Η μόνιμη επωδός όσων έχουν υποβληθεί σε κολονοσκόπηση είναι ότι η προετοιμασία για την εν λόγω εξέταση είναι το χειρότερο κομμάτι της. Και ενώ κανείς δεν αρνείται τα οφέλη της κολονοσκόπησης, η οποία εντοπίζει έγκαιρα αλλοιώσεις του εντέρου που θα μπορούσαν να εξελιχθούν σε καρκίνο, η πλειονότητα των υποψήφιων εξεταζομένων δεν προσβλέπει σε αυτή εξαιτίας των αυστηρών διατροφικών οδηγιών οι οποίες συνίστανται στη λήψη καθαρτικών και ελάχιστων τροφών σε υγρή μορφή.

Είναι όμως απαραίτητη μια τέτοια εξαντλητική δίαιτα; Αρνητικά απαντά στο ερώτημα αυτό ο Μπένζαμιν Λέμπολ (Benjamin Lebwohl), γαστρεντερολόγος, επικεφαλής για τις κλινικές έρευνες στο Κέντρο για την Κοιλιοκάκη (Celiac Disease Center) του Πανεπιστημίου Κολούμπια στη Νέα Υόρκη. Ο έμπειρος γαστρεντερολόγος εξέθεσε τις αντιρρήσεις του σε ένα εμπεριστατωμένο άρθρο γνώμης (στο διαδικτυακό ιατρικό περιοδικό Stat), με τον αποκαλυπτικό τίτλο «Οι αποδείξεις είναι ξεκάθαρες: η αποκλειστικά υγρή δίαιτα πριν από την κολονοσκόπηση δεν είναι απαραίτητη»!

Στο άρθρο παραπέμπει σε κλινικές μελέτες και ανασκοπήσεις μελετών οι οποίες εδώ και μια δεκαετία έχουν δείξει ότι πράγματι η αυστηρά υγρή διατροφή δεν είναι απαραίτητη για μια αποτελεσματική κολονοσκόπηση. Βεβαίως, υπάρχουν στερεές τροφές οι οποίες θα πρέπει να αποφεύγονται. Ο Μπένζαμιν Λέμπολ σημειώνει ότι τα τρόφιμα που απαγορεύονται είναι καλαμπόκι, ξηροί καρποί, ψωμί ολικής άλεσης, σαλάτες, φρέσκα και ξερά φρούτα (με ιδιαίτερη έμφαση στα φρούτα που καταναλώνονται με τους σπόρους τους όπως οι φράουλες και τα ακτινίδια), μπρόκολο, κουνουπίδι, λάχανο, λαχανάκια Βρυξελλών. Αντιθέτως, αναφέρει ότι η δίαιτα των υποψήφιων εξεταζομένων μπορεί να περιλαμβάνει τυρί, αβγά, γάλα, λευκό ψωμί, ελαιόλαδο, βούτυρο, μοσχάρι, κοτόπουλο, ψάρι, λευκό ρύζι, παγωτό βανίλια και λευκό γιαούρτι, διαβεβαιώνοντας ότι αυτό δεν θα έχει συνέπειες στην καθαρότητα των εικόνων του εσωτερικού του εντέρου.

Η αύξηση των κρουσμάτων καρκίνου του παχέος εντέρου σε ηλικίες κάτω των 50 ετών, οδήγησε πρόσφατα σε αναθεώρηση των οδηγιών για την κολονοσκόπηση (στις ΗΠΑ), η οποία τώρα συνιστάται να αρχίζει από την ηλικία των 45 ετών. Γιατί όμως οι ιατρικές οδηγίες για την προετοιμασία πριν από την κολονοσκόπηση δεν έχουν ακόμη αλλάξει παρά τις μελέτες που δείχνουν ότι η αυστηρότητά της όχι μόνο δεν είναι απαραίτητη, αλλά σε πολλές περιπτώσεις αποτρέπει τους ανθρώπους από το να υποβληθούν στη σωτήρια εξέταση; Ο αμερικανός ειδικός μιλά για «ιατρική αδράνεια» και καλεί τους συναδέλφους του να αλλάξουν τη στάση τους σημειώνοντας ότι κάτι τέτοιο θα επέτρεπε στους ασθενείς «να προετοιμάζονται για την κολονοσκόπηση με έναν τρόπο που είναι πρακτικός, ανθρώπινος και αποτελεσματικός». Κλείνει δε το άρθρο του σημειώνοντας: «Είναι καιρός να ακολουθήσουμε την επιστήμη και να επιτρέψουμε στους ασθενείς μας να τρώνε».

Ας ελπίσουμε ότι η προτροπή του θα εισακουσθεί.