Στα σημεία και στις κοινωνικές ομάδες που πιθανολογείται ότι θα κρίνουν την επίτευξη των εκλογικών στόχων της ΝΔ εστιάζει την προσοχή του ο Κυριάκος Μητσοτάκης μόλις δύο εβδομάδες πριν από την κάλπη της 9ης Ιουνίου.

Η γενικευμένη αίσθηση, με βάση την εμπειρία και τις επίμονες επισημάνσεις των δημοσκόπων, είναι ότι με δεδομένη την ασύμμετρη βαρύτητα που έχει δοθεί από όλα τα κόμματα στις προσεχείς ευρωεκλογές τα υψηλά ποσοστά των αναποφάσιστων ή της λεγόμενης «γκρίζας ζώνης» είναι πιθανό να κρύβουν κάποιες εκπλήξεις για όλους.

Τα… χρώματα της αποχής

Κατά προφανή τρόπο και όπως ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης δηλώνει δημοσίως, ο μεγαλύτερος αστάθμητος παράγων είναι η αποχή. Η ανησυχία εκδηλώνεται ως προς το αν ο κύριος όγκος εκείνου του μέρους του εκλογικού σώματος που θα προτιμήσει να μην προσέλθει στην κάλπη θα είναι ψηφοφόροι της ΝΔ. Αν κάτι τέτοιο επιβεβαιωθεί, υπάρχει ένα αρκετά σοβαρό ενδεχόμενο το εκλογικό αποτέλεσμα να είναι σημαντικά διαφοροποιημένο από εκείνο των δημοσκοπήσεων.

Ο προβληματισμός στο πεδίο αυτό βασίζεται επιπλέον σε μια ιδιαιτερότητα της επικείμενης αναμέτρησης: Είναι οι πρώτες ευρωεκλογές οι οποίες δεν διεξάγονται ταυτόχρονα με κάποια άλλη εκλογική διαδικασία, είτε για το εθνικό κοινοβούλιο είτε για την τοπική αυτοδιοίκηση, με αποτέλεσμα να λείπει το επιπλέον κίνητρο για τη συμμετοχή των πολιτών. Μία παράμετρος, η οποία θεωρείται ότι μπορεί να αποδειχθεί παγίδα και να πολλαπλασιάσει την αποχή, είναι η ακλόνητη βεβαιότητα για τη νίκη της ΝΔ.

Μία παράμετρος, η οποία θεωρείται ότι μπορεί να αποδειχθεί παγίδα και να πολλαπλασιάσει την αποχή, είναι η ακλόνητη βεβαιότητα για τη νίκη της ΝΔ

Το υψηλό ποσοστό της αδιευκρίνιστης ψήφου (σε κάποιες μετρήσεις φτάνει το 18%) περιγράφεται από τους δημοσκόπους ως ένα από τα κρίσιμα πεδία, επειδή συνοδεύεται και από ένα μεθοδολογικό πρόβλημα. Αυτό εντοπίζεται στην προσπάθεια εκτίμησης του εκλογικού αποτελέσματος μέσω αναγωγής των αναποφάσιστων επί του ποσοστού της πρόθεσης ψήφου και με όρους εθνικών εκλογών.

Οπως επισημαίνεται, η μέθοδος αυτή εμπεριέχει κινδύνους διαμόρφωσης μιας παραπλανητικής εικόνας. Μεταξύ άλλων, επισημαίνεται ότι απουσιάζει η πραγματική διακύβευση, ενώ όσο πιεστικά διλήμματα και αν θέτουν οι κομματικές ηγεσίες, για μια μεγάλη μερίδα πολιτών αυτά φαντάζουν επίπλαστα. Υπό αυτή την έννοια, η τάση ενίσχυσης της συσπείρωσης, η οποία εμφανίζεται όσο πλησιάζει η ημέρα των εκλογών, είναι πιθανό να μην επαληθευτεί.

Οι μεγάλες ηλικίες

Παραδοσιακά, τα κοινά στα οποία η ΝΔ εμφανίζει ένα σημαντικό προβάδισμα εντοπίζονται στις μεγαλύτερες ηλικίες. Στις ευρωεκλογές του 2019, η ΝΔ είχε πετύχει στην ηλικιακή ομάδα 35-54 ένα ποσοστά 40,8%, σημαντικά υψηλότερο από το συνολικό 33%, ενώ στις ηλικίες άνω των 55 το ποσοστό έφτασε το 43,2%.

Το εν μέρει άγνωστο πεδίο στην κάλπη της 9ης Ιουνίου διαμορφώνεται μεταξύ άλλων και επειδή στις συγκεκριμένες ομάδες ψηφοφόρων εντοπίζονται εν πολλοίς τα σύνολα των δυσαρεστημένων από την κυβέρνηση είτε λόγω της ακρίβειας (συνταξιούχοι) είτε από επιλογές όπως ο γάμος των ομοφύλων. Αυτός είναι πάντως μεταξύ άλλων και ο λόγος για τον οποίο ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει προβάλει εμφατικά την παράμετρο της πολιτικής σταθερότητας, καθώς είναι ένα θέμα που κατά μείζονα λόγο απασχολεί τις μεγάλες ηλικίες.

Οι νέες ηλικίες

Την ίδια στιγμή, ένα μεγάλο ερωτηματικό πλανάται και σε ό,τι αφορά τις διαθέσεις των νεότερων ψηφοφόρων. Στις προηγούμενες ευρωεκλογές, το ποσοστό της στην ηλικιακή ομάδα 17-34 ήταν χαμηλότερο του συνολικού και είχε διαμορφωθεί στο 30,6%, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ είχε συγκεντρώσει 36,8%. Στην παρούσα συγκυρία, η εκλογική συμπεριφορά των νεότερων ψηφοφόρων είναι ένα μεγάλο ζητούμενο, καθώς πλήττονται κατά κύριο λόγο από προβλήματα όπως το υψηλό κόστος της στέγασης ή και η αδυναμία εύρεσης στέγης. Παράλληλα, πρόκειται για τα κοινά στα οποία κατ’ εξοχήν απευθύνεται ο Στέφανος Κασσελάκης.

Βόρεια Ελλάδα και Θεσσαλία

Η τάση διαρροών προς τα δεξιά της ΝΔ στις περιοχές της Βόρειας Ελλάδας και της Θεσσαλίας, σε συνδυασμό με την απογοήτευση η οποία διαπιστώνεται σε τμήματα του δεξιού πυρήνα της ΝΔ, είναι ένα από τα στοιχεία στα οποία ο Πρωθυπουργός θα στρέψει την προσοχή του έως τις κάλπες.

Για διαφορετικούς λόγους σε κάθε περιοχή, εκτιμάται ότι η κομματική αποσυσπείρωση μπορεί να προσλάβει αξιοσημείωτες διαστάσεις.

Υπό αυτή την έννοια, οι υψηλοί τόνοι εκ μέρους του Κυριάκου Μητσοτάκη προς την ηγεσία της Βόρειας Μακεδονίας αναμένεται ότι θα διατηρηθούν.