Μέρες ιστορικής μνήμης αυτές που διανύουμε. Μέρες αναστοχασμού και ευγνωμοσύνης σε εκείνους που έδωσαν τη ζωή τους για να ζούμε εμείς σήμερα ελεύθεροι σε μια κανονική χώρα. Βέβαια, το πόσο αναστοχαζόμαστε, το πόσο θυμόμαστε και κυρίως το πόσο κανονική είναι η χώρα, 80 χρόνια μετά το έπος του ’40, είναι μια άλλη ιστορία.

Κατ’ αρχάς ο αναστοχασμός προϋποθέτει διάθεση να κοιταχτούμε στον καθρέφτη με διάθεση αυτοκριτικής. Δεν το λες και εθνικό μας σπορ. Αρα, αστερίσκος πρώτος.

Αστερίσκος δεύτερος στα περί ιστορικής μνήμης. Για να θυμόμαστε πρέπει να γνωρίζουμε. Δεν ξέρω αν φταίει που περνούν τα χρόνια, αλλά καθόλου ας μη θεωρήσουμε δεδομένο ότι ο μέσος 25άρης γνωρίζει τι έγινε το 1940. Πράγματι, για κάποιον που γεννήθηκε το 2000 αυτά τα γεγονότα απέχουν όσο απείχαν για τη δική μου γενιά τα της Μικρασιατικής Καταστροφής. Τις προάλλες μάλιστα ρωτώντας έναν 12χρονο αριστούχο μαθητή για το Πολυτεχνείο, είχα δυστυχώς την ευκαιρία να διαπιστώσω τον βαθμό της άγνοιας, ακούγοντας να μου αφηγείται πώς μπήκαν οι Γερμανοί στο Μετσόβιο. Το πολύ «απ’ έξω κι ανακατωτά» καμιά φορά καταλήγει σκέτο «ανακατωτά».

Και τώρα στο διά ταύτα των ημερών που συνδέεται άρρηκτα όμως με αυτό το τρίτο ερώτημα: «πόσο κανονική είναι η χώρα»;

Οσοι βιαστήκαμε να χαρούμε με την αναβάθμιση της έρευνας για τις υποκλοπές, κατόπιν παρέμβασης της Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου, βρεθήκαμε μπροστά σε ακόμη μία ματαίωση.

Ενάμιση χρόνο μετά τις αποκαλύψεις για παρακολουθήσεις υπουργού, του αρχηγού ΓΕΕΘΑ, αρχηγού κόμματος, δημοσιογράφων κ.λπ., ακόμη περιμένουμε να μάθουμε τι έγινε και κυρίως αν – κόντρα στο επίσημο κυβερνητικό αφήγημα – ΕΥΠ και Predator «συναντώνται» σε ένα ενιαίο κέντρο παρακολουθήσεων. Αν δηλαδή το κράτος χρησιμοποιεί παράνομα λογισμικά για να μας παρακολουθεί. (Ανδρουλάκης, Κουκάκης και Σίφορντ ξέρουμε ήδη ότι ήταν στο στόχαστρο και της ΕΥΠ και του Predator. Τυχαίο;) Κατά διαβολική σύμπτωση λοιπόν, όταν έφτασε η ΑΔΑΕ στην πόρτα της ΕΥΠ, η κυβέρνηση φρόντισε να αλλάξει μαζί με τον Βελόπουλο τη σύνθεσή της. Και όταν οι δικαστές Τριανταφύλλου και Σπυρόπουλος μετά από τόσους μήνες έρευνας έφτασαν να ζητούν από την ΑΔΑΕ να ερευνήσει αν οι 92 που παρακολουθούσε το Predator ήταν στο μικροσκόπιο της ΕΥΠ, επίσης κατά διαβολική σύμπτωση η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου μέσα σε δύο μέρες τους πήρε την υπόθεση απ’ τα χέρια. Οχι, αυτά δεν γίνονται σε κανονικές χώρες.

Δεν πουλάνε οι υποκλοπές, μου έλεγε συνάδελφος προ ολίγου. Αλήθεια είναι αυτό. Πουλάει πιο πολύ η ακρίβεια, το market pass, ο Κασσελάκης και τα μαλλιοκούβαρα στον ΣΥΡΙΖΑ. Ευτυχώς όμως στην Ιστορία οι καταγραφές δεν γίνονται με κριτήρια εμπορικότητας.