Νέα δεδομένα στις εύθραυστες ισορροπίες εντός της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ διαμορφώνει η «διέξοδος» της αποχής που προσέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε όσους βουλευτές διαφωνούν με τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών και την τεκνοθεσία. Η «ασφαλής προσγείωση» που επιφύλαξε προς τους διαφωνούντες βουλευτές «δείχνοντάς» τους την οδό της αποχής από την ψηφοφορία έχει ειδική – και πρακτική – βαρύτητα καθώς διευκολύνει τόσο τους αντιδρώντες βουλευτές να πράξουν κατά συνείδηση, όσο και τον Πρωθυπουργό να περάσει το νομοσχέδιο χωρίς δυσάρεστες «εκπλήξεις» αφού αλλάζουν τα αριθμητικά δεδομένα.

Αλλάζουν τα δεδομένα

Η αποχή διευκολύνει τη διαδικασία επικύρωσης του νομοσχεδίου από τη Βουλή καθώς σύμφωνα με το Σύνταγμα (άρθρο 67) για την ψήφισή του απαιτείται η απόλυτη πλειοψηφία των παρόντων μελών, η οποία όμως δεν μπορεί να είναι μικρότερη από το ένα τέταρτο (1/4) του συνολικού αριθμού των βουλευτών (δηλαδή από 75 ψήφους). Αν δηλαδή επιλέξουν να απέχουν 50 βουλευτές της ΝΔ, αριθμός που δεν απέχει πολύ από τις διαφαινόμενες τάσεις, σύμφωνα με κάποιες εκτιμήσεις, τότε ο πήχης της απαιτούμενης πλειοψηφίας για να περάσει το νομοσχέδιο τοποθετείται στο 126 (300-50 = 250:2 = 125+1).

«Υπάρχουν πολλές κοινοβουλευτικές επιλογές. Η αποχή είναι μια αξιοπρεπής στάση που μπορεί κάποιος να εκφράσει τη διαφωνία του, δηλαδή να μην υπερψηφίσει, χωρίς να δημιουργήσει και πρόβλημα στην κυβερνητική πλειοψηφία. Είναι μια επιλογή την οποία μπορεί να έχουν οι βουλευτές» είπε ευθέως ο κ. Μητσοτάκης «κλείνοντας το μάτι» στους βουλευτές του, πολλοί εκ των οποίων άκουσαν με ανακούφιση την προτροπή του, καθώς τους «απελευθέρωσε» να τοποθετηθούν όπως επιθυμούν και εκτός του ασφυκτικού πλαισίου της «κομματικής πειθαρχίας», την οποία απέκλεισε.

Οι διαφοροποιήσεις κατηγοριοποιούνται ως εξής: είναι οι βουλευτές που διαφωνούν, κυρίως της Περιφέρειας, καθώς δέχονται ισχυρές πιέσεις από την Εκκλησία και τις κλειστές τοπικές κοινωνίες, είναι οι βουλευτές που προβάλλουν λόγους συνείδησης, είναι οι βουλευτές που εμφανίζονται δυσαρεστημένοι από τη μη αξιοποίησή τους και είναι και οι βουλευτές που εγείρουν ιδεολογικά επιχειρήματα.

Σε κάθε περίπτωση, οι πρωθυπουργικές διευκρινίσεις φαίνεται να λειαίνουν το κλίμα ή αν μη τι άλλο να αποφορτίζουν την ένταση. «Εδειξε κατανόηση για τις ανησυχίες των βουλευτών και ότι σέβεται τις ενστάσεις τους» έλεγε χαρακτηριστικά δραστήριος «γαλάζιος» ο οποίος βρίσκεται στην «γκρίζα ζώνη» μεταξύ του «ναι» και του «όχι», δηλώνοντας ότι «πλέον θα το ζυγίσω αλλιώς», ενώ συνάδελφός του που δήλωνε ότι θα καταψηφίσει, πλέον παραδέχεται ότι μετά τη συνέντευξη του Πρωθυπουργού «είναι στο 50-50» για να ψηφίσει.

«Εχουμε σοβαρό πρόβλημα»

«Κλειδί» για τη μεταστροφή αποτελεί η διαβεβαίωση ότι δεν θα περιλαμβάνεται το σκέλος της παρένθετης μητέρας, στο οποίο επιμένει ο ΣΥΡΙΖΑ, ενώ φαίνεται ότι η παρέμβαση Μητσοτάκη «σπρώχνει» ορισμένους στο να μετακινηθούν από το «όχι» προς την αποχή. Αναγνωρίζει άλλωστε και ο ίδιος τις πιέσεις που δέχονται ειδικά οι βουλευτές της επαρχίας τόσο από την Εκκλησία όσο και από «τα δεξιά» τους. Ακόμα και διαλλακτικοί βουλευτές δεν κρύβουν τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν: «Εχουμε σοβαρό πρόβλημα» έλεγε «γαλάζιος» της Βόρειας Ελλάδας χαρακτηριστικά.

Η «διέξοδος» της αποχής διευκολύνει και υπουργούς/υφυπουργούς που έχουν ταχθεί με το «όχι», όπως ο Μάκης Βορίδης, και άλλους που φέρονταν να το σκέφτονται, όπως ο Γιάννης Κεφαλογιάννης, ο Κώστας Κυρανάκης και η Μαρία Κεφάλα. Οπως είπε ο κ. Μητσοτάκης και οι υπουργοί θα ψηφίσουν με τη βουλευτική τους ιδιότητα και άρα ισχύει ό,τι και με τους άλλους βουλευτές, μόνον που στην περίπτωσή τους, όπως υπενθύμισε, «υπάρχει μεγαλύτερη δέσμευση σε μία συλλογική απόφαση που παίρνει το Υπουργικό Συμβούλιο».

Ωστόσο, φαίνεται ότι και για τους υπουργούς αφήνει ανοιχτό ένα «παράθυρο» να μετακινηθούν στην αποχή, κάτι που θα αποτιμηθεί διαφορετικά από το «όχι», το οποίο, παρά τη διαφαινόμενη αλλαγή κλίματος και το «μασάζ» που θα πραγματοποιηθεί στην Πειραιώς (αύριο και μεθαύριο) από τον επισπεύδοντα υπουργό Επικρατείας Ακη Σκέρτσο, δεν έχει αποκλειστεί.

Υπενθυμίζεται ότι κατά της νομοθετικής πρωτοβουλίας έχουν εμφανιστεί: Αντώνης Σαμαράς, Μάκης Βορίδης, Θάνος Πλεύρης, Νότης Μηταράκης, Ανδρέας Κατσανιώτης, Μίλτος Χρυσομάλλης, Κώστας Καραγκούνης, Βασίλης Γιόγιακας, Κώστας Γκιουλέκας, Μάξιμος Χαρακόπουλος, Αννα Καραμανλή και άλλοι. Μένει να φανεί πλέον ποιοι εξ αυτών θα συνταχθούν με το καθαρό «όχι» και ποιοι θα επιλέξουν την ασφαλή «διέξοδο» της αποχής.

Η αντιπολίτευση δίνει «αέρα» στο νομοσχέδιο

Με τις θετικές ψήφους κομμάτων της αντιπολίτευσης είναι διασφαλισμένη η ψήφιση του νομοσχεδίου για τον πολιτικό γάμο των ομόφυλων ζευγαριών και την τεκνοθεσία. Το «ναι» του Στέφανου Κασσελάκη και μάλιστα διά της επιβολής κομματικής πειθαρχίας στους βουλευτές του, παρά τη δυσφορία που προκάλεσε η απόφασή του αυτή, αποσαφηνίζει το τοπίο όσον αφορά τη στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης (διαθέτει 36 βουλευτές) παρά τους «αστερίσκους» που θέτει λόγω της άρνησης Μητσοτάκη να συμπεριλάβει το σκέλος της παρένθετης μητέρας.

Σε θετική κατεύθυνση κινείται επί της αρχής και το ΠαΣοΚ (32 βουλευτές), το οποίο αναμένει να δει τις τελικές διατυπώσεις όσον αφορά το σκέλος της τεκνοθεσίας, καθώς υπάρχει μια συζήτηση στο εσωτερικό του (ήδη ο βουλευτής Χίου Σταύρος Μιχαηλίδης δήλωσε ότι θα καταψηφίσει, ενώ μένει να διευκρινιστεί η στάση των δύο μουσουλμάνων βουλευτών του κόμματος). Τ

ο ΚΚΕ (που διαθέτει 21 βουλευτές) εμφανίζεται εξαιρετικά επιφυλακτικό καθώς «προβληματίζεται για την αμφισβήτηση της γονεϊκότητας, των εννοιών της πατρότητας και μητρότητας, που είναι η βασική, αντικειμενική βιολογική προϋπόθεση για τη γέννηση ενός παιδιού», όπως έχει δηλώσει ο βουλευτής του Γιάννης Δελής.

Υπέρ της νομοθετικής πρωτοβουλίας για την ισότητα στον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών και την τεκνοθεσία αναμένεται να ταχθούν τόσο η Νέα Αριστερά (11 βουλευτές) όσο και η Πλεύση Ελευθερίας (6 βουλευτές).

Ο Αλέξης Χαρίτσης δήλωσε ότι το κόμμα του θα υπερψηφίσει κάθε διάταξη «η οποία κινείται στην κατεύθυνση της παροχής πλήρων δικαιωμάτων στους πολίτες μας», προσθέτοντας ότι «θα δώσουμε μάχη και μέσα στη Βουλή για να έχουμε ένα νομοθέτημα το οποίο θα είναι όσο πιο πλήρες γίνεται», καθώς τάσσεται υπέρ της τεκνοθεσίας μέσω παρένθετης μητέρας.

Ερώτημα για τη Νέα Αριστερά υπάρχει ως προς τη στάση που θα τηρήσουν οι δύο μουσουλμάνοι βουλευτές της.

Και η Ζωή Κωνσταντοπούλου τάσσεται υπέρ του γάμου των ομόφυλων ζευγαριών και της τεκνοθεσίας, δηλώνοντας ότι «προστασία των ανθρώπινων δικαιωμάτων σημαίνει πως ό,τι δικαίωμα έχει το ετερόφυλο ζευγάρι, να έχει και το ομόφυλο».

Ακόμα και αν υπάρξουν επιμέρους διαρροές από τα κόμματα που τάσσονται υπέρ του νομοσχεδίου, είναι προφανές ότι διαμορφώνεται μια διευρυμένη πλειοψηφία παρά το «κύμα της αποχής» που αναμένεται στη ΝΔ.