Κακώς τα κόμματα, και κυρίως ο ΣΥΡΙΖΑ, έπαιρναν αψήφιστα τόσο καιρό τον Γιάνη Βαρουφάκη. Ο ιδρυτής του ΜέΡΑ25 δεν είναι παραδοσιακός πολιτικός, είναι δεινός πωλητής του παραδόξου και το παράδοξο έχει πάντα τη δική του αγορά. Ο Βαρουφάκης ξέρει πώς και πότε να τραβήξει την προσοχή. Μόλις ο Αλέξης Τσίπρας τον νομιμοποίησε ως δυνητικό κυβερνητικό εταίρο, βρήκε τον τρόπο να πλασαριστεί ως ο πιο αντισυστημικός από τους αντισυστημικούς. Ποιος είναι ο διαχρονικός κακός για ένα μεγάλο κομμάτι της κοινωνίας; Οι τράπεζες. Αμόλησε, λοιπόν, ένα σχέδιο «Δήμητρα» και ένα σχέδιο «Οδυσσέας», για τα οποία κανένας δεν κατάλαβε τίποτα, αλλά εκείνος τσίμπησε από μισή μέχρι μία μονάδα στις δημοσκοπήσεις. Και «την έπεσε» στον ΣΥΡΙΖΑ που είναι ανειλικρινής επειδή εφάρμοσε μνημονιακές πολιτικές. Ολοι στο τσουβάλι.

Το σχέδιο «Δήμητρα»

Ο Βαρουφάκης δεν τορπίλισε την προηγούμενη Κυριακή την προοπτική της προοδευτικής κυβέρνησης συνεργασίας που οραματίζεται ο Τσίπρας και απορρίπτει ο Μητσοτάκης. Εδώ και τρεις μήνες πήρε την απόφασή του, αφού επί δύο χρόνια καλούσε τον ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΚΕ και το ΠαΣοΚ να συζητήσουν για την προοδευτική διακυβέρνηση χωρίς ανταπόκριση. Τώρα το «όχι» του είναι γραμμένο με «φωτεινά γράμματα νέον». Το ενδιαφέρον του στρέφεται προς τη ζώνη του 14% των αναποφάσιστων, που επίσης φλερτάρει με τα μικρά κόμματα, όπως εκτιμούν οι δημοσκόποι, και στους νέους. Στις ηλικίες 17-26 φτάνει το 12,9% (Metron Analysis).

Στο ΜέΡΑ25 διαμαρτύρονται ότι οι περισσότεροι σχολιάζουν πώς ντύνεται και πώς φέρεται ο Βαρουφάκης και δεν ακούνε τι λέει, μολονότι ο ίδιος προβάλλει περισσότερο τον ναρκισσιστικό εαυτό του παρά τις ιδέες του. Ας δούμε, λοιπόν, τι λέει. Οτι οι καταθέσεις δεν είναι ασφαλείς στις τράπεζες και ότι ανά πάσα στιγμή μπορεί να καταρρεύσει το σύστημα, όπως συνέβη με την Credit Suisse. Αν συμβεί το κακό, για να μην πάμε στη δραχμή, το ΜέΡΑ25 κατέθεσε στη Βουλή το σχέδιο «Δήμητρα», γιατί είναι «ιερή υποχρέωση κάθε χώρας να έχει σχέδιο ανάγκης».

Το ψηφιακό ευρώ

Πρόκειται για ένα «δημόσιο σύστημα ψηφιακών δωρεάν συναλλαγών που δεν θα επηρεάζεται από το τραπεζικό σύστημα» και θα έπρεπε να το έχει κάθε χώρα της Ευρωπαϊκής Ενωσης, γιατί δίνει βαθμούς δημοσιονομικής ελευθερίας στο κράτος, μειώνει το κόστος των συναλλαγών και λειτουργεί σαν αμορτισέρ σε περίπτωση τραπεζικής κρίσης. Θα δημιουργηθεί, δηλαδή, ένα ψηφιακό ευρώ το οποίο θα ανταλλάσσεται μόνο εντός Ελλάδας από όσους έχουν ΑΦΜ, χρησιμοποιώντας το Taxisnet και όχι τα ΑΤΜ.

