Αναδιατάξεις στην κοινοβουλευτική δύναμη των κομμάτων ενδέχεται να δρομολογήσει η άσκηση ποινικών διώξεων για εξαπάτηση των εκλογέων εις βάρος των έντεκα βουλευτών που εξελέγησαν με το κόμμα των «Σπαρτιατών», πλην του επικεφαλής του Βασίλη Στίγκα. Τον αποφασιστικό λόγο επ’ αυτού θα έχει το Εκλογοδικείο, το οποίο ήδη έχει εξετάσει τις ενστάσεις που είχαν υποβληθεί κατά της συμμετοχής των «Σπαρτιατών» στις εθνικές εκλογές του 2023 αλλά και κατά της εκλογής βουλευτών τους.

Οι δύο έρευνες

Η απόφασή του αναμένεται ως τον Ιούνιο, οπότε και αποχωρεί από το δικαστικό σώμα η πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας Ευαγγελία Νίκα, η οποία προήδρευσε του δικαστηρίου, όπως και άλλοι ανώτατοι δικαστικοί. Αν και οι δυο διαδικασίες κινούνται παράλληλα, η εισαγγελική παραγγελία άσκησης διώξεων ενισχύει το σκεπτικό των προσφυγών που έχει συζητήσει το Εκλογοδικείο, το οποίο, αν διαπιστώσει ότι οι «Σπαρτιάτες» ήταν ο «μανδύας» του έγκλειστου –και ηθικού αυτουργού κατά την εισαγγελέα του Αρείου Πάγου – Ηλία Κασιδιάρη, ο οποίος από τη φυλακή έδινε εντολές και κινούσε τα νήματα και οι βουλευτές του μορφώματος διατηρούσαν επαφές και λάμβαναν εντολές από αυτόν, τότε ανοίγει ο δρόμος για να εκπέσουν από το βουλευτικό τους αξίωμα.

Ηδη δυο εξ αυτών (Δημητροκάλλης και Μανούσος) ανεξαρτητοποιήθηκαν καταλογίζοντας στον πρόεδρο του κόμματος Βασίλη Στίγκα ότι «οδήγησε με ψεύδη και συκοφαντίες κατηγορούμενη σύσσωμη την Κοινοβουλευτική Ομάδα του» (με τις καταγγελίες του από του βήματος της Βουλής περί μεθόδων «Greek mafia» και «Δον Κορλεόνε»). Ετσι, η δύναμη της ΚΟ των «Σπαρτιατών» αριθμεί πλέον τους οκτώ βουλευτές (είχαν αποχωρήσει άλλοι δυο, οι Φλώρος και Κατσιβαρδάς), ενώ αν συνεχίσει το φυλλορρόημα και βρεθούν κάτω από τους πέντε, τότε η ΚΟ διαλύεται χάνοντας τα κοινοβουλευτικά προνόμια που διαθέτει.

Πώς θα πληρωθούν οι έδρες

Εφόσον το Εκλογοδικείο αποφανθεί ότι πίσω από τους «Σπαρτιάτες»… κρύβεται ο καταδικασμένος Κασιδιάρης, «τότε είναι προφανές ότι θα εκπέσουν», όπως έχει πει ο συνταγματολόγος Νίκος Αλιβιζάτος. Ετσι το Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο θα κληθεί να υποδείξει τον τρόπο που θα πληρωθούν οι κενές έδρες τους.

Τα σενάρια είναι τρία:

Το πρώτο: Τις έδρες καταλαμβάνουν οι πρώτοι σε σταυρούς υποψήφιοι των κομμάτων με το μεγαλύτερο αδιάθετο υπόλοιπο στη συγκεκριμένη εκλογική περιφέρεια όπου είχε εκλεγεί ο έκπτωτος βουλευτής των «Σπαρτιατών».

Το δεύτερο: Το ποσοστό των «Σπαρτιατών» (4,68%) μοιράζεται στα άλλα κόμματα με ό,τι αυτό συνεπάγεται με τις καραμπόλες εδρών που θα προκύψουν.

Το τρίτο: Πάμε σε επαναληπτικές εκλογές στις επίμαχες 11 περιφέρειες που είχαν λάβει έδρα οι «Σπαρτιάτες». Είναι ένας δύσκολος γρίφος που θα κληθεί να λύσει το Εκλογοδικείο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι αν η Βουλή διήνυε την τέταρτη σύνοδό της, δεν θα συνέτρεχε λόγος πλήρωσης των κενών εδρών καθώς το Σύνταγμα προβλέπει (άρθρο 53 παρ. 2) ότι «βουλευτική έδρα που κενώθηκε μέσα στο τελευταίο έτος της περιόδου δεν συμπληρώνεται με αναπληρωματική εκλογή, όταν απαιτείται κατά τον νόμο, εφόσον οι κενές έδρες δεν είναι περισσότερες από το ένα πέμπτο του όλου αριθμού των βουλευτών».

«Οι «Σπαρτιάτες» έπρεπε να στοχοποιηθούν, προκειμένου η κοινή γνώμη να αποπροσανατολιστεί με την ποινική δίωξη, έστω και σε βαθμό πλημμελήματος, εναντίον των βουλευτών του κόμματος προς δημιουργία εντυπώσεων και εκφοβισμού» ήταν η αντίδραση του Στίγκα, ο οποίος έχει αμφισβητηθεί ευθέως από το σύνολο της Κοινοβουλευτικής του Ομάδας και τώρα δηλώνει ότι «στηρίζω και αγκαλιάζω όλους τους βουλευτές του κόμματος» που κινδυνεύει με αφανισμό.