Τέλος σε μια σιωπή 12 χρόνων, όσο διαρκεί και η δικαστική περιπέτειά του, βάζει ο Ανδρέας Γεωργίου με αποκλειστική του δήλωση στο «Βήμα».

Ο δρόμος για να διευθετηθεί οριστικά η πολυετής δίωξη του πρώην προέδρου της ΕΛΣΤΑΤ άνοιξε μετά την απόσυρση της προσφυγής που κατέθεσε το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου. Η απόσυρση έγινε μετά την παρέμβαση του υπουργού Οικονομικών Κωστή Χατζηδάκη, καθώς η βιαστική και υπόγεια κατάθεση της προσφυγής στη θητεία της υπηρεσιακής κυβέρνησης έμοιαζε με μεθόδευση και απόπειρα παγίδευσης της σημερινής κυβέρνησης στο συγκεκριμένο ζήτημα.

«Είναι εξαιρετικά θετικό ότι η νέα κυβέρνηση αποδέχθηκε την κρίση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου» αναφέρει στην αποκλειστική του δήλωση ο κ. Γεωργίου.

Η δικαστική ομηρεία του κ. Γεωργίου διαρκεί ήδη 12 χρόνια, από το 2011, όταν κατηγορήθηκε για πρώτη φορά ότι εσκεμμένα και αντίθετα με τα διεθνή πρότυπα περιέλαβε το έλλειμμα των ΔΕΚΟ στο έλλειμμα του προϋπολογισμού του 2009 ώστε αυτό να εμφανίζεται αυξημένο

Η «αποδοχή της κρίσης», στην οποία αναφέρεται, σημαίνει ότι η υπόθεσή του θα επανέλθει στον Αρειο Πάγο, ο οποίος είναι υποχρεωμένος πλέον να απευθύνει το προδικαστικό ερώτημα που ζητούσε ο πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ προς το αρμόδιο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ενωσης για τη σωστή ερμηνεία των κανόνων του Κώδικα Ορθής Πρακτικής των Ευρωπαϊκών Στατιστικών που πρέπει να εφαρμόζεται κατά την παραγωγή επίσημων στατιστικών στοιχείων στα κράτη-μέλη της ΕΕ. Ο Αρειος Πάγος είχε αρνηθεί αναιτιολόγητα να απευθύνει το ερώτημα στο ΔΕΕ, παραβιάζοντας την Ευρωπαϊκή Συνθήκη Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.

Η επισήμανση για την αλήθεια

Αυτά σε ό,τι αφορά το δικαστικό σκέλος. Στην ίδια δήλωση ωστόσο αξίζει να σταθεί κανείς στην επισήμανση-έκκληση του Ανδρέα Γεωργίου να «μην τιμωρείται η αλήθεια στην Ελλάδα». Ο ίδιος ζει και εργάζεται σήμερα στις Ηνωμένες Πολιτείες. Εκφράζει ωστόσο την ελπίδα, μέσα από τη δικαίωσή του σε αυτή την πολύχρονη δικαστική διαδικασία, να «υποστηριχθεί και η επαγγελματική ανεξαρτησία των επίσημων στατιστικολόγων αλλά και το ανθρώπινο δικαίωμα της ελευθερίας της έκφρασης στην Ελλάδα».

Η δικαστική ομηρεία του κ. Γεωργίου διαρκεί ήδη 12 χρόνια, από το 2011, όταν κατηγορήθηκε για πρώτη φορά ότι εσκεμμένα και αντίθετα με τα διεθνή πρότυπα, περιέλαβε το έλλειμμα των ΔΕΚΟ στο έλλειμμα του προϋπολογισμού του 2009, ώστε αυτό να εμφανίζεται αυξημένο. Και ότι τα στοιχεία αυτά τα έστειλε κρυφίως στις Βρυξέλλες χωρίς να ενημερώσει τα υπόλοιπα μέλη του διοικητικού συμβουλίου της ΕΛΣΤΑΤ. Το 2013 του ασκήθηκε ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος έπειτα από παραγγελία του οικονομικού εισαγγελέα.

