Συνέχεια από τη σελίδα Α7

Στις 15 Οκτωβρίου 2015 εμφανίστηκε στον επίκουρο εισαγγελέα Οικονομικού Εγκλήματος Ιωάννη Δραγάτση η Αρτεμις Νιάρου, κάτοικος Γενεύης, υπάλληλος της εταιρείας Diligence, την οποία, όπως είπε, ίδρυσε στέλεχος της ΜΙ5, και κατέθεσε ότι σε έρευνα της εταιρείας για πελάτη της που δεν κατονόμασε ο Παπασταύρου εμφανίστηκε ως «αχυράνθρωπος» του επιχειρηματία Benny Steinmetz. Ο εν λόγω επιχειρηματίας, σύμφωνα με την κατάθεση της Νιάρου, είχε στην ιδιοκτησία του ένα εργοστάσιο νίκελ στα Σκόπια και ένα ορυχείο στο Κόσοβο και ο Παπασταύρου θα επιχειρούσε να κλείσει το ορυχείο στα Σκόπια για να πέσει η τιμή της μετοχής του, να αγοραστεί πολύ φθηνά και να χάσουν τη δουλειά τους 2.500 άνθρωποι.

Η δεύτερη απόπειρα

στοχοποίησης Σαμαρά

Η κατάθεση αυτή συσχετίστηκε με την έρευνα για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης από καταθέτες της «λίστας Λαγκάρντ», αλλά τον Ιούνιο του 2019 τέθηκε στο αρχείο από την Τουλουπάκη. Το ενδιαφέρον στοιχείο δεν βρισκόταν στην κατάθεση της Νιάρου, αλλά σε ένα από τα έγγραφα που τη συνόδευαν, ένα σχεδιάγραμμα με τις επιχειρήσεις του Steinmetz, και μια υποσημείωση που έλεγε «It is believed…», «πιστεύεται ότι μέσω της Χ εταιρείας δόθηκαν 2,5 εκατομμύρια ευρώ για την προεκλογική εκστρατεία της ΝΔ». Αυτή ήταν η δεύτερη απόπειρα στοχοποίησης του Αντώνη Σαμαρά μέσω του Σταύρου Παπασταύρου. Τον Μάρτιο του 2020 δημοσίευμα των «Financial Times» αναφέρθηκε στις δικαστικές περιπέτειες του στελέχους της ΜΙ5 που κατηγορήθηκε για διαρροή εμπιστευτικών πληροφοριών, της εταιρείας Diligence που κατηγορήθηκε για βιομηχανική κατασκοπεία, ενώ και η ίδια η εταιρεία προσέφυγε κατά ανώτατου στελέχους της για υπεξαίρεση 2,5 εκατ. δολαρίων.

Το ραντεβού στο Μαξίμου

παρουσία του Παππά

Στις 10 Μαρτίου 2016, όπως κατέθεσε στη Βουλή ο Μιωνής, συναντήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου με τον Παπαγγελόπουλο παρουσία του τότε υπουργού Επικρατείας Νίκου Παππά. «Ηταν σαφές σε μένα ότι Παπαγγελόπουλος και Φιλιππάκης ήταν συνεργάτες. Ο Νίκος Παππάς έκανε σύνοψη των συναντήσεων που είχαν προηγηθεί. Για μένα να αποσυρθούν τα παράνομα εντάλματα για τον Μεταξά και για τον Φιλιππάκη να αποσύρω τη μήνυση που του είχα κάνει. Εκείνη τη στιγμή παρενέβη ο Παπαγγελόπουλος και είπε «και των εξόδων που του έχει δημιουργήσει». Εννοώντας τον Φιλιππάκη. Δεν πίστευα στα αφτιά μου. Οφείλω να πω ότι ο Παππάς ξαφνιάστηκε και ενοχλήθηκε και ρώτησε τον Παπαγγελόπουλο πόσα είναι αυτά τα έξοδα. Εγώ του δήλωσα ότι λεφτά στον Φιλιππάκη δεν υπάρχει περίπτωση να δώσω. Και ο Παπαγγελόπουλος ανέφερε ότι υπάρχει μεγάλη απόσταση τότε. Ηταν σαφές: ο Παπαγγελόπουλος ζητούσε λεφτά για λογαριασμό του Φιλιππάκη. Ο προσδιορισμός του ποσού του εκβιασμού έγινε τον Νοέμβριο του 2016 σε 350.000 ευρώ».

