Η επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια είναι ένα αναφαίρετο δικαίωμα της χώρας μας που απορρέει από τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της θάλασσας. Eίναι ένα δικαίωμα, για την άσκηση του οποίου η Ελλάδα επιφυλάσσεται, όταν και όπως το κρίνει εθνικά συμφέρον, με βάση τους κανόνες που απορρέουν από το Διεθνές Δίκαιο.

Η ψυχραιμία και η αποφασιστικότητα με την οποία αντιδρά η κυβέρνηση στις απαράδεκτες απειλές χρήσης βίας από μια γειτονική χώρα-σύμμαχο στο ΝΑΤΟ, δεν πρέπει να εκλαμβάνονται ως αδυναμία. Η Ελλάδα δεν δέχεται καμία αμφισβήτηση σε ζητήματα που άπτονται της εθνικής κυριαρχίας. Την ίδια ώρα, δεν πέφτει στην παγίδα της όξυνσης. Συνεπής και σταθερή στη στρατηγική που έχει ακολουθήσει εδώ και τριάμισι χρόνια, ενισχύει τις συμμαχίες της, συνεχίζει να επενδύει στην ανάπτυξη σχέσεων με σημαντικούς παίκτες στην Ανατολική Μεσόγειο, ενισχύει τις Ενοπλες Δυνάμεις και την αποτρεπτική δυνατότητα της χώρας, ασκεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα προχωρώντας σε έρευνες για υδρογονάνθρακες.

Εχει καταφέρει να αναδείξει την Ανατολική Μεσόγειο ως περιοχή ζωτικού στρατηγικού συμφέροντος και ενδιαφέροντος για την Ευρωπαϊκή Ενωση, πραγματικότητα που ενισχύεται από τη δύσκολη συγκυρία της ενεργειακής κρίσης. Και με τις υποδομές που αναπτύσσει αναδεικνύει και τον κομβικό της ρόλο ως παρόχου και ενεργειακής ασφάλειας προς τη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Μετατρέπεται έτσι σε γέφυρα ειρήνης, σταθερότητας, ασφάλειας και λογικής στην περιοχή απέναντι σε εύκολα τσιτάτα χωρίς αντίκρισμα που δεν ανταποκρίνονται στη συγκυρία. Και αυτή είναι η μεγάλη της προστιθέμενη γεωπολιτική αξία.

Η Ελλάδα δεν αμφισβητεί κυριαρχία, ούτε απειλεί. Και δεν επικαλείται απλά το Διεθνές Δίκαιο. Το εφαρμόζει στην πράξη, έχοντας συνάψει συμφωνίες οριοθέτησης με τους γείτονές της (Ιταλία, Αίγυπτος).

Απέναντι στις ακρότητες, προτάσσει τη δύναμη των επιχειρημάτων της και τη θέση της ως υπεύθυνη και σταθερή δύναμη και όχι ενός παίκτη που κατευθύνεται όπου φυσάει ο άνεμος. Η Ελλάδα χτίζει γέφυρες. Δεν τις ανατινάζει. Την ίδια ώρα, δεν απεμπολεί κανένα δικαίωμά της το οποίο θα εφαρμόσει όταν και όποτε κρίνει ότι εξυπηρετεί το εθνικό συμφέρον.

Οπως υπάρχουν κανόνες στις σχέσεις μεταξύ των κρατών, κι αυτοί υπαγορεύουν τον διάλογο και τη διπλωματία και όχι τις απειλές, έτσι υπάρχουν κανόνες στην εθνική στρατηγική. Αυτοί υπαγορεύονται από το εθνικό συμφέρον – όχι από τον πειρασμό ανταπόδοσης σε επικοινωνιακές φωτοβολίδες.

Η μεγαλύτερη επίδειξη ισχύος είναι η αυτοσυγκράτηση. Οι θέσεις της Ελλάδας είναι γνωστές. Και η γεωπολιτική της ωριμότητα και αυτοδυναμία αναγνωρίζονται από εταίρους και συμμάχους.

Η κυρία Αριστοτελία Πελώνη είναι αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος.