Σε μια περίοδο μεγάλων αβεβαιοτήτων λόγω των γεωπολιτικών και οικονομικών εξελίξεων, η ελληνική οικονομία παρουσιάζει αξιοσημείωτη ανθεκτικότητα αλλά και ισχυρή αναπτυξιακή δυναμική. Το αποδεικνύουν οι αλλεπάλληλες εκθέσεις ξένων επενδυτικών τραπεζών που εκδίδονται τελευταία και επισημαίνουν τη διαφοροποίηση της ελληνικής οικονομίας τα τελευταία χρόνια και τις θετικές προοπτικές. Η δυναμική της ελληνικής οικονομίας είναι το αποτέλεσμα της οικονομικής και επενδυτικής πολιτικής που ακολούθησε η χώρα στο διάστημα αυτό.

Στο πλαίσιο αυτό, πραγματοποιήθηκαν μεγάλες επενδύσεις από κορυφαίους επιχειρηματικούς και τεχνολογικούς κολοσσούς, όπως είναι η Microsoft, η Pfizer, η Amazon Web Services, η Cisco κ.ά., οι οποίες αποτέλεσαν ψήφο εμπιστοσύνης στην οικονομία καθώς πρόκειται για διεθνείς ομίλους που η δραστηριότητά τους είναι στο προσκήνιο της επενδυτικής κοινότητας. Αυτές οι εμβληματικές επενδύσεις ταυτόχρονα με τη συστηματική προσπάθεια μείωσης φόρων και εισφορών εξέπεμψαν αποτελεσματικά το μήνυμα ότι η Ελλάδα επιστρέφει στην κανονικότητα και ακολουθεί με σταθερότητα τη μεταρρυθμιστική οδό.

Το οικονομικό και επενδυτικό κλίμα έχει μεταβληθεί δραστικά και η προσπάθεια ανάταξης της χώρας συγκεντρώνει την προσοχή της διεθνούς επενδυτικής κοινότητας. Εντελώς ενδεικτικά παραθέτω συνοπτικό σχόλιο της Goldman Sachs – μιας από τις μεγαλύτερες στον κόσμο διεθνείς τράπεζες επενδύσεως τραπεζικών τίτλων και άλλων περιουσιακών στοιχείων – για την οικονομική κατάσταση στη χώρα μας, που έγινε πριν έναν μήνα και στο οποίο η αμερικανική τράπεζα ανέφερε ότι «η ελληνική οικονομία αυτή τη στιγμή απολαμβάνει υψηλότερη ανάπτυξη και χαμηλότερο πληθωρισμό από τον μέσο όρο της ευρωζώνης», εκφράζοντας παράλληλα την εκτίμηση ότι μια συνεπής εφαρμογή από ελληνικής πλευράς ενός στρατηγικού σχεδίου για αξιοποίηση των πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης μέσα στο 2023, θα δώσει στην οικονομία μας την απαιτούμενη τελική ώθηση ώστε να επιτευχθεί η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας.

Ασφαλώς, έχουμε σημαντικό δρόμο να διανύσουμε ακόμη. Η μεγαλύτερη πρόκληση για το μέλλον της ελληνικής οικονομίας είναι η αταλάντευτη προσήλωση στη μεταρρυθμιστική προσπάθεια, με στόχο την εντατικοποίηση της προσέλκυσης άμεσων ξένων επενδύσεων. Είναι η στρατηγική που θα οδηγήσει σε περαιτέρω βελτίωση της θέσης μας στη διεθνή κατάταξη ανταγωνιστικότητας μαζί με τη συνέχιση του ψηφιακού εκσυγχρονισμού του κράτους.

Στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, αντιμετωπίζουμε σημαντικές προκλήσεις στο δικό μας πεδίο. Κομβικής σημασίας είναι για εμάς η διαρκής διαμόρφωση ενός λειτουργικού κανονιστικού πλαισίου, σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο, καθώς σημειώνεται ότι η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς συμμετέχει ενεργά στη διαμόρφωση αυτή μέσω της παρουσίας της στα διοικητικά όργανα των ευρωπαϊκών εποπτικών αρχών. Στόχος των προσπαθειών είναι το πλαίσιο να συμβάλλει καθοριστικά στη διεύρυνση των δυνατοτήτων χρηματοδότησης τόσο των εισηγμένων εταιρειών όσο και της πραγματικής οικονομίας.

Μεταξύ άλλων, στο πλαίσιο της καλύτερης οργάνωσης, για πρώτη φορά, εκπονήσαμε πενταετές (2022-2027) Στρατηγικό Σχέδιο το οποίο θέτει τις βασικές προτεραιότητες της λειτουργίας μας σε όλους τους τομείς, από τη διασφάλιση της εύρυθμης λειτουργίας της αγοράς και την ευθυγράμμισή της με τις αρχές της βιωσιμότητας, μέχρι την ψηφιακή μετάβαση της ίδιας της Επιτροπής. Επιπλέον εκπονούμε πλέον Ετήσιο Επιχειρησιακό Σχέδιο για την καλύτερη οργάνωση και λειτουργία των υπηρεσιών μας.

