Ηταν το βράδυ της περασμένης Κυριακής. Μόλις είχε συμπληρωθεί μία εβδομάδα από την αποχώρηση της «Ομπρέλας» από τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και μια άλλη μεγάλη ομάδα στελεχών ετοίμαζε την έξοδό της. Η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ παρακολουθούσε να συζητούν, να συνεδριάζουν και να οργανώνονται στελέχη της νεότερης γενιάς, η πολυσυζητημένη και ως ομάδα «6+6», χωρίς να κάνει απολύτως τίποτα. Κατά βάθος, αν και έβλεπαν τι εξελισσόταν, δεν πίστευαν ότι θα έφταναν στην πόρτα της αποχώρησης τουλάχιστον εννέα βουλευτές.

Ο Νάσος Ηλιόπουλος όμως είχε δώσει το στίγμα, κλείνοντας τη δεκάωρη διαδικτυακή σύσκεψης της ομάδας «6+6», όπου παρόντες εκτός από τον ίδιο ήταν η Εφη Αχτσιόγλου, ο Αλέξης Χαρίτσης, ο Δημήτρης Τζανακόπουλος κ.ά. «Θα τα λέμε και πιο συχνά από εδώ και πέρα» είπε, ενώ είχαν αποφασίσει και συντονιστικό όργανο στελεχωμένο από τα κεντρικά στελέχη.Την επόμενη μέρα, το μεσημέρι της Δευτέρας, άρχισαν τα σήματα από την ηγεσία με τον Στέφανο Κασσελάκη να τους προτρέπει ό,τι είναι να κάνουν να το κάνουν άμεσα, δηλαδή να αποχωρήσουν. Εξάλλου, μετά τις πληροφορίες που έλαβαν για αυτή τη διαδικτυακή σύναξη των 1.000 μελών, ήταν πεπεισμένοι ότι η αντίστροφη μέτρηση είχε αρχίσει.

Δεν περίμεναν κάποιο ορόσημο

Απλά ήταν ζήτημα ημερών για να επισημοποιηθεί η διαδικασία, αφού την Κυριακή δεν ελήφθη οριστική απόφαση. Ηταν όμως αποφασισμένο, όπως έγραψε «Το Βήμα», πως δεν θα ανέμεναν κανένα επόμενο ορόσημο, π.χ. την επικείμενη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ το διήμερο 9-10 Δεκεμβρίου και όλα θα γίνονταν άμεσα.

Σε αυτή τη σύναξη το κλίμα ήταν πολύ αρνητικό για τον Στ. Κασσελάκη και την ηγετική του ομάδα, που κατά τα κεντρικά στελέχη των «6+6» κυνηγάει εσωτερικούς εχθρούς και φτιάχνει θεωρίες συνωμοσίας. «Προφανώς μετά τις τελευταίες εξελίξεις και επιθέσεις που φτιάχνουν σιγά-σιγά μια εικόνα βούρκου οι προσπάθειες συνεννόησης γίνονται ακόμη πιο δύσκολες» ήταν μια από τις χαρακτηριστικές φράσεις του Ν. Ηλιόπουλου που έκανε την αρχική εισήγηση. Παράλληλα, έκανε αναφορά για μια ολοένα και πιο δύσκολη κατάσταση, με τον ΣΥΡΙΖΑ να κινδυνεύει ανοιχτά πλέον να βρεθεί αντειμέτωπος με τη χλεύη.

Ζήτημα πολιτικό, όχι προσωπικό

Εξαρχής ετέθη από πολλούς ότι το θέμα δεν είναι προσωπικό με τον Στ. Κασσελάκη, αλλά είναι καθαρά πολιτικό, και μπήκε σειρά ζητημάτων με τα οποία διαφωνούν. Κατέστησαν σαφές οι περισσότεροι πως ο σημερινός ΣΥΡΙΖΑ δεν τους χωράει και η αποχώρηση είναι μονόδρομος. Αυτό εξάλλου καταγράφηκε από τις τοποθετήσεις των περισσότερων μελών. Μίλησαν περίπου 150 άτομα στη δεκάωρη συνεδρίαση που ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 9 το βράδυ της Κυριακής και ενώ στα ΜΜΕ κυριαρχούσε η συζήτηση για τα όσα είπε ο Ν. Ηλιόπουλος περί βούρκου.

