«Ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ, Νίκος Ανδρουλάκης, αν και όποτε ολοκληρωθούν οι διαδικασίες ενημέρωσής του από την ΑΔΑΕ, ύστερα και από την πρόσφατη απόφαση του ΣτΕ, δεν θα λάβει αντίγραφο των συνομιλιών του που υπεκλάπησαν το 2021 από την ΕΥΠ. Κι αυτό γιατί αυτές έχουν καταστραφεί, λόγω αλλαγής και του συστήματος νόμιμων συνακροάσεων των μυστικών υπηρεσιών». Στην εκτίμηση αυτή προχωρεί μιλώντας στο «Βήμα» σημαντικός υπηρεσιακός παράγοντας που φέρεται να γνωρίζει σε βάθος το παρασκήνιο της υπόθεσης Ανδρουλάκη.

Ο ίδιος, ωστόσο, προσθέτει ότι ο κ. Ανδρουλάκης μπορεί να λάβει το έγγραφο των μυστικών υπηρεσιών με το σκεπτικό της παρακολούθησής του, που βρίσκεται στο ψηφιακό αρχείο με όλα τα σχετικά αιτήματα που είχε διατηρήσει στον υπολογιστή της η τότε εισαγγελέας της ΕΥΠ κυρία Βασιλική Βλάχου. Το αρχείο αυτό, ακολούθως, το είχε παραδώσει – πάντα σύμφωνα με τον ίδιο – στον διάδοχό της δικαστικό λειτουργό.

Η αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ. που ήταν αποσπασμένη στην ΕΥΠ και υπογράφει το αίτημα παρακολούθησης του προέδρου του ΠαΣοΚ παραμένει σε κρίσιμες υπηρεσίες της Αστυνομίας και συμμετέχει σε διάφορες έρευνες

Ωστόσο το σχετικό έγγραφο θα πρέπει να έχει διατηρηθεί και στις αρμόδιες υπηρεσίες της ΕΥΠ, που είχαν ζητήσει τη σχετική καταγραφή. Ο πρόσφατος σχετικός νόμος για την άρση απορρήτου προσδιορίζει ότι το προϊόν των παρακολουθήσεων (δηλαδή οι καταγεγραμμένες συνομιλίες του «στόχου») μπορεί να καταστραφεί έξι μήνες μετά την ολοκλήρωση της υποκλοπής των συνομιλιών του, όμως τα έγγραφα με τις αιτιολογήσεις των υποκλοπών θα πρέπει να διατηρούνται για χρόνια. Οπως ακριβώς συμβαίνει σε αντίστοιχες περιπτώσεις με τη λειτουργία των δύο νόμιμων συνακροάσεων της ΕΛ.ΑΣ., στην Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία και στη Διεύθυνση Διαχείρισης και Ανάλυσης Πληροφοριών.

Οι δύο παράμετροι

Πηγαίνοντας όμως ένα βήμα παραπέρα, η ίδια πηγή υποστηρίζει ότι ωστόσο πρέπει να συνεκτιμηθούν δύο σημαντικές παράμετροι:

  • Πρώτον, ότι η κυρία Βλάχου, που έχει διατηρήσει ηλεκτρονικά τον φάκελο Ανδρουλάκη κι επιτηρούσε τα αιτήματα νόμιμων συνακροάσεων, ήταν από τις πρώτες που έγιναν στόχος του παράνομου λογισμικού «Predator», που φαίνεται ότι είχε «γέφυρα» με την ΕΥΠ.
  • Δεύτερον, ότι η αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ. που ήταν αποσπασμένη στην ΕΥΠ και υπογράφει το αίτημα παρακολούθησης του προέδρου του ΠαΣοΚ (και όχι μόνο) και ελέγχεται για αυτή τη συνεργασία μυστικών υπηρεσιών και χειριστών του παράνομου λογισμικού, παραμένει σε κρίσιμες υπηρεσίες της Αστυνομίας και συμμετέχει σε διάφορες έρευνες.

Την ίδια ώρα διατυπώνονται νέα ερωτήματα για την πορεία της δικαστικής διερεύνησης της υπόθεσης των υποκλοπών, αφού δεν φαίνεται να έχει ζητηθεί ακόμη από την ΑΔΑΕ να διαπιστώσει ποιοι ήταν οι κοινοί στόχοι παρακολούθησης ΕΥΠ και Predator την περίοδο 2021 – 2022, προκειμένου να αναδειχθούν νέα στοιχεία για το συγκεκριμένο κοινό κέντρο παρακολουθήσεων. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο αριθμός αυτός υπερβαίνει τα 40 άτομα, ανάμεσα στα οποία και πολιτικά πρόσωπα (όπως ο κ. Ανδρουλάκης), δημοσιογράφοι και άλλοι. Αν και η καθυστέρηση στην αναζήτηση αυτής της «κοινής λίστας» φέρεται να ήταν ένας από τους λόγους που η δικογραφία αφαιρέθηκε από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών, ενώ έχουν υπάρξει και σχετικές προτροπές κι από πολιτικά πρόσωπα.

