ΗΔΕΗ βρίσκεται ένα βήμα πριν από την κατάρρευση και προσπαθεί να αυξήσει τα έσοδά της. Αυτό σημαίνει αυξήσεις στα τιμολόγια για νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Οι ενεργοβόρες βιομηχανίες βρίσκονται στα κάγκελα καθώς θεωρούν πως μια ενδεχόμενη αύξηση στα τιμολόγια θα αποτελέσει ταφόπλακα στην προσπάθεια ανάκτησης της χαμένης ανταγωνιστικότητάς τους.
Στη ΔΕΗ έχουν γίνει τραγικά λάθη τα τελευταία τέσσερα χρόνια, όπως η κατάργηση του σχεδίου της Μικρής ΔΕΗ και η υποχρεωτική μείωση του πελατολογίου χωρίς αντάλλαγμα. Σε συνδυασμό με την αύξηση της τιμής του πετρελαίου, των τιμών στα δικαιώματα ρύπων και των απλήρωτων λογαριασμών που «κουβαλάει» από την αρχή της κρίσης, η επιχείρηση λειτουργεί σε ένα περιβάλλον περιορισμένης ρευστότητας και παραγωγής ζημιών.
Ο κόμπος έφτασε στο χτένι και η διοίκηση της ΔΕΗ αρχίζει και υιοθετεί το σχέδιο σωτηρίας που είχε συντάξει η McKinsey. Μεταξύ άλλων, προκρίνεται η συγχώνευση κλιμακίων καταναλωτών, ο περιορισμός του ποσοστού συνέπειας (της έκπτωσης 15% προς τους καλοπληρωτές) αλλά και το μίνι χαράτσι του ενός ευρώ στους έγχαρτους λογαριασμούς της επιχείρησης.
Υπάρχει όμως και η σκέψη για αυξήσεις 10% στα τιμολόγια των βιομηχανιών και ταυτόχρονα μη ανανέωσης του μέτρου έκπτωσης επί του όγκου κατανάλωσης που λήγει τον Φεβρουάριο του 2019. Το υπουργείο Ενέργειας λέει «όχι» στις αυξήσεις τιμολογίων στα νοικοκυριά, αλλά νίπτει τας χείρας του για τις κυοφορούμενες αυξήσεις στα βιομηχανικά τιμολόγια. Οι βιομηχανίες καταγγέλλουν – και με το δίκιο τους – ότι τυχόν αύξηση τους κόστους ενέργειας θα υπονομεύσει την προσπάθεια της χώρας να αλλάξει το οικονομικό της μοντέλο δίνοντας έμφαση στην παραγωγή και στις εξαγωγές. Οι ενεργοβόρες ελληνικές βιομηχανίες ήδη λειτουργούν με χάντικαπ ανταγωνιστικότητας σε σχέση με τις ευρωπαϊκές βιομηχανίες που απολαμβάνουν χαμηλότερα τιμολόγια ρεύματος και λαμβάνουν και έμμεσες κρατικές επιδοτήσεις. Αν δεν βρεθεί λύση, είναι βέβαιο πως αντί για τη δημιουργία νέων θέσεων απασχόλησης θα προκύψουν νέα βιομηχανικά λουκέτα. Υπάρχει όμως και άλλη μια διάσταση: Πολλοί υποστηρίζουν πως η ΔΕΗ καλοβλέπει τη φυγή ορισμένων πελατών υψηλής τάσης προς τους ιδιώτες προμηθευτές ενέργειας καθώς «κρυμμένες» εκθέσεις από το παρελθόν, αναφερόμενες στη σχέση κόστους/οφέλους μεταξύ ΔΕΗ – βιομηχανιών, κάνουν λόγο για ζημιογόνο δραστηριότητα της ΔΕΗ. Είναι απορίας άξιον πώς τα έχουμε καταφέρει. Η ΔΕΗ από πυλώνας της οικονομίας έγινε τοξικός κίνδυνος και οι εταιρείες από ατμομηχανές της ανάπτυξης μετετράπησαν σε βαρίδια.