Στο επίκεντρο του επιχειρηματικού και χρηματιστηριακού ενδιαφέροντος βρίσκεται το τελευταίο διάστημα ο κλάδος της πληροφορικής και ευρύτερα της τεχνολογίας, με φόντο τα mega projects του Ταμείου Ανάκαμψης και του ΕΣΠΑ, ύψους άνω των 3,5 δισ. ευρώ.

Το χρονικό deadline έως το 2027 για την περάτωση των μεγάλων ψηφιακών έργων αλλά και η «εθνική» προσπάθεια για να μη χαθούν κοινοτικά κονδύλια φέρνουν σημαντικές εξελίξεις, με νέους «παίκτες» να ενσωματώνονται σε εταιρείες του κλάδου και με τη φημολογία για συμμαχίες-συγχωνεύσεις να είναι έντονη.

Ευρύτερα ο κλάδος της τεχνολογίας παρουσιάζει ιδιαίτερο επενδυτικό ενδιαφέρον, προσελκύοντας τους πάσης φύσεως ενδιαφερομένους, κυρίως με τις αξιοζήλευτες οικονομικές επιδόσεις του. Οσο η ψηφιοποίηση θα προχωρεί όλο και περισσότερο στην καθημερινότητα των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων τόσο θα αυξάνεται και το επενδυτικό ενδιαφέρον. Ηδη από το 2021 έχουν ολοκληρωθεί πάνω από 42 εξαγορές.

Εσοδα 1 δισ. ευρώ

Τα έσοδα, που αθροιστικά για τον κλάδο της πληροφορικής ξεπερνούν ετησίως το 1 δισ. ευρώ, η ισχυρή ρευστότητα, το σερί των εξαγορών και οι επενδύσεις σε νέες τεχνολογίες, οι διεθνείς συνεργασίες αλλά και ο «μαραθώνιος» για την εύρεση, εκπαίδευση και ενσωμάτωση του κατάλληλου προσωπικού, προκειμένου να υλοποιηθούν τα ανεκτέλεστα έργα, συνθέτουν τη μεγάλη εικόνα του κλάδου.

Πάνω από 10 τεχνολογικές εταιρείες έχουν εμφανίσει μέση ετήσια αύξηση εσόδων, EBITDA και καθαρών κερδών κατά 22%, 33% και 60% αντίστοιχα κατά την περίοδο 2019-22. Πρόκειται για τις Epsilon Net, Entersoft, Profile, Performance Technologies, Real Consulting, Space, Quality & Reliability, Ιλυδα, CPI και Ideal Holdings. Ειδικότερα, η Epsilon Net έχει υπερτριπλασιάσει τα μεγέθη του 2019, ενώ η Q&R γύρισε σε θετικό πρόσημο το 2022.

Οπως τονίζει η Optima Βank σε πρόσφατη ανάλυσή της, η διψήφια άνοδος των εσόδων, της λειτουργικής κερδοφορίας και των καθαρών κερδών αναμένεται όχι μόνο να διατηρηθούν, αλλά και να επιταχυνθούν τα επόμενα χρόνια με κινητήρια δύναμη την πληροφορική. Τουρισμός, εστίαση και υγεία αποτελούν δέλεαρ για τα «αφεντικά» του κλάδου στο business software, με την αγορά να εμφανίζει ολοένα και πιο έντονες τάσεις συγκέντρωσης (οι μεγάλοι απορροφούν τους μικρούς).

Συνθήκες ανάπτυξης

Η κινητικότητα αυτή οφείλεται σε μια σειρά παραγόντων, όπως στην έλλειψη στελεχών, στα ψηφιακά έργα του Ταμείου Ανάκαμψης, στην κυβερνοασφάλεια που έχει γίνει απαραίτητη σε κάθε επιχείρηση, αλλά και στην τεχνητή νοημοσύνη, που αποτελεί πλέον το μεγάλο στοίχημα για επιχειρήσεις και δημόσιο τομέα.