Μερικά από τα σημεία των τοποθετήσεων ήταν ότι δεν υπάρχουν όροι συμβίωσης, η απόσταση είναι μεγάλη με την ηγεσία, κυριαρχούν η τοξικότητα και οι προγραφές, δεν υφίσταται καμία διάθεση ουσιαστικής συνεννόησης. Οι ομιλίες των περισσότερων κεντρικών στελεχών είχαν το πνεύμα της αποχώρησης, όπως της Εφης Αχτσιόγλου, που πάντως ήταν αρκετά ήπια, του Ν. Ηλιόπουλου, του Αλ. Χαρίτση, της Μερόπης Τζούφη, που είχε ιδιαίτερα επικριτικό ύφος. Στο ίδιο κλίμα κινήθηκε και το 95% των ομιλητών.

Σκεπτικές Φωτίου, Αναγνωστοπούλου

Μοναδικές φωνές πιο συγκρατημένες ήταν της Σίας Αναγνωστοπούλου και της Θεανώς Φωτίου. Η πρώτη έκανε μια τοποθέτηση που είχε έντονο συνειδησιακό φορτίο. Η κυρία Φωτίου έθεσε πιο πρακτικά ζητήματα, δηλαδή πώς οργανώνεται η νέα προσπάθεια, πώς διαρθρώνεται πανελλαδικά, καθώς θέλει, όπως είπε, οικονομικούς πόρους, γραφεία, στελεχιακό δυναμικό κ.λπ. Τόσο η Σία Αναγνωστοπούλου όσο και η Θεανώ Φωτίου ήταν προβληματισμένες και δεν ήταν ένθερμα υπέρ της αποχώρησης.

Ολα κλείδωσαν όμως το βράδυ της περασμένης Τετάρτης και αφού στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης χυνόταν χολή και υπήρχε σφοδρή αντιπαράθεση μεταξύ των «νεο-προεδρικών» με στήριξη στον Στ. Κασσελάκη και μελών της εσωκομματικής αντιπολίτευσης.

Το περιβάλλον άκρως τοξικό. Εκατοντάδες στελέχη της Νεολαίας είχαν αποχωρήσει ανά την επικράτεια και οι όποιες προσπάθειες του Αλέξη Τσίπρα δεν απέδωσαν, καθώς δεν κατάφερε να αλλάξει το κλίμα κατά του Στ. Κασσελάκη, ούτε συνέβαλε τουλάχιστον να υπάρξει αναμονή έως τις ευρωεκλογές.

Το έδαφος είχε στρωθεί από το βράδυ της Κυριακής, όταν από τη συντονιστική επιτροπή της ομάδας «6+6» βγήκε άτυπη ανακοίνωση-ενημέρωση όπου γινόταν σαφής αναφορά, που έδειχνε και τα μελλούμενα, ότι δεν διαμορφώνονται προϋποθέσεις συμβίωσης με την παρούσα ηγετική ομάδα.

Για τη συζήτηση του προϋπολογισμού

Η κρίση βάθαινε και η νέα, η δεύτερη σε διάστημα περίπου 12 ημερών, αποχώρηση στελεχών ήταν προ των πυλών. Εξάλλου, όπως είχε αποκαλύψει «Το Βήμα» εδώ και καιρό, ήθελαν να παρουσιαστούν ως ομάδα κατά τη διάρκεια της συζήτησης επί του προϋπολογισμού.

Για το απόγευμα της Πέμπτης είχε οριστεί συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας, της πρώτης που θα συμμετείχε διά ζώσης ο Στ. Κασσελάκης. Στην πολιτική πιάτσα ακούγονταν και πληροφορίες για επικείμενες νέες διαγραφές. Την προηγούμενη μέρα πείστηκαν και οι τελευταίοι βουλευτές, όπως ο Οζγκιούρ Φερχάτ, ενώ τελικά δεν ακολούθησαν δυο μέλη της ΚΟ από την περιφέρεια, ο Κώστας Μπάρκας που διατηρεί καλές σχέσεις με την ομάδα Αχτσιόγλου και ο Γιώργος Ψυχογιός που ήταν πιο κοντά στην «Ομπρέλα».

Το βράδυ των τελικών αποφάσεων, ο Αντώνης Τζανακόπουλος, καθηγητής Δημοσίου Διεθνούς Δικαίου στην Οξφόρδη, αποχώρησε μαζί με άλλα μέλη της Οργάνωσης Μελών της Μεγαλής Βρετανίας, ενώ είχαν φύγει νωρίτερα δεκάδες μέλη του Τομέα Δικαιωμάτων.