Τα βουλεύματα και η αίτηση αναίρεσης

Το 2015 και το 2017 το Συμβούλιο Εφετών εξέδωσε απαλλακτικά βουλεύματα κατά του δεύτερου και η τότε Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου άσκησε αίτηση αναίρεσης. Το 2018 ο Αρειος Πάγος έκανε δεκτή την αίτηση αναίρεσης και παρέπεμψε την υπόθεση στο Συμβούλιο Εφετών Αθηνών, το οποίο αθώωσε τον Γεωργίου με αμετάκλητο απαλλακτικό βούλευμα για το αδίκημα της ψευδούς βεβαίωσης. Για το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος αθωώθηκε πρωτοδίκως, αλλά καταδικάστηκε σε δεύτερο βαθμό. Κατά αυτής της απόφασης ο Γεωργίου άσκησε αναίρεση, την οποία ο Αρειος Πάγος απέρριψε, όπως και το αίτημά του να κατατεθεί προδικαστικό ερώτημα στο ΔΕΕ.

Ολα αυτά παρότι η Eurostat με έγγραφό της, το οποίο περιλαμβανόταν στη δικογραφία, επισήμαινε ότι το έλλειμμα του 2009 είχε υπολογιστεί με βάση τα ευρωπαϊκά κριτήρια και ότι είχε εγκριθεί από την ίδια. Επίσης, το 2018 το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο εξέφρασαν την πλήρη εμπιστοσύνη τους στην αξιοπιστία και στην ακρίβεια των στατιστικών στοιχείων την περίοδο Γεωργίου.

«Εξαιρετικά θετικό ότι η κυβέρνηση αποδέχθηκε την κρίση του ΕΔΑΔ»

«H ποινική υπόθεση για την παράβαση καθήκοντος αφορά στο ότι τον Νοέμβριο 2010 δεν δέχθηκα να θέσω τα αναθεωρημένα στατιστικά στοιχεία για το έλλειμμα και το χρέος για έγκριση διά ψήφου πριν την κοινοποίησή τους στην Eurostat. H υπόθεση αυτή θα επανέλθει στον Άρειο Πάγο για τον λανθασμένο χειρισμό του βασικού θέματος που είναι η αποκλειστική αρμοδιότητα του Προέδρου της ΕΛΣΤΑΤ για τη λήψη αποφάσεων για τις στατιστικές μεθόδους, τα πρότυπα και τις διαδικασίες καθώς και σχετικά με το περιεχόμενο και τη χρονική στιγμή δημοσίευσης των στατιστικών.

Αυτή η αποκλειστική αρμοδιότητα προβλέπεται ρητά στον Κώδικα Ορθής Πρακτικής των Ευρωπαϊκών Στατιστικών, στον οποίο παραπέμπει ρητά για θέματα αρχών δεοντολογίας ο στατιστικός νόμος της Ευρωπαϊκής Ενωσης (Κανονισμός 223 του 2009) καθώς και ο ελληνικός στατιστικός νόμος (ν. 3832 του 2010). Είναι εξαιρετικά θετικό ότι η νέα κυβέρνηση αποδέχθηκε την κρίση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ). Με τον τρόπο αυτόν μπορεί να καταλήξουμε στην επί της ουσίας δικαίωσή μου και, σημαντικότερα, στη διασφάλιση της αρχής της επαγγελματικής ανεξαρτησίας των επίσημων στατιστικολόγων στην Ελλάδα, της οποίας αρχής η τήρηση είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την παραγωγή έγκυρων και αξιόπιστων στατιστικών στοιχείων.

Ελπίζω και για παρόμοια δικαίωσή μου και στην άλλη υπόθεσή μου που εκκρεμεί στην Ελληνική Δικαιοσύνη λόγω της υπεράσπισης από μέρους μου ως Προέδρου της ΕΛΣΤΑΤ – όπως προβλέπει ο Κώδικας Ορθής Πρακτικής των Ευρωπαϊκών Στατιστικών στην αρχή περί επαγγελματικής ανεξαρτησίας – των πολλάκις πιστοποιημένων στατιστικών στοιχείων του δημοσιονομικού ελλείμματος και χρέους που αναθεωρήθηκαν υπό την ευθύνη μου το δεύτερο ήμισυ του 2010. Υπερασπιζόμενος τα πιστοποιημένα και αξιόπιστα στατιστικά στοιχεία λέγοντας την αλήθεια δεν θα πρέπει να τιμωρείται στην Ελλάδα. Ελπίζω στη δικαίωσή μου και σε αυτή την πολύχρονη δικαστική διαδικασία, ώστε να υποστηριχθεί και η επαγγελματική ανεξαρτησία των επίσημων στατιστικολόγων αλλά και το ανθρώπινο δικαίωμα της ελευθερίας της έκφρασης στην Ελλάδα».