Η τροφή του πνεύματος, σε αντίθεση με την τροφή του σώματος, εφέτος δεν καταγράφει σημαντικές ανατιμήσεις, με εξαίρεση ορισμένα είδη που είναι ακριβότερα σε σχέση με πέρσι 7-10% λόγω της νέας ανόδου που σημειώνουν οι πρώτες ύλες, όπως για παράδειγμα το PVC, τα μέταλλα και το πλαστικό.

Οχι φυσικά πως το κόστος των σχολικών είναι αμελητέο, καθώς παρά τις μη αυξήσεις εφέτος και την περσινή ορθολογικοποίηση, οι μεγάλες ανατιμήσεις το 2021 έως και 40%, εξαιτίας της κρίσης στην εφοδιαστική αλυσίδα, δεν έχουν εξαλειφθεί πλήρως.

Εξ ου και το λανσάρισμα από το υπουργείο Ανάπτυξης του «καλαθιού των μαθητών» με 11 κατηγορίες προϊόντων σε ανταγωνιστικές τιμές, προκειμένου να «ανακουφιστούν» ως έναν βαθμό οι οικογενειακοί προϋπολογισμοί που πλήττονται ασύμμετρα από τον πληθωρισμό των τροφίμων, των καυσίμων και του κόστους στέγασης.

 

Το κόστος

Μια οικογένεια με δύο παιδιά στις τελευταίες τάξεις του Δημοτικού θα πληρώσει κατά μέσο όρο από 180 έως 240 ευρώ για την αγορά όλης της γκάμας των απαραίτητων προϊόντων εν όψει της έναρξης της νέας σχολικής χρονιάς, όπως σχολική τσάντα, κασετίνα, απλά τετράδια και θεματικά, μπλοκ ζωγραφικής, φωτοτυπικό χαρτί, καλύμματα για τα βιβλία, μολύβια, ξυλομπογιές, μαρκαδόρους, γόμες, ξύστρες, διορθωτικά, είδη χειροτεχνίας και αρχειοθέτησης, είδη για το κολατσιό στο σχολείο, εκπαιδευτικά μουσικά όργανα κ.ά.

Από την άλλη, η – μικρότερη – «λίστα» για το Γυμνάσιο και το Λύκειο κοστίζει από 50 έως 70 ευρώ για κάθε μαθητή/τρια. Οι τιμές αυτές αντιστοιχούν κυρίως σε επώνυμα προϊόντα και μειώνονται ακόμη και στο μισό εάν επιλεγούν είδη ιδιωτικής ετικέτας. Πάντως και στις δύο περιπτώσεις στα ποσά αυτά δεν περιλαμβάνονται εκπαιδευτικά βιβλία – ελληνικά και ξενόγλωσσα – και βοηθήματα.

 

Για όλα τα βαλάντια

Μέσα από μια ανεξάντλητη γκάμα προϊόντων, ελληνικών και εισαγόμενων από ευρωπαϊκές χώρες, αλλά και κινεζικών και τουρκικών, οι ανάγκες των καταναλωτών μπορούν να ικανοποιηθούν στο έπακρο, λένε προμηθευτές και έμποροι. Βέβαια, η ποιότητα και η ασφάλεια των προϊόντων ποικίλλει.

Για παράδειγμα, στα χάρτινα τετράδια 50 φύλλων (καρφίτσα) οι τιμές ξεκινούν από 0,39 ευρώ, ενώ μπορούν να φτάσουν έως και τα 3,99 ευρώ για τετράδια με πιο ιλουστρασιόν εξώφυλλο, με φόντο κάποιον σούπερ ήρωα κ.ο.κ.

Τα πλαστικά 50φυλλα τετράδια με την περαστή ετικέτα ριγέ, ξεκινούν από τα 0,52 ευρώ (με εσωτερικό χαρτί 60 γρ.) στα προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας, ενώ τα επώνυμα (με εσωτερικό χαρτί 80 γρ.) φτάνουν μέχρι 1,25 ευρώ.

Οσον αφορά τα σπιράλ θεματικά τετράδια οι τιμές ξεκινούν από 0,99 και φτάνουν έως τα 7,50 ευρώ, αναλόγως των πόσων θεμάτων είναι αλλά και της ποιότητας του χαρτιού.

Ανταγωνισμός

Οσον αφορά το κόστος παραγωγής, όπως τονίζει η Πόπη Σκαγιά, διευθύνουσα σύμβουλος της SKAG, μια ελληνική εταιρεία που κατέχει ηγετικά μερίδια στην αγορά των σχολικών παρά τον έντονο ανταγωνισμό από τα εισαγόμενα, οι πρώτες ύλες παρουσιάζουν διακυμάνσεις. Στο χαρτί και στο χαρτόνι οι τιμές έχουν υποχωρήσει συγκριτικά με την κορύφωσή τους τα προηγούμενα χρόνια, αν και το τελευταίο διάστημα διαπιστώνεται ανοδική τάση. Στον αντίποδα στο πολυπροπυλένιο δεν υπάρχει μεγάλη μείωση, ενώ στο πλαστικό οι τιμές ανεβαίνουν.

