Υπερβολική αντίδραση χαρακτήρισε η κυβέρνηση τις μαζικές πωλήσεις στις μετοχές των τραπεζών. Θα συμφωνήσουμε, με τη διαφορά ότι η υπερβολική αυτή αντίδραση έχει αφετηρία πραγματικά γεγονότα. Το μακροοικονομικό περιβάλλον στο οποίο καλούνται να λειτουργήσουν οι τράπεζες δεν είναι ιδανικό ώστε να επιτευχθούν οι στόχοι μείωσης των «κόκκινων» δανείων: Οι ρυθμοί ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας είναι αναιμικοί για μια χώρα που μέσα στην κρίση έχασε το 1/4 του πλούτου της. Τα χρέη των πολιτών στην Εφορία ξεπέρασαν τα 102 δισ. ευρώ. Τα έσοδα των συστημικών τραπεζών συρρικνώνονται και οι υποχρεώσεις που έχουν αναλάβει απέναντι στον SSM για δραστικό περιορισμών των «κόκκινων» δανείων μέχρι το 2021 κατά 53 δισ. ευρώ θα φέρει ζημιές στους ισολογισμούς. Πώς θα χρηματοδοτηθούν αυτές οι ζημιές;
Το γεγονός ότι συζητείται η παροχή εγγύησης από το «μαξιλάρι» για όποιον ιδιώτη αγοράσει από τις τράπεζες «κόκκινα» δάνεια αποδεικνύει τον προβληματισμό των Αρχών αλλά και των ίδιων των διοικήσεων των τραπεζών.
Σήμερα οι τράπεζες δεν υπηρετούν τον ρόλο τους, που είναι η χρηματοδότηση της ελληνικής οικονομίας. Και αυτό γιατί και οι ίδιες έχουν δυστοκία στην εξεύρεση φθηνών κεφαλαίων. Αυτός ήταν μάλιστα και ο λόγος της αναταραχής που ξέσπασε την περασμένη εβδομάδα στο Χρηματιστήριο, καθώς δημοσίευμα του Bloomberg έκανε ακριβώς αναφορά για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει μία εκ των συστημικών τραπεζών στην έκδοση ομολόγου, καθώς της ζητούσαν απαγορευτικά επιτόκια.
Οι τραπεζίτες όμως δεν ήταν αυτοί που με δηλώσεις τους υποστήριζαν ότι δεν χρειάζεται προληπτική γραμμή στήριξης και ήθελαν «καθαρή» έξοδο απεμπολώντας το waiver της ΕΚΤ;
Η καλύτερη αποτύπωση του προβλήματος έγινε από τη Morgan Stanley, η οποία υποστήριξε πως «η ικανότητα του ελληνικού τραπεζικού κλάδου να αντέξει σημαντικούς αιφνιδιασμούς από το εσωτερικό ή το εξωτερικό παραμένει περιορισμένη».
Τι να το κάνεις όμως, αφού ούτε ο Πρωθυπουργός το αντιλαμβάνεται. «Δεν μας ενδιαφέρουν οι αγορές. Εχουμε το «μαξιλάρι»» είπε τον Σεπτέμβριο στη Θεσσαλονίκη. Μόνο που ο ιδιωτικός τομέας δεν έχει πρόσβαση στο «μαξιλάρι» και τα νταούλια των αγορών θα τον ξεκουφαίνουν με κάθε αναταραχή – πολιτική ή οικονομική – εντός ή εκτός των συνόρων. Το πρόβλημα των τραπεζών είναι η ίδια η ελληνική οικονομία.