Τα κωλύματα

Στο μεταξύ, μετά τη σχετική ομόφωνη απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ), έχουν κινηθεί οι διαδικασίες για την ενημέρωση του προέδρου του ΠαΣοΚ από την Αρχή Διασφάλισης Απορρήτου Επικοινωνιών, σχετικά με τον φάκελο της παρακολούθησης του. Στην εν λόγω διαδικασία αναμένεται να υπάρξουν καθυστερήσεις, αλλά και κάποια γραφειοκρατικά – και όχι μόνο – κωλύματα. Ομως ζητούμενο αποτελεί το ως προς το τι ακριβώς θα ενημερωθεί ο κ Ανδρουλάκης, που είχε δηλώσει πρόσφατα ότι «ψάχνω τον λόγο-φερετζέ» της παρακολούθησής μου.

Αρχικά λοιπόν διαπιστώνεται ότι κατά πάσα πιθανότητα δεν θα λάβει αντίγραφα των καταγεγραμμένων συνομιλιών του, από το δίμηνο της παρακολούθησής του από την ΕΥΠ. Κι αυτό γιατί, όπως είχε αποκαλύψει τον Σεπτέμβριο του 2022 ο πρόεδρος της Αρχής Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών, Χρήστος Ράμμος, κατά τη διάρκεια της κατάθεσής του στην Εξεταστική Επιτροπή για τις υποκλοπές, «υπήρξε έγγραφη ενημέρωση της ΑΔΑΕ από την ΕΥΠ για καταστροφή του αρχείου Ανδρουλάκη». Ομως – όπως προαναφέρθηκε – φαίνεται να υπάρχει ψηφιακό και όχι μόνο αντίγραφο του εγγράφου που περιλαμβάνει την αιτιολογία της παρακολούθησής του.

Οπως υποστήριζαν αξιωματούχοι, στο έγγραφο αυτό φέρεται να υπάρχει επίκληση αιτημάτων των μυστικών υπηρεσιών δύο χωρών του πρώην ανατολικού μπλοκ (τώρα διατηρούν καλές σχέσεις με τις ΗΠΑ και τη Δύση). Χωρίς, όμως, να υπάρχει επίσημη επιβεβαίωση του περιεχομένου του συγκεκριμένου εγγράφου ή αν πρόκειται για προσχηματικό λόγο παρακολούθησης του προέδρου του ΠαΣοΚ.

Τα βήματα της Δικαιοσύνης

1. Θα καθαρογραφεί η ομόφωνη απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) που δικαίωσε τον πρόεδρο του ΠαΣοΚ Νίκο Ανδρουλάκη και έκρινε ότι είναι αντισυνταγματικός ο νόμος με τον οποίο του απαγορεύτηκε να ενημερωθεί για τους λόγους της παρακολούθησής του από την ΕΥΠ.

2.Η απόφαση του ΣτΕ αμέσως μετά θα πρέπει να επιδοθεί στον πρόεδρο της Ανεξάρτητης Αρχής Διασφάλισης Απορρήτου Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ) Χρήστο Ράμμο, ώστε να λάβει γνώση της κρίσης του Ανωτάτου Δικαστηρίου, στο οποίο επί δεκαετίες είχε υπηρετήσει και ο ίδιος.

3.Μετά την επίδοση της δικαστικής απόφασης θα συνεδριάσει η Ολομέλεια της ΑΔΑΕ για να λάβει αποφάσεις σχετικά με τη διαδικασία και τον τρόπο ενημέρωσης του προέδρου του ΠαΣοΚ, o οποίος έχει ήδη επισκεφθεί για τον σκοπό αυτόν τον κ. Ράμμο.

4.Η ΑΔΑΕ θα ζητήσει το «φάκελο Ανδρουλάκη» από την ΕΥΠ προκειμένου να εκπληρώσει το νόμιμο δικαίωμα του θιγόμενου προσώπου από την απόφαση για την παρακολούθησή του.

5.Η ΕΥΠ, εφόσον έχει ακόμη τα συγκεκριμένα στοιχεία που θα ζητηθούν, θα τα παραδώσει ώστε να δοθούν τελικά επίσημα από την Αρχή στον κ. Ανδρουλάκη