Oκύβος ερρίφθη. Η Chipita, η ελληνική πολυεθνική στον χώρο των τροφίμων, περνά εκτός απροόπτου στον έλεγχο της Mondelez (πρώην Cadbury).
O οικονομικός έλεγχος ολοκληρώθηκε και η πρόταση της Mondelez προς τους μετόχους της Chipita διαμορφώθηκε κοντά στο 1,5 δισ. ευρώ (τίμημα και δάνεια).
Στη διεκδίκηση της Chipita συμμετείχε και η Pepsico, αλλά αποσύρθηκε την τελευταία στιγμή.
Την Παρασκευή ολοκληρώθηκε η διαδικασία των δεσμευτικών προσφορών με τη Mondelez να επανέρχεται και να επιβεβαιώνει την αρχική προσφορά της.
Το deal θα γίνει με ανταλλαγή μετοχών. Δηλαδή οι μέτοχοι της Chipita θα λάβουν μετοχές της Mondelez αξίας πάνω από 1 δισ. ευρώ.
Ο ιδρυτής της Chipita και μέτοχος με 12% κ. Σπύρος Θεοδωρόπουλος είχε ζητήσει να εξαιρεθεί από το deal η συμμετοχή της Chipita στην αλλαντοβιομηχανία Νίκας, αλλά το αίτημα δεν έγινε δεκτό. Αντιθέτως, εκτός του deal μένει η Wonderplant, η εταιρεία παραγωγής υδροπονικής ντομάτας στη Δράμα. Ο κ. Θεοδωρόπουλος ήθελε τον Νίκα καθώς ως μέτοχος και της εταιρείας Μέγας
Γύρος ήθελε να αναπτύξει συνέργειες μεταξύ των δύο εταιρειών.
Η Mondelez επιθυμεί την απόκτηση της Chipita γιατί στην Ανατολική Ευρώπη η πολυεθνική δεν έχει ιδιαίτερη δύναμη και με την απόκτηση της Chipita θα ενισχυθεί σημαντικά.
Η προσφορά ικανοποιεί και με το παραπάνω τον όμιλο Olayan, ο οποίος ελέγχει το 80% της Chipita. Ο όμιλος Olayan αγόρασε την Chipita το 2010 έναντι 735 εκατ. ευρώ (περίπου 350 εκατ. ευρώ τίμημα και 385 εκατ. ευρώ τα δάνεια) με αποτέλεσμα σήμερα να λάβει περίπου τρεις φορές τα λεφτά του πίσω.
Οι μέτοχοι
Το 12% του μετοχικού κεφαλαίου της Chipita ανήκει, όπως προαναφέρθηκε, στον κ. Σπύρο Θεοδωρόπουλο και το υπόλοιπο 8% σε άλλους επιχειρηματίες, μεταξύ των οποίων ο κ. Φώλιας, η κυρία Χατζάκου, ο κ. Φρέρης, ο κ. Αραμπατζής κ.ά.
Θα είναι η τρίτη φορά που η εταιρεία θα αλλάξει χέρια. Το 2006 πέρασε στο άρμα της Vivartia μετά την τριπλή συγχώνευση ΔΕΛΤΑ, Chipita και Γενικής Τροφίμων και το 2010 αποσχίστηκε από τη Vivartia και εξαγοράστηκε από τον όμιλο Olayan. Στο τιμόνι της εταιρείας, ανεξάρτητα από το ποιος ήταν βασικός μέτοχος, ήταν πάντα ο ιδρυτής της κ. Σπύρος Θεοδωρόπουλος, ο οποίος πιστώνεται και τη γιγάντωση του ελληνικού ομίλου.
Ανοδική πορεία
Ολα αυτά τα χρόνια η εταιρεία ακολούθησε ανοδική πορεία, πετυχαίνοντας σημαντική επέκταση στο εξωτερικό με 16 εργοστάσια σε 10 χώρες και παρουσία των προϊόντων της σε 56 χώρες. Στο εξωτερικό έχει είτε αυτόνομη παρουσία με θυγατρικές είτε μέσω στρατηγικών συνεργασιών σε χώρες όπως η Αίγυπτος, η Μαλαισία, το Μεξικό κ.ά.
Δραστηριοποιείται στα κρουασάν, σε προϊόντα ζύμης και σε ψημένα σνακ από ψωμί (bake rolls).
Σύμφωνα με τα τελευταία δημοσιοποιημένα στοιχεία του 2016, είχε ενοποιημένες πωλήσεις 432,3 εκατ. ευρώ, κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) στα 60 εκατ. ευρώ και καθαρά κέρδη 9 εκατ. ευρώ. Ο όμιλος απασχολεί περίπου 11.000 εργαζoμένους. Η Mondelez International έχει ετήσια έσοδα 26 δισ. δολάρια και παρουσία σε 165 χώρες. Στην Ελλάδα δραστηριοποιείται μέσω της Mondelez Ελλάς. Μεταξύ των brands που διακινεί στην αγορά είναι: σοκολάτες Kiss, γκοφρέτα 3BIT, Merenda, Lacta, Υγείας Παυλίδη, τυρί κρέμα Philadelphia, μπισκότα Oreo, ροφήματα σοκολάτας Lacta και Cadbury, τσίκλες Trident, Dentyne, καραμέλες Halls κ.λπ.