Γιατί να μην κρατήσουμε το ευρώ που έχουμε και να προτιμήσουμε το ευρώ του Βαρουφάκη; Για να πάψουμε να χρωστάμε όλοι σε όλους και για να επιστρέψει η ρευστότητα στην ελληνική αγορά, είναι η απάντηση. Και αν μοιάζει παράδοξη τόσο το καλύτερο για το ΜέΡΑ25. Γιατί επαναφέρει ο Βαρουφάκης το εφιαλτικό σενάριο της χρεοκοπίας, προτείνοντας ένα επικουρικό σύστημα που θα οδηγήσει τη χώρα εκτός ευρώ, ανασύροντας τη φρασεολογία του 2015; Προφανώς, για να δείξει ότι μόνο εκείνος ενδιαφέρεται για τον φτωχό και αδικημένο Ελληνα που τα ξένα συμφέροντα και οι εγχώριοι ολιγάρχες τον έζωσαν με τα δεσμά της χρεοδουλοπαροικίας.

Αναλύοντας την πρόταση

Τι σημαίνει στην πραγματικότητα αυτό που προτείνει; Να σπάσει ο δίαυλος της Τράπεζας της Ελλάδος με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, μέσω του οποίου επικοινωνούν οι ελληνικές τράπεζες με το ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα και στη διάρκεια της οικονομικής κρίσης διασώθηκαν οι τραπεζικές καταθέσεις όχι των πλουσίων, αλλά οι αποταμιεύσεις των απλών πολιτών με τους καλύτερους δυνατούς όρους. Το τίμημα το πλήρωσαν οι ιδιοκτήτες των τραπεζών, οι μέτοχοι και οι ομολογιούχοι. Αυτό οι περισσότεροι το ξέρουν, αλλά ο Βαρουφάκης δεν απευθύνεται σε αυτούς. Συνομιλεί με όσους δεν έχουν τίποτα, όχι με όσους έχουν έστω λίγα. Αυτούς τους απόκληρους, μαζί με ένα κομμάτι απασφαλισμένων, θέλει να στρέψει κατά των υπολοίπων, να πυροδοτήσει έναν ταξικό εμφύλιο, μέσω μιας πολιτικής που μόνο ταξική δεν είναι και μόνο τους αδύναμους δεν προστατεύει.

Ρήξη με την Ευρώπη

Το «σύστημα» τον λοιδορεί και εκείνος το περιπαίζει. «Τρομάξτε κι άλλο: Εχουμε και τον «Οδυσσέα», το σχέδιο που σώζει και τα σπίτια του κόσμου». Ο «Οδυσσέας» είναι μια δημόσια εταιρεία διαχείρισης κόκκινων δανείων που θα αντικαταστήσει τον «εγκληματικό «Ηρακλή»» της κυβέρνησης Μητσοτάκη και θα βάλει φρένο στα αρπακτικά ταμεία και στους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς της κυβέρνησης Τσίπρα. Και αυτό το σχέδιο θα πρέπει να εφαρμοστεί «χωρίς καμία πρότερη διαπραγμάτευση». Συνεπώς, και τα δύο σχέδια δεν είναι έκτακτης ανάγκης, αλλά οι επιλογές του ΜέΡΑ25 για την περίοδο ομαλότητας, που προϋποθέτουν ρήξη με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς.

Ο Βαρουφάκης και οι συν αυτώ ελπίζουν να προκαλέσει ο «Οδυσσέας» τον ίδιο τρόμο με τη «Δήμητρα» στο εγχώριο πολιτικό, ολιγαρχικό και μιντιακό κατεστημένο, όπως αναφέρουν στην ανακοίνωσή τους. Και ενώ το κατεστημένο στριφογυρνάει στο στρώμα του από τους εφιάλτες, ο Βαρουφάκης θα ονειρεύεται τις δόξες που περιμένουν όσους αντιπροσωπεύουν το μεγαλειώδες «Οχι» στο δημοψήφισμα του 2015. Και δεν θα έχει άδικο τόσο που ασχολούμαστε μαζί του.