Τα λόγια είναι εύκολα. Και οι βολικές ανακρίβειες επίσης. Η Ελλάδα όμως είναι μικρή χώρα και λίγο-πολύ όλοι γνωριζόμαστε μεταξύ μας. Μπορεί λοιπόν η Νέα Δημοκρατία να μην έδωσε επισήμως χρίσμα στον ανεκδιήγητο επανεκλεγέντα δήμαρχο του Βόλου, η στήριξη όμως δόθηκε απλόχερα. Από σουαρέ έως και γαλάζια τηλεφωνήματα σε πολίτες για να πάνε στις κάλπες. Δανεικά είναι αυτά άλλωστε. Σήμερα σε βοηθάω εγώ να βγεις βουλευτής, αύριο με βοηθάς εσύ να ξαναβγώ δήμαρχος.

Ο γέγονε γέγονε. Αλλωστε πιθανότατα ο περί ου ο λόγος θα έβγαινε και χωρίς τη νεοδημοκρατική υποβοήθηση.

Το θέμα είναι ότι επειδή στη χώρα μας τέτοιους πολιτικούς ανθρωπότυπους τους έχουμε πληρώσει ακριβά, δεν δικαιολογείται πια να μην έχουμε τα απαραίτητα αντανακλαστικά στη διαχείρισή τους.

Αν λοιπόν η κυβέρνηση θέλει πραγματικά να απαντήσει στον οχετό, μια καταδίκη στα λόγια δεν φτάνει. Ειδικά όταν έχει τη δυνατότητα να κάνει πολύ περισσότερα: Αύριο κιόλας να φέρει στη Βουλή νομοσχέδιο για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών. Οχι ως το τέλος της τετραετίας, όπως είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τις προάλλες. Αύριο. Ούτως ή άλλως αυτό θα έπρεπε να έχει γίνει… προχθές.

Και είναι να απορεί κανείς με τη φοβική στάση του Μαξίμου στο συγκεκριμένο ζήτημα. Προεκλογικά, κάθε φορά που θέταμε το ζήτημα στα γαλάζια στελέχη, απάντηση δεν παίρναμε. Επειτα ήρθε το σαρωτικό 41% και στις αρχές Ιουλίου ο Πρωθυπουργός, μιλώντας όχι σε ελληνικό μέσο αλλά στο Bloomberg (και δικαιούται να υποθέσει κανείς πως έχει κι αυτό τη σημασία του) δήλωσε ότι η ελληνική κοινωνία είναι πιο ώριμη και πως η αναγνώριση του δικαιώματος γάμου ομοφύλων αποτελεί κομμάτι της στρατηγικής του.

Οταν όμως δύο μήνες και πολλές καταστροφές αργότερα ο κ. Μητσοτάκης ρωτήθηκε στη ΔΕΘ, πάγωσε ξανά το θέμα με μια αόριστη αναφορά σε ορίζοντα τετραετίας. Είναι προφανές ότι την κρίσιμη ώρα η ΝΔ θα μετρήσει απώλειες με βαριά ονοματεπώνυμα. Ε και; Οταν ο Μητσοτάκης, η Κεραμέως, ο Χατζηδάκης, ο Δένδιας, η Μπακογιάννη και ελάχιστοι ακόμη από τη γαλάζια παράταξη υπερψήφιζαν την επέκταση του συμφώνου στα ομόφυλα ζευγάρια «μίλησαν» στο προοδευτικό ακροατήριο. Το πιστώθηκαν και το πιστώνονται ακόμη.

Εκτός βέβαια κι αν δεν θέλουν να δυσαρεστήσουν την Ελληνική Λύση, με την οποία εσχάτως φαίνεται πως καταφέρνουν να συνεννοηθούν (βλ. μεθόδευση ΑΔΑΕ για τη συγκάλυψη των υποκλοπών).

Για την ιστορία, ακόμη και οι έρευνες δείχνουν πια πως η κοινή γνώμη μεταστρέφεται. Ενδεικτικά, την άνοιξη του 2022, σε ερώτημα της διαΝΕΟσις, «ναι» στον γάμο ομοφύλων απάντησε ποσοστό άνω του 51%. Οχι βέβαια πως θα έπρεπε να εξαρτάται από τα γούστα των πολλών η ισότητα των πολιτών.