Ο Παπασταύρου και

το πληρεξούσιο

Επτά ημέρες ύστερα από αυτά, στις 17 Μαρτίου 2016, η Ελένη Τουλουπάκη πραγματοποίησε και δεύτερο ταξίδι στο Παρίσι προκειμένου να πάρει νέα κατάθεση από τον Φαλτσιανί, στην οποία επικεντρώνεται μόνο στους Παπασταύρου και Μιωνή. Στην πρώτη κατάθεσή του ο Φαλτσιανί είπε ότι ο Παπασταύρου είναι ο ιδιοκτήτης της εταιρείας Stabri που εμφανίζεται στη «λίστα Λαγκάρντ», ενώ στη δεύτερη ότι είναι πληρεξούσιος. Στην ίδια τη λίστα ο Παπασταύρου εμφανιζόταν 12 φορές ως πληρεξούσιος, πράγμα που επιβεβαίωσε και ο ίδιος ο επιχειρηματίας. Στις 23 Μαρτίου διατάχθηκε προκαταρκτική εξέταση για ψευδή βεβαίωση σχετικά με το παραπάνω πληρεξούσιο.

Οι Παπασταύρου και Μιωνής επικαλέστηκαν έγγραφο, το οποίο συντάχθηκε στην Κύπρο, και αποδείκνυε ότι η εταιρεία ανήκε στον ελληνοϊσραηλινό επιχειρηματία. Στις 30 Μαρτίου του 2016 ο Αλέξης Τσίπρας, σε ομιλία του στη Βουλή για τη Δικαιοσύνη, έλεγε χωρίς να διατηρεί καμία επιφύλαξη ότι ο Παπασταύρου «φέρεται να μην ήταν απλώς διαχειριστής των λογαριασμών της «λίστας Λαγκάρντ», ούτε πληρεξούσιος άλλου επιχειρηματία. Αντίθετα, εμφανίζεται ως δικαιούχος του λογαριασμού και ιδιοκτήτης της offshore εταιρείας». Στις 4 Απριλίου 2016 το υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης της Κύπρου έστειλε στην Εισαγγελία Εφετών Αθηνών την απάντηση στο αίτημα δικαστικής συνδρομής, επιβεβαιώνοντας την αυθεντικότητα του εγγράφου. Η εξέλιξη αυτή απεκρύβη μέχρι τον Αύγουστο του 2019.    

Η δίωξη και η δικαίωση στα

φορολογικά δικαστήρια

Στις 17 Νοεμβρίου 2017 ο εισαγγελέας Πρωτοδικών Αθηνών Γιώργος Καλούδης άσκησε κακουργηματική δίωξη κατά των Παπασταύρου και Μιωνή για απόπειρα απάτης υπό τις επιβαρυντικές περιστάσεις του νόμου περί καταχραστών του Δημοσίου. Η απόπειρα απάτης, σύμφωνα με το πόρισμα, συνίστατο στο ότι ο Παπασταύρου κατέθεσε στις αρμόδιες ελληνικές φορολογικές αρχές το παραπάνω έγγραφο των κυπριακών αρχών προκειμένου να αποφύγει τη φορολόγηση στην Ελλάδα και ότι ο Μιωνής συνήργησε στην απάτη. Τον Αύγουστο του 2019 η ανακρίτρια περαίωσε τη δίωξη των Παπασταύρου και Μιωνή, διαπιστώνοντας ότι δεν προέκυψε η πλαστότητα του εγγράφου και άρα δεν διεπράχθη απάτη. Ο Παπασταύρου δικαιώθηκε από τα φορολογικά δικαστήρια και επί της ουσίας επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, το 2019.  