Την ίδια ώρα, τα 3.500 μεγάλα και μικρότερα βιβλιοχαρτοπωλεία πανελλαδικά, αρκετά πολυκαταστήματα, τα περισσότερα παιχνιδάδικα, οι αλυσίδες ειδών τεχνολογίας, τα μεγάλα σουπερμάρκετ, μέχρι και τα μεγάλα καταστήματα οικιακού εξοπλισμού έχουν ήδη ριχτεί στη μάχη του πρώτου κουδουνιού, καθώς παραδοσιακά το πρώτο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου πραγματοποιείται περίπου το 30-40% του συνολικού τζίρου της αγοράς των σχολικών ειδών.

Επειδή όμως οι ανάγκες των παιδιών εξακολουθούν να βρίσκονται στην κορυφή των προτεραιοτήτων, οι εκπρόσωποι των επιχειρήσεων πιστεύουν πως και εφέτος η ζήτηση δεν θα παρουσιάσει κάμψη, με την αξία της αγοράς των σχολικών να διατηρείται στα επίπεδα των 160-170 εκατ. ευρώ.

Πονοκέφαλος η επιστροφή στο σχολείο και για τα νοικοκυριά σε ΕΕ – ΗΠΑ

Γράφει ο Αλέξανδρος Καψύλης

Η ακρίβεια στα σχολικά είδη είναι παγκόσμιο φαινόμενο. Και μάλιστα ξεπερνά κατά πολύ τα επίσημα ποσοστά του πληθωρισμού. Μόνο με τις ετήσιες αυξήσεις στα τρόφιμα μπορούν να συγκριθούν οι αυξήσεις στα σχολικά είδη, ίσως επειδή πρόκειται για αγαθά ανελαστικά. Τα νοικοκυριά δηλώνουν αποφασισμένα να σφίξουν το ζωνάρι και να περιορίσουν τις σχετικές δαπάνες τους (στην Ευρώπη, όχι και στις ΗΠΑ).

Σε κάθε περίπτωση η οικονομία που κάνουν οι καταναλωτές δεν είναι αντίστοιχη των ανατιμήσεων. Δαπανούν δηλαδή περισσότερα χρήματα για να αγοράσουν λιγότερα αγαθά.

Ειδικότερα στη Γαλλία, όπου οι αυξήσεις στα σχολικά είδη φθάνουν το 11,3% ενώ ο πληθωρισμός είχε επιβραδυνθεί στο 4,3% τον Ιούλιο, οι καταναλωτές δηλώνουν ότι θα περιορίσουν αισθητά τις δαπάνες τους, κυρίως σε ό,τι αφορά την αγορά ενδυμάτων. Πολλοί δηλώνουν ότι προσανατολίζονται, μάλιστα, στην αγορά μεταχειρισμένων ρούχων – μια συνήθεια που έχει επεκταθεί πολύ στη Γαλλία. Αξίζει να σημειωθεί ότι η ακρίβεια πλήττει κατά κύριο λόγο τα είδη για τους μαθητές της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης.

Σύμφωνα με έρευνα της SCF, το μέσο κόστος «εξοπλισμού» ενός μαθητή Δημοτικού στη Γαλλία εκτινάχθηκε εφέτος στα 233 ευρώ από 190 ευρώ που ήταν το 2022 (αύξηση 23%). Το μέσο κόστος για έναν μαθητή Γυμνασίου είναι 371 ευρώ (+3,5%) και το μέσο κόστος για το Λύκειο 427 ευρώ (+3,1%).

Στη Βρετανία έρευνα της Deloitte έδειξε ότι εφέτος το 60% των νοικοκυριών είχε ήδη ολοκληρώσει τις αγορές του στα σχολικά από τα τέλη Ιουλίου. Πέρυσι το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 53%. Οι περισσότερες αγορές μάλιστα φέρονται να έχουν γίνει μέσω Διαδικτύου (από την Amazon κυρίως).

Αλλά και στις ΗΠΑ το 55% των καταναλωτών είχε ήδη κάνει από τον Ιούλιο τις αγορές του εν όψει της νέας σχολικής χρονιάς. Ομως, οι Αμερικανοί δεν είναι διατεθειμένοι να ξοδέψουν λιγότερα: αυξάνουν τις δαπάνες τους, αλλά με… δανεικά.

Σύμφωνα με έρευνα της LendingTree, το 33% δηλώνει ότι δανείστηκε για να ψωνίσει, ενώ το 34% ομολογεί ότι ξόδεψε περισσότερα λόγω του πληθωρισμού. Οσο για τη μέση δαπάνη ανά αμερικανό μαθητή, θα φθάσει εφέτος αισίως στα 890,07 δολάρια.