ΠΛΟΥΣΙΑ η συγκομιδή, στη ροή του 2018, των διεθνών διακρίσεων και μεταλλίων για λογαριασμό της ελληνικής Κωπηλασίας. Στον σχετικό απολογιστικό πίνακα της ΕΚΟΦΝΣ (Ελληνική Κωπηλατική Ομοσπονδία Φιλάθλων Ναυτικών Σωματείων) καταγράφονται λεπτομερή στοιχεία όσον αφορά την κατάκτηση 15 θέσεων βάθρου (8 χρυσά μετάλλια, 6 αργυρά και 1 χάλκινο) σε διοργανώσεις παγκόσμιας και ευρωπαϊκής εμβέλειας.
ΙΔΙΑΙΤΕΡΗΣ σημασίας από αγωνιστικής πλευράς είναι ότι σχεδόν το 100% των διακρίσεων ανήκουν σε κατηγορίες ηλικίας κάτω των 23 ετών και Εφήβων – Νεανίδων (Παγκόσμια Πρωταθλήματα Πόζναν Πολωνίας και Πράγας Τσεχίας, Ευρώπης Μπρεστ Λευκορωσίας). Εξαιρέσεις στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ανδρών – Γυναικών στο Πλόβντιβ της Βουλγαρίας (αργυρό μετάλλιο στη δίκωπο άνευ πηδαλιούχου από τους Αντ. Παπακωνσταντίνου και Ιωάν. Μαρόκο) και το χρυσό στην επίσης δίκωπο άνευ πηδαλιούχου από τη δυάδα της Χριστίνας Μπούρμπου και της Μαρίας Κυρίδου στους Ολυμπιακούς Νεότητας στο Μπουένος Αϊρες.
ΕΝΑ άλλο στοιχείο άξιο προσοχής και σχολιασμού είναι ότι όλες οι επιτυχίες επετεύχθησαν στα αγωνίσματα δικώπου λέμβου και διπλού σκιφ αμφοτέρων των φύλων. Ευνόητο το ερωτηματικό για την ολιγοπωλιακή παρουσία αυτών των δύο αγωνισμάτων. Αλλά ως αντιστάθμισμα, λίαν ευοίωνο και ενθαρρυντικό για το μέλλον, οι ερέτες και ερέτριες να ανήκουν στη νέα γενιά του αθλήματος. Εγγύηση θετικής εξέλιξης, αρκεί να υπάρχουν σε πλήρη μορφή οι προϋποθέσεις προπόνησης και διαβίωσης.
ΔΕΝ πρέπει ωστόσο να ξεχνάμε ότι κωπηλατικός είναι και ο αρχαιότερος που δρα και σήμερα αθλητικός σύλλογος, ιδρύθηκε το 1885. Πρόκειται περί του ευφήμως γνωστού Ομίλου Ερετών (Πειραιά). Εδώ λειτούργησε και το πρώτο αθλητικό τμήμα για τις Ελληνίδες (στις αρχές του 20ού αιώνα). Η πρώτη εμφάνιση της Κωπηλασίας το 1900 στο Παρίσι. Ωστόσο επρόκειτο να γίνουν και το 1896 στον Φαληρικό Ορμο – με τη φροντίδα του σπουδαίου φιλαθλητικού άνδρα της εποχής και προέδρου του Ομίλου Ερετών Παύλου Δαμαλά -, αλλά μια σφοδρή θαλασσοταραχή διαρκείας τριών ημερών προκάλεσε τη ματαίωση της ελληνικής πρωτοπορίας στο άθλημα της κώπης. Ολυμπιακά ορόσημα στη νεότερη εποχή το αργυρό μετάλλιο στο διπλό σκιφ των Β. Πολύμερου – Δ. Μούγιου στο Πεκίνο (2008) και το χάλκινο των Β. Πολύμερου – Ν. Σκιαθίτη στην Αθήνα το 2004. Διακρίσεις σε ολυμπιακούς καταγράφονται και στο μητρώο του νυν ομοσπονδιακού προπονητή Κ. Κοντομανώλη (1990 και 1994).