Επτά «Ράμπο» της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων σαρώνουν σε 24ωρη βάση τα social media διαφόρων ινφλουένσερ, σελέμπριτις, αλλά και εταιρειών που πραγματοποιούν προωθητικές αναρτήσεις για προϊόντα ή υπηρεσίες και εντοπίζουν περιπτώσεις ύποπτες για φοροδιαφυγή. Δεν είναι μόνοι τους, όμως, καθώς στην προσπάθειά τους αυτή έχουν αρωγό ένα υπερσύγχρονο λογισμικό, το οποίο βάσει ειδικών αλγορίθμων που κρατούν στην ΑΑΔΕ ως επτασφράγιστο μυστικό, τους καθοδηγεί πού πρέπει να στρέψουν τα φορο-ελεγκτικά «βέλη» τους.

Και αυτό είναι το πρώτο βήμα, καθώς με την εξέλιξη της τεχνικής νοημοσύνης και την εισαγωγή της στο κυνήγι για την πάταξη της φοροδιαφυγής ανάλογα με τι και πόσες αναρτήσεις έχει κάνει κάποιος στο Facebook, στο Instagram, στο TikTok κ.τ.λ., τι «ταγκαρίσματα» έχει κάνει, ποιοι αναφέρονται στην κάθε ανάρτηση και, το βασικότερο, τι επαγγελματική ιδιότητα έχει ο ίδιος και τι δηλώνει στην Εφορία, το έργο των φορο-ελεγκτών θα γίνει ακόμη πιο αποτελεσματικό και, το βασικότερο, πιο γρήγορο.

Ειδικό λογισμικό

Το ειδικό λογισμικό ουσιαστικά σκανάρει αυτόματα χιλιάδες αναρτήσεις διαφόρων προσώπων (κυρίως ινφλουένσερ και σελέμπριτις) και μπορεί να καθοδηγήσει τις Αρχές για κρυμμένα ή αδήλωτα εισοδήματα, στη συνέχεια να διασταυρώσει στοιχεία παλαιότερων ετών και να αναζητήσει πρόσθετα στοιχεία από φορολογικές δηλώσεις, το Κτηματολόγιο, τις τράπεζες κ.τ.λ.

Αυτό ακριβώς συνέβη και στην περίπτωση του περιβόητου γάμου που πραγματοποιήθηκε στα τέλη Δεκεμβρίου και τώρα η ΑΑΔΕ αποκάλυψε ότι όχι μόνο καταγράφεται εκτεταμένη φοροδιαφυγή από τη μη έκδοση αποδείξεων εκείνη την ημέρα για όλες σχεδόν τις υπηρεσίες που αφορούσαν το γεγονός, αλλά κυρίως ότι προέκυψαν στοιχεία ότι οι εταιρείες ή τα πρόσωπα που εμπλέκονται στην πραγματοποίηση του γάμου έχουν πάρει «διαζύγιο» με την Εφορία.

Ο χλιδάτος γάμος

Οπως αναφέρει στο «Βήμα της Κυριακής» αρμόδιος παράγοντας της ΑΑΔΕ, η υπόθεση του χλιδάτου γάμου του γνωστού γιατρού με το μοντέλο που συμμετείχε κατά το παρελθόν σε γνωστό ριάλιτι «φορολογικά έχει πολύ ψωμί».

Μάλιστα, όπως αναφέρει, ακόμη και αν κάποιος επικαλεστεί ότι παρείχε τις υπηρεσίες του δωρεάν εκείνο το βράδυ, θα έπρεπε να είχε εκδώσει σχετικό τιμολόγιο αυτοπαράδοσης σε τιμές κόστους και να το είχε διαβιβάσει στο σύστημα MyData με την αντίστοιχη πρόβλεψη. Ούτε αυτό είχαν κάνει όσοι έρχονται τώρα να επικαλεστούν τη δωρεάν παροχή υπηρεσιών λόγω προσωπικής σχέσης.

Τα στοιχεία πολλές φορές μιλούν από μόνα τους, αλλά τον τελευταίο λόγο σαφέστατα έχουν οι ελεγκτές που θα ολοκληρώσουν την έρευνά τους αφού διασταυρώσουν ιδίοις όμμασι όλα τα στοιχεία που έχουν προκύψει για τους εμπλεκομένους στην υπόθεση.

Ο διοικητής της ΑΑΔΕ κ. Γιώργος Πιτσιλής έχει δώσει εντολή οι έλεγχοι να πραγματοποιηθούν προς πάσα κατεύθυνση και να εντοπιστούν όλες οι εστίες φοροδιαφυγής που φαίνεται να υπάρχουν όχι μόνο γι’ αυτή την υπόθεση αλλά και για άλλες όπου εμπλέκονται οι επαγγελματίες-επιχειρήσεις που είχαν αναλάβει τη διεξαγωγή του γάμου.  Οπως λένε χαρακτηριστικά αρμοδίως μπορεί, για παράδειγμα, ο τραγουδιστής που πήρε μέρος στην εκδήλωση να δήλωσε δημόσια ότι δεν πήρε ούτε ένα ευρώ γιατί το είχε τάξει στη νύφη την περίοδο που συμμετείχαν παρέα σε ριάλιτι, αλλά θα πρέπει να αποδείξει πώς γίνεται τα προηγούμενα χρόνια να δηλώνει ετήσια εισοδήματα περί τις 10.000 ευρώ και ουσιαστικά να είναι στα όρια της φτώχειας.

Το ίδιο θα πρέπει να κάνει και ο διοργανωτής του γάμου που διαφημίζεται στα social media ενώ δεν έχει κάνει καν έναρξη δραστηριότητας και δεν έχει εκδώσει ο ίδιος ούτε ένα τιμολόγιο παροχής υπηρεσιών και την ίδια στιγμή δηλώνει μηδενικά έσοδα.

Δηλώνουν ζημιές

Η εταιρεία νυφικών, πέραν του γεγονότος ότι δεν έχει εκδώσει κανένα παραστατικό για τα ρούχα που φόρεσε η νύφη, εμφανίζει από το 2018 έως σήμερα συσσωρευμένες ζημιές άνω των 160.000 ευρώ.

Οσο για το κτήμα που πραγματοποιήθηκε ο γάμος, εδώ φαίνεται να έχει εκδοθεί ένα παραστατικό αξίας 3.000 ευρώ (πολύ χαμηλό σε σχέση με τις τιμές της αγοράς) και η εταιρεία που το εκμεταλλεύεται δηλώνει συσσωρευμένες ζημιές άνω των 200.000 ευρώ από το 2019 έως σήμερα και την ίδια στιγμή καταβάλλει κάθε χρόνο 55.000 ευρώ ετησίως.

Τέλος, καμία απόδειξη δεν έχει κοπεί από την εταιρεία που παρασκεύασε την τούρτα, τις υπηρεσίες κομμωτηρίου – μακιγιάζ, το ανθοπωλείο, το κοσμηματοπωλείο όπου αγοράστηκε το «μονόπετρο», τον φωτογράφο, τον μουσικό DJ, τον διακοσμητή, τις δημόσιες σχέσεις κ.τ.λ. Οι συγκεκριμένοι, πέραν του ότι δεν έχουν κόψει καμία απόδειξη, εμφανίζουν ετησίως χαμηλά εισοδήματα ή ζημιές.

Οι έλεγχοι

Οι Αρχές τρίβουν τα χέρια τους με τα δεδομένα που έχουν προκύψει από τους πρώτους ελέγχους και αυτό που διαπιστώνουν είναι ότι μια σειρά επαγγελματιών που ανήκουν στην κατηγορία εκείνων που δηλώνουν προκλητικά χαμηλά εισοδήματα ζουν πλουσιοπάροχα και διαφημίζουν το αποτέλεσμα της δουλειάς τους μέσω των social media.