλο ως προς αυτά θεωρείται ότι έπαιξε και η εκστρατεία της ελληνικής πλευράς, στη βάση του επιχειρήματος της επανένωσης του μνημείου της Ακρόπολης στους χώρους του Μουσείου της Αθήνας.

Το αν θα υπάρξει πρόοδος και με ποια ταχύτητα είναι ένα από τα ζητούμενα και στο πολιτικό πεδίο. Η σημερινή κυβέρνηση του Ρίσι Σούνακ δέχεται έντονη δημοσκοπική πίεση και το θέμα της επιστροφής των Γλυπτών είναι μια από τις παραμέτρους οι οποίες μελετώνται ως προς τη δυνητική τους πολιτική επίδραση, εν όψει των εκλογών που πιθανολογείται ότι μπορεί να προκηρυχθούν για την άνοιξη του 2024.