Περαιτέρω, ένας από τους στόχους είναι και η προσαρμογή των εποπτευομένων εταιρειών μας στα κριτήρια βιωσιμότητας και βέβαια η παρακολούθηση εκ μέρους μας στη συνέχεια της συμμόρφωσής τους με το νέο πλαίσιο για τα θέματα βιωσιμότητας και ταξινομίας – όπως π.χ. με τους Κανονισμούς για τις Γνωστοποιήσεις αειφορίας στον τομέα των χρηματοπιστωτικός υπηρεσιών (SFDR) και Ταξινομίας (Taxonomy). Είναι ένας τομέας στον οποίο έχουμε επιμείνει κυρίως με δράσεις επιμόρφωσης της αγοράς (σεμινάρια, συνέδριο, διευκρινιστικές επιστολές για επιμέρους θέματα, κ.λπ.) καθώς το πλαίσιο αυτό ενσωματώνεται με ταχύτατους ρυθμούς στη νομοθεσία της κεφαλαιαγοράς.

Εχουν ήδη γίνει σοβαρά βήματα και πλέον οι περισσότερες εισηγμένες εταιρείες έχουν αρχίσει να εναρμονίζονται με τα πρότυπα βιωσιμότητας και να αντιλαμβάνονται τη σημασία που έχει η συμμόρφωση με αυτά τόσο σε επίπεδο περιβαλλοντικής και κοινωνικής προσφοράς όσο και από πλευράς προσέλκυσης επενδυτικού ενδιαφέροντος.

Ωστόσο, οι ελληνικές επιχειρήσεις πρέπει να κινηθούν με ακόμη πιο γρήγορους ρυθμούς, αφού οι προβλέψεις αυτές λαμβάνουν τώρα και νομικές διαστάσεις και συνεπώς χρειάζεται συντονισμένη και εντατική προσπάθεια από όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη, ώστε να ανταποκριθούν με επάρκεια στις υψηλές και σύνθετες απαιτήσεις της σχετικής νομοθεσίας. Θα πρέπει όμως να επισημάνω ότι υπάρχουν ελληνικές εισηγμένες εταιρείες που έχουν κάνει ιδιαίτερη καλή δουλειά στον τομέα αυτόν.

Παράλληλα, στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς δίνουμε ιδιαίτερη έμφαση στην υλοποίηση του ψηφιακού μετασχηματισμού, επιτύχαμε τη χρηματοδότησή μας από το Ταμείο Ανάκαμψης, ώστε να υλοποιήσουμε δράσεις και πρωτοβουλίες που θα μας φέρουν με αποτελεσματικότητα στο ψηφιακό μας μέλλον.

Ταυτόχρονα, εκτός από τον θεσμικό εκσυγχρονισμό παραμένουμε προσηλωμένοι στην ενεργή εποπτεία της αγοράς τόσο σε πεδία που γνωρίζουμε καλά, όπως η χρηματιστηριακή αγορά, όσο και σε νέες τάσεις και πρακτικές που δημιουργεί η τεχνολογική πρόοδος. Για παράδειγμα, επικεντρώνουμε στις περιπτώσεις εταιρειών, οι οποίες καλούν τους πολίτες σε επενδύσεις, κατά κύριο λόγο μέσα από διαδικτυακές πλατφόρμες, χωρίς να έχουν αδειοδοτηθεί και χωρίς να ενημερώνουν σωστά τους επενδυτές για τους κινδύνους που αναλαμβάνουν. Είναι ένας τομέας που χρειάζεται δραστική αντιμετώπιση και συνεχή εποπτεία και η αξιοποίηση των σύγχρονων ψηφιακών εργαλείων θα μας βοηθήσει σημαντικά. Χρειάζεται συνεχώς να διασφαλίζουμε και να εγγυόμαστε την εύρυθμη και ομαλή λειτουργία της αγοράς και ταυτόχρονα να προσαρμοζόμαστε στις αλλαγές που εισάγουν σύγχρονες τεχνολογικές δυνατότητες, ώστε να προστατεύουμε τα συμφέροντα των επενδυτών που αποτελεί πρωταρχική μας μέριμνα.

Παράλληλα με τη θεσμική θωράκιση και την ενεργή εποπτεία βασική μέριμνα της Επιτροπής παραμένει η συμβολή μας στη χάραξη καινοτόμων πολιτικών για την ανάπτυξη της κεφαλαιαγοράς με στόχο τη μεγαλύτερη συμβολή της στην αναπτυξιακή προσπάθεια της ελληνικής οικονομίας.

Η κυρία Βασιλική Λαζαράκου είναι Πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς.