Η κυρία Σταυρούλα Σδρόλια ξέρει την περιοχή της Λάρισας, των μνημείων και των αρχαιοτήτων της καλύτερα απ’ τον καθένα μας. Είναι αρχαιολόγος, διδάκτωρ Βυζαντινής Αρχαιολογίας, υπηρετεί από το 1982 στην Αρχαιολογική Υπηρεσία και σήμερα είναι προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λάρισας, όπου ασχολείται ιδιαίτερα με τον σχεδιασμό προγραμμάτων αναστήλωσης και συντήρησης μνημείων, καθώς και την προβολή του Διαχρονικού Μουσείου Λάρισας. Ακόμη, είναι επικεφαλής μιας ικανής και αποδεδειγμένα αποτελεσματικής ομάδας που έχει ως αποστολή την αποκάλυψη, αναστήλωση και παράδοση στους πολίτες προς χρήση των αρχαιολογικών θησαυρών και των μνημείων της ευρύτερης περιοχής μας. Η ίδια μας μίλησε για τη δουλειά της και για τα αρχαία θέατρα της περιοχής, ενώ έστειλε και το δικό της μήνυμα στους νέους.

Πείτε μας αρχικά λίγα λόγια για τη δουλειά σας.

«Η αλήθεια είναι ότι η δουλειά του αρχαιολόγου έχει μεγάλες συγκινήσεις αλλά παρ’ όλα αυτά πολλές δυσκολίες. Ενα μικρό μέρος της δουλειάς αυτής αφορά τις ανακαλύψεις και τα ευρήματα, ενώ ένα μεγαλύτερο μέρος αφορά τα έγγραφα, την ενημέρωση και την προστασία των μνημείων. Εμείς ως αρχαιολόγοι δίνουμε άδειες από την υπηρεσία για τη δημιουργία εγκαταστάσεων ή για υπόλοιπες διεργασίες που αφορούν αρχαιολογικούς χώρους. Ο παράγοντας τύχη διαθέτει ενεργό ρόλο στη δουλειά του αρχαιολόγου, ενώ παράλληλα απαραίτητο είναι το διάβασμα, τα προσόντα ενός ατόμου, οι ευκαιρίες που μπορούν να του δοθούν και ο κόπος που χρειάζεται να καταβάλει».

Εσείς έχετε βρει κάποιο έκθεμα του μουσείου αυτού;

«Η κοινότητα Λάρισας ασχολείται περισσότερο με την προστασία αλλά και τις επισκευές των έργων. Πολλά ευρήματα ανασκαφών βρίσκονται στο Διαχρονικό Μουσείο, όπως επίσης κι άλλα αντικείμενα άλλων περιοχών της Θεσσαλίας. Για παράδειγμα των Τρικάλων, της Καρδίτσας, ή του Βόλου. Σημαντικό ρόλο έπαιξαν και οι διάφορες θεματικές της Λάρισας, οι ιστορικές συνθήκες, οι συνήθειές της, η θρησκεία και όλα αυτά αντικατοπτρίζουν την εικόνα του μουσείου στον 19ο αιώνα».

Τι λέτε για το αρχαίο θέατρο της Λάρισας που λειτούργησε τελικά πρόσφατα ύστερα από… 22 αιώνες;

«Το σημαντικότερο μνημείο της Λάρισας είναι το αρχαίο θέατρο, το οποίο είναι το πιο παλιό θέατρο της περιοχής. Από τον τρίτο αιώνα δείχνει τον πλούτο του, διαθέτει λευκό μάρμαρο που ξεχωρίζει ενώ ταυτόχρονα φιλοδοξούμε να αναδειχθεί ως ένα από τα σπουδαιότερα μνημεία της Ελλάδας. Ακόμη και από τις μελέτες των επιγραφών του γίνεται αντιληπτή η αρχαιολογική αξία του θεάτρου και η μόρφωση όλων όσοι συντέλεσαν στη δημιουργία του».

Υποστήριξε η Πολιτεία την ολοκλήρωση αυτού του έργου;

«Η Πολιτεία είναι δίπλα μας σε όλο το διάστημα που συνεχιζόταν το έργο αυτό μέσω χρηματοδοτήσεων. Με την ολοκλήρωση του έργου είναι σίγουρο ότι η Λάρισα θα αποκτήσει περισσότερη φήμη, οι δραστηριότητες θα πληθύνουν, όπως επίσης όλα τα μαγαζιά της πόλης θα αποκτήσουν ανάπτυξη».

Πείτε μας λίγα λόγια για το άλλο αρχαίο θέατρο.

«Εχει ξεκινήσει η μελέτη ανάδειξης της περιοχής, με την έννοια των πεζοδρομήσεων, της διαμόρφωσης του χώρου και των ενημερωτικών πινακίδων για την επίσκεψη του χώρου. Είναι μία πολύ σημαντική εξέλιξη, ενώ παράλληλα θα ολοκληρωθεί το Μπεζεστένι. Θα ξεκινάμε από το τζάμι, μέχρι το δεύτερο αρχαίο θέατρο και το μνημείο του Ιπποκράτη για τον οποίο ξέρουμε ότι έζησε στην πόλη της Λάρισας. Γύρω από τη Λάρισα θα δημιουργηθεί ένα δίκτυο διαδρομών για την ανάδειξη των μνημείων».

Το έργο σας σταματά ποτέ;

«Οχι, διότι η κατάσταση των μνημείων είναι συνεχώς μεταβαλλόμενη και δεν μας το επιτρέπει. Τα μνημεία χρειάζονται συνεχή συντήρηση και η αρχαιολογική υπηρεσία μεριμνά για αυτό. Ευτυχώς σε όλο αυτό το σημαντικό έργο υπάρχει υποστήριξη από συλλόγους, από τον δήμο και από τον Τύπο».

Πείτε μας ένα μήνυμα προς τους νέους.

«Οι νέοι σήμερα για να μάθουν κάτι ολοκληρωτικά πρέπει να τους δοθούν ερεθίσματα από εκπαιδευτικούς και άλλους φορείς. Ετσι εάν τους δοθούν οι κατάλληλες υποδείξεις και κατευθύνσεις είναι σίγουρο ότι θα έρθουν ακόμη πιο κοντά στις πηγές και το αντικείμενο της αρχαιολογίας και στη μελέτη της ιστορίας κάθε τόπου. Στην κατεύθυνση αυτή, τα φεστιβάλ με θέμα την αρχαιολογία και οι γενικότερες δράσεις αυτού του τύπου μπορούν να προσελκύσουν τους νέους. Οσον αφορά το Διαχρονικό Μουσείο της πόλης της Λάρισας έχει ολοκληρωθεί ο ψηφιακός ξεναγός του μουσείου, με τη βοήθεια του οποίου μπορεί κάποιος σήμερα να δει με σύγχρονη μάτια όλες τις πληροφορίες γύρω από το μουσείο. Πιστεύουμε στην τεχνολογία, γι’ αυτό και η χρηματοδότηση κρίνεται απαραίτητη ώστε τα κατάλληλα τεχνολογικά μέσα να κάνουν την εμπειρία του χρήστη τους όσο πιο ευχάριστη γίνεται».