Το καλοκαίρι αποτελεί πλέον παρελθόν. Ολοι μας, μικροί και μεγάλοι, έχουμε επιστρέψει στην καθημερινή μας ρουτίνα και στις υποχρεώσεις μας. Εχουμε αποκτήσει τα απαραίτητα εφόδια για να μπορέσουμε να ανταποκριθούμε στον δύσκολο και μακρύ χειμώνα; To καλοκαίρι που πέρασε μας βοήθησε να ξεκουραστούμε αρκετά; Πολλοί από εσάς ίσως σκεφτείτε ότι σας λείπουν πολύ βασικότερα πράγματα από τις διακοπές, είναι όμως έτσι;
Λίγο η οικονομική κρίση και η κακή διάθεση στην οποία μάς έχει βυθίσει, λίγο η μείωση της αγοραστικής μας δύναμης, μας έχουν κάνει να πιστεύουμε ότι οι διακοπές είναι προνόμιο για λίγους.
Σύμφωνα με τους ειδικούς, οι διακοπές όχι απλά χρειάζονται, αλλά είναι απαραίτητες για όλους μας, καθώς μας βοηθούν να αποβάλουμε το άγχος της καθημερινότητας και να επιστρέψουμε ανανεωμένοι.

Μάλιστα σύμφωνα με μελέτες οι διακοπές μπορούν να βελτιώσουν και την υγεία μας, καθώς έχουν αντίκτυπο σε παράγοντες όπως η διάθεση και η ψυχολογία μας. Δεν θα ήταν υπερβολικό να πούμε ότι μπορούν να μας βοηθήσουν να αποφύγουμε την κατάθλιψη, ενώ κάνουν καλό τόσο στον ύπνο όσο και στη διατροφή μας. Οσον αφορά τους μαθητές οι οποίοι έχουν μια δύσκολη χρονιά με πολύ διάβασμα, σίγουρα οι διακοπές τούς βοηθούν να ανακτήσουν τις δυνάμεις τους.
Το ιδανικό είναι να πάμε κάπου μακριά ή κάπου που δεν έχουμε ξαναπάει και να αφήσουμε τα πάντα πίσω μας για λίγο. Αυτή η αλλαγή παραστάσεων θα μας βοηθήσει να γνωρίσουμε νέες κουλτούρες και πολιτισμούς και να ξεφύγουμε για λίγο από τη ρουτίνα.
Επίσης μπορούμε να επιδοθούμε σε δραστηριότητες όπως περπάτημα, κολύμπι, ορειβασία (αν πάμε στο βουνό) κ.λπ., και να βελτιώσουμε έτσι και τη φυσική μας κατάσταση.
Βέβαια για τους πιο ήσυχους τύπους υπάρχει και εκείνο το είδος διακοπών όπου απλώς τα αφήνουν όλα πίσω και πηγαίνουν κάπου απλά για να ηρεμήσουν. Τι καλύτερο από ένα σπίτι δίπλα στη θάλασσα όπου θα μπορούμε να ηρεμήσουμε με τη συντροφιά ενός βιβλίου μακριά από τον θόρυβο και τους ρυθμούς της πόλης…

Η #έρευνα

Κάνουν όμως οι Ελληνες στην πλειονότητά τους σήμερα  διακοπές ή είναι πλέον προνόμιο λίγων; Στην έρευνα που κάναμε συμμετείχε αρκετά μεγάλος αριθμός ερωτηθέντων (146 άτομα), ο οποίος είναι και αρκετά αντιπροσωπευτικός καθώς χρησιμοποιήθηκε δείγμα από πολλές διαφορετικές περιοχές της Ελλάδας, π.χ. Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Λάρισα κ.ά.

Στην ερώτηση «Πήγατε διακοπές φέτος;», στο σύνολο των ερωτηθέντων μόνο το 25% απάντησε θετικά, ενώ το συντριπτικό 75% δυστυχώς απάντησε αρνητικά.

Οι ίδιοι ερωτηθέντες κλήθηκαν να απαντήσουν εάν πέρυσι πήγαν διακοπές και θετικά απάντησε το 33%. Βλέπουμε πως υπάρχει μια μείωση της τάξης του 8% σε όσους πήγαν διακοπές, μέσα σε μόλις έναν χρόνο.

Οσοι απάντησαν πως πήγαν διακοπές το καλοκαίρι που μας πέρασε κλήθηκαν να απαντήσουν για πόσες ημέρες. Για 2-3 ημέρες απάντησε η μεγάλη πλειονότητα του 56%, 4-7 ημέρες το 33% και πάνω από 7 ημέρες μόλις το 11%.

Στην ερώτηση πού πήγαν διακοπές απάντησαν αντίστοιχα: σε νησί (ενοικιαζόμενο δωμάτιο) το 11%, στην ηπειρωτική Ελλάδα (ενοικιαζόμενο δωμάτιο) το 27%, σε κάμπινγκ το 14% και σε σπίτι γνωστών-συγγενών ή σε χωριό παππού και γιαγιάς το 48%.

Για όσους απάντησαν πως δεν πήγαν φέτος διακοπές η ερώτηση που ακολούθησε ήταν ποιος ήταν ο σημαντικότερος λόγος που δεν πήγαν. Οι ερωτηθέντες απάντησαν: ακρίβεια – αύξηση βενζίνης κ.ά. το 70%, φόβος για την πανδημία το 28% και εργασία γονιών – επαγγελματικές υποχρεώσεις μόλις το 2%.

Παρατηρούμε, έστω και από αυτή τη μικρή έρευνά μας, πως παρότι οι διακοπές του καλοκαιριού θεωρούνται και είναι πολύ σημαντικές για τη σωματική και την ψυχική μας υγεία, οι Ελληνες δυστυχώς δεν μπορούν να κάνουν έστω και ολιγοήμερες διακοπές. Ακόμα όμως και αν τελικά φύγουν, η μεγάλη πλειονότητα πηγαίνει σε σπίτια συγγενών και φίλων. Δυστυχώς δουλεύουμε όλον τον χειμώνα και η σκληρή καθημερινότητα δεν μας αφήνει να γευτούμε τους καρπούς των κόπων μας. Καταγράφουμε τα στοιχεία μας με την ελπίδα πως όλα αυτά θα αλλάξουν στο άμεσο μέλλον…