Οπως επισημαίνει η Optima Βank, «τα ψηφιακά έργα του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, το fintech, η κυβερνοασφάλεια και οι αυξανόμενες ανάγκες για χρήση επιχειρηματικού λογισμικού – και μάλιστα από επιχειρήσεις που μέχρι σήμερα δεν είχαν εντάξει λύσεις τεχνολογίας στη δραστηριότητά τους – δημιουργούν συνθήκες ανάπτυξης για τις εταιρείες τεχνολογίας». Κινητήρια δύναμη αποτελεί και η αξία του λογισμικού, η οποία αναμένεται να τριπλασιαστεί στην Ελλάδα μέσα στην επόμενη πενταετία, φτάνοντας στα 1,2 δισ. ευρώ, από 400 εκατ. ευρώ σήμερα!

Οι εξαγορές του 2024

Τον χορό των εξαγορών για το 2024 ξεκίνησε η SoftOne, αποκτώντας πλειοψηφικό πακέτο μετοχών της Twinsoft, μιας από τις μεγαλύτερες εταιρείες λογισμικού εστίασης στην Ελλάδα. Η νέα επένδυση του ομίλου SoftOne δημιουργεί μια κοινή βάση πελατών που αριθμεί πάνω από 9.000 επιχειρήσεις εστίασης, εδραιώνοντας με αυτόν τον τρόπο την ηγετική θέση του ομίλου σε έναν από τους πλέον κρίσιμους κλάδους της ελληνικής οικονομίας. Μάλιστα, με την εν εξελίξει διασύνδεση ταμειακών μηχανών – POS ο όμιλος προσδοκά «χρυσές δουλειές». Παράλληλα, έχοντας πίσω της ένα υψηλό ιστορικό εξαγορών, όπως η IMPACT, η cosmoONE, η Regate, η AppSoft και η QBS, η SoftOne διερευνά την αγορά για νέες εξαγορές.

Ακολούθησε ο όμιλος της Epsilon Net που πήρε στα χέρια του το λογισμικό διαχείρισης φαρμακείων Lavinet από τη Lavisoft AE. Ο όμιλος, με 11 συμφωνίες κατά την περίοδο 2022-2023, ενισχύει περαιτέρω το μερίδιο αγοράς και την ηγετική τoυ θέση στην παροχή ολοκληρωμένων λύσεων λογισμικού στον χώρο των φαρμακείων, την ώρα που ξεκινά και ο ψηφιακός μετασχηματισμός στην υγεία.

Το μεγάλο «μπαμ»

Πάντως, το μεγάλο «μπαμ» έγινε με την εξαγορά του 53,73% της Entersoft από την Olympia Group του Πάνου Γερμανού, κίνηση που φέρνει ανακατατάξεις στην αγορά του business software. Προηγουμένως, η Entersoft στο διάστημα 2022-2023 είχε ολοκληρώσει επτά συμφωνίες με μικρότερες εταιρείες πληροφορικής. Το deal με το Olympia Group έγινε στα 8 ευρώ ανά μετοχή. Με δεδομένο ότι οι βασικοί μέτοχοι της Entersoft κατείχαν 16.119.831 κοινές ονομαστικές μετοχές, το τίμημα για το 53,73% ανήλθε στα επίπεδα των 129 εκατ. ευρώ. Ετοιμες για εξαγορές εμφανίζονται και η Unisystems του Ομίλου Quest, η Ideal Holdings, η Profile, η Real Consulting και η Performance Technologies.

Οι «μικροί»

Τις εξελίξεις στον χώρο της πληροφορικής πυροδότησαν πρόσφατα και οι μετοχικές αλλαγές στην Quality & Reliability. Ενα σημαντικό πακέτο της Q&R (αφορούσε το 5,01% της εισηγμένης) άλλαξε «χέρια», περνώντας στον έλεγχο της Marbella Investments INC, συμφερόντων του εφοπλιστή Ηλία Γκότση.

Κερδισμένοι βγήκαν και άλλοι τίτλοι των λεγόμενων «μικρών» της πληροφορικής, όπως η Ιλυδα, η Logismos και η Intertech. Ωστόσο, αυτή που ξεχώρισε – πέραν της Q&R – ήταν η CPI, για την οποία κυκλοφόρησαν φήμες ότι σχεδιάζει συγχώνευση με τη Real Consulting, με τις δύο εταιρείες πάντως να διαψεύδουν τις εν λόγω πληροφορίες. Ομως, παρά τις διαψεύσεις, ο βασικός μέτοχος της CPI Αναστάσιος Πικούνης προχώρησε πρόσφατα στην πώληση 233 χιλιάδων μετοχών έναντι τιμήματος 0,7657 ευρώ ανά μετοχή.