Με τα στοιχεία της απογραφής του 2021 να έχουν μεταβάλει τον εκλογικό χάρτη αλλάζοντας τον αριθμό των ανά περιφέρεια κοινοβουλευτικών εδρών, το ειδικό πολιτικό βάρος που αποκτούν οι μονοεδρικές περιφέρειες αυξάνεται σε σημείο που εύλογα τις καθιστά στρατηγικά κρίσιμες για τα κομματικά επιτελεία. Οχι μόνο γιατί τώρα προστίθενται στις υφιστάμενες μέχρι τις εκλογές του 2019 επτά μονοεδρικές περιφέρειες άλλες δύο, αλλά και διότι πάντα τα εκλογικά αποτελέσματα των μονοεδρικών μπορεί να μην επηρέαζαν δραματικά τους κομματικούς συσχετισμούς, λειτουργούσαν, όμως, συμβολικά ως δείκτης πολιτικής κυριαρχίας σε εθνικό επίπεδο.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα η επικράτηση του ΣΥΡΙΖΑ στις πέντε από τις επτά μονοεδρικές στις εκλογές του Ιουνίου 2012, που υπήρξε το προοίμιο του εκλογικού θριάμβου της πρώτη φορά Αριστεράς το 2015. Δεύτερο παράδειγμα η σαρωτική νίκη της ΝΔ και στις επτά μονοεδρικές περιφέρειες στις εκλογές του 2019 που την επανέφεραν στην εξουσία.

Σε κάθε περίπτωση οι εννέα μονοεδρικοί νομοί είναι αρκετοί για να χρωματίσουν αναλόγως τον χάρτη των κομματικών συσχετισμών το βράδυ των επικείμενων πλέον εκλογών, με ό,τι αυτό θα σημάνει για τις εντυπώσεις που θα δημιουργηθούν.

Τούτου δοθέντος, η έκβαση της μάχης των μονοεδρικών έχει για το κυβερνών κόμμα σαφώς μεγαλύτερη αξία. Οχι τόσο εν όψει της πρώτης αναμέτρησης με την απλή αναλογική όσο εν όψει της δεύτερης με την ενισχυμένη, στην οποία, εφόσον καταστεί αναγκαία, θα κριθεί και η δυνατότητα της ΝΔ να κερδίσει το στοίχημα της αυτοδυναμίας. Οποιαδήποτε επίδοση κατώτερη του ρεκόρ των επτά στις επτά του 2019 θα είναι σε μεγαλύτερο ή μικρότερο βαθμό ανασχετική της δυναμικής που θα χρειαστεί να αναπτύξει για να αναδειχθεί πρώτο κόμμα.

Σε ό,τι αφορά την Καστοριά, που πλέον προστίθεται στις μονοεδρικές, τα πράγματα για τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς θα είναι κατ’ αρχήν πιο απλά. Δεν ανήκει στις αμφισβητούμενες από πλευράς εύρους εκλογικής επιρροής περιοχές. Η περίπτωση της Θεσπρωτίας είναι πολιτικά πιο σύνθετη και η συγκέντρωση της πλειοψηφίας εκεί ενδέχεται να αποδειχθεί προβληματική.

Το ίδιο αμφίρροπα μπορεί να εξελιχθεί και η μάχη στα Γρεβενά, όπου μένει να φανεί το μέγεθος της ζημιάς που έχει προκαλέσει η υπόθεση Πάτση, ενώ στην Κεφαλλονιά, όπου θα κάνει για πρώτη φορά την εμφάνισή του ως υποψήφιος του ΣΥΡΙΖΑ ο έγκριτος καθηγητής Νίκος Φαραντούρης, η σύνθεση των ψηφοδελτίων θα είναι καθοριστική. Το ίδιο βεβαίως ισχύει και για τις επιλογές των υποψηφίων που θα γίνουν και στις υπόλοιπες μονοεδρικές, αφού η μονοπρόσωπη εκπροσώπησή τους στη Βουλή ενισχύει τον ρόλο που παίζουν οι προσωπικότητες και η επιδραστικότητά τους στις τοπικές κοινωνίες.

Σε κάθε περίπτωση, όσο θα σμικρύνονται οι διαφορές των ποσοστών που θα συγκεντρώσουν πανελλαδικά τα κόμματα που θα διεκδικούν την πρωτιά στις εκλογές με την ενισχυμένη αναλογική τόσο λιγότερο απίθανο θα γίνεται το ενδεχόμενο το κλειδί των πολιτικών εξελίξεων να βρεθεί σε κάποια κάλπη κάποιας μονοεδρικής περιφέρειας, η έδρα της οποίας θα μπορεί να κερδηθεί ή να χαθεί έστω και για μία ψήφο.

O κ. Γιώργος Σεφερτζής είναι πολιτικός επιστήμονας – αναλυτής.