Κατάφερε πάλι να ταράξει τα νερά ο Τζέιμι Ντίμον. Σε συνέντευξή του στην τηλεόραση του Bloomberg δεν μίλησε μόνο για τη Wall Street και τη Fed προβλέποντας ότι τα επιτόκια ίσως φτάσουν στο 7%, «με πολλές δυνητικά άσχημες συνέπειες». Μίλησε και για την τεχνητή νοημοσύνη (ΑΙ) και για τις σαρωτικές αλλαγές που θα φέρει στη ζωή των ανθρώπων.

«Τα παιδιά σας θα ζήσουν μέχρι τα 100 και δεν θα πάθουν καρκίνο χάρη στα άλματα της τεχνολογίας. Και μάλλον θα εργάζονται τρεισήμισι μέρες την εβδομάδα» είπε ο ηλικίας 67 ετών τραπεζίτης, που είχε κι αυτός προ δεκαετίας μια περιπέτεια με τον καρκίνο και τον νίκησε.

Ο διευθύνων σύμβουλος της JP Morgan και «ροκ σταρ» της Wall Street – σαφώς πιο ροκ και επιδραστικός από τον Ντέιβιντ Σόλομον της Goldman Sachs, που κάνει ως γνωστόν και τον DJ – αποκάλυψε ότι τα στελέχη της τράπεζάς του χρησιμοποιούν την τεχνητή νοημοσύνη και εκμεταλλεύονται τις τεράστιες δυνατότητές της. Είπε ότι δεν πρέπει να φοβόμαστε την τεχνολογία, που «έχει ασφαλώς και αρνητικές πλευρές όταν χρησιμοποιείται από κακόβουλους ανθρώπους». Αλλά «και τα αεροπλάνα πέφτουν, όμως έχουν φέρει την επανάσταση στις μεταφορές».

Μελλοντολογίες εκ του ασφαλούς

Εντάξει, δεν ρωτήθηκε αν ο ίδιος στην JP Morgan έχει μειώσει τα ωράρια των στελεχών και των άλλων υπαλλήλων του χάρη στην ΑΙ. Παραδέχθηκε όμως ο Ντίμον ότι πιθανόν να αντικατασταθούν κάποιες θέσεις εργασίας με ρομπότ, «αλλά αυτό συνέβαινε πάντα με τη νέα τεχνολογία». Οντως, από τις αρχές του 19ου αιώνα οι λουδίτες έσπαγαν μηχανές που αντικαθιστούσαν εργατικά χέρια.

Αλλά συν τω χρόνω δημιουργήθηκαν άλλα επαγγέλματα και άλλες ειδικότητες που απορρόφησαν εργατικό δυναμικό. Εξάλλου από την εποχή εκείνη διάφοροι μελλοντολόγοι προέβλεπαν μείωση των ωρών απασχόλησης. Ούτε αυτό συνέβη. Το 8ωρο καθιερώθηκε εδώ και έναν αιώνα και εξακολουθεί να καταστρατηγείται και στις μέρες μας όπου είναι δυνατόν, ενώ το 35ωρο που καθιέρωσαν πιο πρόσφατα κάποιες χώρες (η Γαλλία για παράδειγμα) δυσφημείται συστηματικά και επιχειρείται να ανατραπεί.

Ακόμα και η εξ αποστάσεως εργασία που τόσο βοήθησε την ανθρωπότητα να ξεπεράσει την COVID, τείνει να καταργηθεί.

Εργασιομανής και φιλελεύθερος

Ουδείς πάντως μπορεί να αμφισβητήσει τις θεωρητικές τοποθετήσεις του Τζέιμι Ντίμον. Και έχουν οι οραματισμοί του την αξία τους (τουλάχιστον σε ό,τι αφορά τη μείωση των εργάσιμων ημερών την εβδομάδα) διότι διατυπώνονται από έναν «άρρωστο» εργασιομανή. Προ διετίας συμφώνησε να μείνει το τιμόνι της JP Morgan και να εισπράξει μπόνους αποχώρησης 49 εκατ. δολαρίων με ορίζοντα… 10ετίας! Φυσικά δεν δουλεύει για τα χρήματα ο Ντίμον, αφού είναι μακράν ο πλουσιότερος τραπεζίτης της Wall Street.

Είναι για την ακρίβεια ο μοναδικός δισεκατομμυριούχος, χάρη στο τεράστιο πακέτο μετοχών της JP Morgan που έχει στην κατοχή του. Και δεν είναι τσιγκούνης: το 2011, ενώ ο τραπεζικός τομέας πάσχιζε να ξεπεράσει το σοκ της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης, μείωσε περισσότερο από όλους τους συναδέλφους του την αποζημίωσή του, δίνοντας το καλό παράδειγμα.

Δεν φοβάται τη δουλειά ο Τζέιμι Ντίμον, όπως δεν τη φοβόταν και ο παππούς από την πλευρά του πατέρα του, ο Πέτρος Παπαδημητρίου. Τραπεζίτης στη Σμύρνη και στην Αθήνα, ο Παπαδημητρίου έφθασε ξεριζωμένος στις ΗΠΑ στις αρχές του 20ού αιώνα και αναζήτησε δουλειά ως εισπράκτορας λεωφορείου. Λέγεται ότι είτε επειδή οι εταιρείες συγκοινωνιών δύσκολα προσλάμβαναν Ελληνες είτε επειδή είχε ερωτευθεί μια Γαλλίδα εμιγκρέ, αποφάσισε να αλλάξει το επίθετό του σε Ντίμον που έμοιαζε πιο «γαλλικό» – προς τιμήν του απέφυγε το Πάπας. Ο πρώτος Ντίμον πρόκοψε, έγινε χρηματιστής, όπως επίσης και ο πατέρας του Τζέιμι, ο Θεόδωρος (Θίοντορ) Ντίμον.

Δεν απέφυγε τα σκανδαλάκια

Με καλές σπουδές στο Ταφτς και στο Χάρβαρντ, ο Τζέιμι Ντίμον πέρασε από τη Citigroup και έπειτα έγινε μάνατζερ της Bank One το 2004, χρονιά που η τράπεζα συγχωνεύθηκε με την JP Morgan Chase. Την επόμενη χρονιά ο ελληνικής καταγωγής μάνατζερ εδραιώθηκε στην κορυφή της κορυφαίας σε κεφαλαιοποίηση τράπεζας της Wall Street. Δεν απέφυγε τα σκανδαλάκια όλα αυτά τα χρόνια. Η JP Morgan πλήρωσε πρόστιμο 13 δισ. δολάρια επειδή πούλησε ως μη όφειλε στεγαστικά δάνεια υψηλού ρίσκου.

Προ μηνών η τράπεζα κατηγορήθηκε ότι χρηματοδοτούσε τον Τζέφρι Επστάιν για καιρό αφού είχε αποκαλυφθεί το κύκλωμα σεξουαλικής εκμετάλλευσης γυναικών που οργάνωνε και διηύθυνε. Αλλά θεωρείται ως ο πλέον φιλελεύθερος τραπεζίτης της Wall Street, υπέρ της αύξησης των φόρων για τους πλούσιους και παραλίγο… υπουργός Οικονομικών του Ομπάμα. «Σοσιαλιστή, αλλά μόνο για τους τραπεζίτες», τον είχε χαρακτηρίσει ο «Guardian» σχολιάζοντας τον σπουδαίο ρόλο που διαδραμάτισε στη διάσωση των τραπεζών με χρήματα των αμερικανών φορολογουμένων.