Οι καταγραφές Μιωνή

των συνομιλιών

Σε αυτό το κλίμα εκβιασμών και ποινικών διώξεων, και ενώ είχε γίνει έφοδος της Οικονομικής Αστυνομίας στο σπίτι των γονέων του, παραμονή του εβραϊκού Πάσχα, πραγματοποίησε ο Μιωνής τις καταγραφές των συνομιλιών του. Τίποτα από τα παραπάνω, όμως, δεν δικαιολογεί τη μεγάλη οικειότητα και τη σχέση συναλλαγής που φαίνεται να έχει με τον Νίκο Παππά στο ηχητικό ντοκουμέντο που κατέθεσε στην προκαταρκτική επιτροπή της Βουλής, αλλά και ελάχιστους εκπλήσσουν πραγματικά όσα λέει ο Παππάς για τον Παπαγγελόπουλο, ότι δηλαδή «έχει τη δική του ατζέντα», ότι «έκανε το δικό του outsourcing», ότι «ξέρω, μαθαίνω και καταλαβαίνω», ότι «κάποιοι βγάζουν, λεφτά. Πολλά λεφτά». Οπως, επίσης, και η απόπειρά του να πείσει τον Μιωνή να πιέσει τον Παπασταύρου προκειμένου να μιλήσει εναντίον της Μαρέβας Γκραμπόφσκι. Το όνομα του Παππά, συνδέθηκε επίσης με το δίκτυο Λαυρεντιάδη που καταλήστευσε τη ΔΕΠΑ, μέσω του Μανώλη Πετσίτη και του Αρτέμη Αρτεμίου. Υπήρξε και η αποτυχημένη απόπειρα εκβιασμού ενός αντιπροέδρου, τότε, του Συμβουλίου της Επικρατείας προκειμένου να αλλάξει τη δικανική του πεποίθηση και να τοποθετηθεί υπέρ της συνταγματικότητας του νόμου Παππά για τις τηλεοπτικές άδειες.

Η τελευταία πράξη

Παπαγγελόπουλου

Η αίσθηση ασυδοσίας ήταν τεράστια. Σύμφωνα με την κατάθεση Αθανασίου στη Βουλή, ο Παπαγγελόπουλος «σε μια επίσκεψη μου είπε: «Παναγιώτη μου, την εξουσία που έχω σήμερα με τον ΣΥΡΙΖΑ δεν την είχα ποτέ στη ζωή μου»». Ολη η εξουσία που πίστευε ότι είχε κατέρρευσε σαν χάρτινος πύργος στην προκαταρκτική επιτροπή της Βουλής. Η τελευταία του πράξη, προτού αποχωρήσει από τη διαδικασία, ήταν να ζητήσει κατ’ αντιπαράσταση εξέτασή του με τον Αντώνη Σαμαρά, επειδή, όπως έλεγε, του ζήτησε συνάντηση προκειμένου να διευθετηθούν οι δικαστικές εκκρεμότητες του Παπασταύρου. Ο πρώην πρωθυπουργός, σε συνέντευξή του στο «Βήμα της Κυριάκης (15.3.2020), δήλωσε ότι τη συνάντηση, στις αρχές του 2015, τη ζήτησε ο Παπαγγελόπουλος προκειμένου να τον καθησυχάσει για τις στημένες κατηγορίες κατά του Παπασταύρου και ότι λίγες ημέρες αργότερα ακολούθησε νέο κύμα διώξεων. Στη Βουλή ο Παπαγγελόπουλος έπεσε σε πολλές αντιφάσεις και στο τέλος παραδέχθηκε ότι «ο Σαμαράς δεν με πίεσε, δεν παρενέβη».