Πρωί-πρωί της Πέμπτης «έσπασαν» τα τηλέφωνα: «Ηρθε η ώρα. Φεύγουμε από το κόμμα του Κασσελάκη». Σε πολλά κινητά εστάλησαν μηνύματα και μέσω διάφορων εφαρμογών το νέο αναμεταδόθηκε σε στελέχη και μέλη. Κατά τις 10 το πρωί οι Ν. Ηλιόπουλος και Αλ. Χαρίτσης πήγαν στο γραφείο του Προέδρου της Βουλής Κώστα Τασούλα για να ενημερώσουν για τις ανεξαρτητοποιήσεις.

Μάχη για την «καρδιά της Αριστεράς»

Ο κύβος είχε πια ριφθεί. Για τους περισσότερους, που πέρασαν πάρα πολλά χρόνια στον ΣΥΡΙΖΑ και προηγουμένως στον Συνασπισμό, δεν ήταν αποχώρηση από την Αριστερά, αλλά από το κόμμα του Κασσελάκη. Ακραίο, αλλά αυτή ήταν η άποψή τους που δεν ασπάζονται όσοι έμειναν. «Η Αριστερά είναι στον ΣΥΡΙΖΑ, δεν έφυγε» αντέδρασε ο Πάνος Ρήγας, πρώην γραμματέας του κόμματος.

Και εδώ αρχίζει τώρα μια μάχη για την «καρδιά της Αριστεράς» που είναι επιζήμια για πολλούς. Και μόνο η εικόνα της Πολιτικής Γραμματείας, από την οποία απουσίασαν μετά τις εξελίξεις 17 μέλη (9 της «Ομπρέλας» και 8 των «6+6») από τα 40 μέλη ήταν ενδεικτική.

O ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ χάνει πολλές δυνάμεις και η νέα μαχαιριά ήταν η ανεξαρτητοποίηση των εννέα βουλευτών: Σία Αναγνωστοπούλου, Εφη Αχτσιόγλου, Ζεϊμπέκ Χουσεϊν, Νάσος Ηλιόπουλος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, Μερόπη Τζούφη, Οζγκιούρ Φερχάτ, Θεανώ Φωτίου και Αλέξης Χαρίτσης.

Ο Στ. Κασσελάκης είχε στείλει μήνυμα εδώ και μέρες να τελειώσουν γρήγορα ό,τι είναι να γίνει. Αν και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είπε ότι έκανε προσπάθειες πολλά από τα κεντρικά στελέχη αυτής της ομάδας που δεν τον στήριξαν εσωκομματικά να γίνουν κομμάτι της νέας ηγετικής ομάδας.

Το σύνθημα των αποχωρησάντων

Οι αποχωρούντες προτάσσουν το σύνθημα «για πολιτική της ευθύνης και της ελπίδας. Συνεχίζουμε» και σημειώνουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ βιώνει μια διαλυτική κρίση. Η κριτική τους είναι σκληρή, καθώς αναφέρουν ότι ο Στ. Κασσελάκης αναδείχθηκε δημοκρατικά, αλλά πορεύεται αντιδημοκρατικά. «Διαλύει τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και τον μετατρέπει σε ένα άμορφο κόμμα, ενώ την ίδια στιγμή το πολιτικό του στίγμα εκπέμπει ένα συνονθύλευμα αντιφατικών απόψεων χωρίς κανένα προγραμματικό βάθος…».

Ιδιαίτερη σημασία έχει η σημείωση ότι η φιλοδοξία τους είναι να συμβάλουν στη δημιουργία ενός αριστερού και προοδευτικού χώρου που θα διαμορφώσει τις απαντήσεις και το πολιτικό σχέδιο που θα ανταποκρίνεται στις αναζητήσεις και στις προσδοκίες των πολιτών.

Ολα αυτά είναι δικαιολογίες με το αναγκαίο περιτύλιγμα, κατά την ηγετική ομάδα, υπό τον Στ. Κασσελάκη, μόνο που δεν υπάρχει και πολιτικό περιεχόμενο: «Είναι δύσκολο να απαντήσει κανείς στην πρώτη διάσπαση στην ιστορία της Αριστεράς και του προοδευτικού χώρου που γίνεται εκτός πολιτικών οργάνων, εκτός κομματικών διαδικασιών, χωρίς πολιτικό επίδικο και χωρίς ουσιαστική διαφωνία. Η Ιστορία θα κρίνει».