Την απελευθέρωση των αναλήψεων μετρητών από αύριο αποφάσισε το υπουργείο Οικονομικών, 39 μήνες μετά την αρχική επιβολή τους. Η εξέλιξη αυτή ξάφνιασε τις τραπεζικές διοικήσεις, οι οποίες ανέμεναν μια πιο σταδιακή άρση των σχετικών περιορισμών. Παρ’ όλα αυτά θεωρούν ότι πρόκειται για ένα μέτρο που κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση και ότι από μόνο του συμβάλλει στην αποκατάσταση της εμπιστοσύνης.
Αλλωστε οι χρηματικές ροές προς το τραπεζικό σύστημα τους τελευταίους μήνες δικαιολογούν μια τέτοια χαλάρωση. Συγκεκριμένα, η καταθετική βάση έχει αναρριχηθεί ύστερα από ένα επτάμηνο ανοδικό σερί πάνω από τα 131 δισ. ευρώ, που αποτελεί το υψηλότερο επίπεδο από τον Μάιο του 2015. Πλέον έχει ανακτηθεί το 25% των καταθέσεων που αποσύρθηκαν το διάστημα από την προκήρυξη των εκλογών του Ιανουαρίου του 2015 έως και την επιβολή των capital controls στα τέλη Ιουνίου της ίδιας χρονιάς.
Τραπεζικά στελέχη χαρακτηρίζουν εφικτό τον στόχο για αύξηση των καταθετικών υπολοίπων κατά 10 δισ. ευρώ το 2018 και για επίτευξη ανάλογων ρυθμών ενίσχυσης των μεγεθών τα επόμενα χρόνια, ώστε να προσεγγίσουμε κάποια στιγμή μέχρι το 2021 τα επίπεδα του Νοεμβρίου του 2014.
Το κακό σενάριο
Εκτιμούν ωστόσο ότι μετά την πλήρη απελευθέρωση των αναλήψεων οι κίνδυνοι για τη ρευστότητα του κλάδου αυξάνονται, καθώς στο εξής τα πιστωτικά ιδρύματα θα πρέπει να ικανοποιούν κάθε αύξηση της ζήτησης για αναλήψεις σε φυσική μορφή.
Τραπεζική πηγή επισημαίνει πως «τα ρίσκα είναι κατά βάση πολιτικά και εξαρτώνται από τις κινήσεις της κυβέρνησης το επόμενο διάστημα, ιδιαίτερα στο ζήτημα της περικοπής των συντάξεων, αλλά και από το αν από τις επόμενες βουλευτικές εκλογές θα προκύψει κοινοβουλευτική πλειοψηφία, ώστε να μην μπλέξουμε περιπέτειες ακυβερνησίας».
Οπως εξηγεί, «εάν υπάρξει ρήξη με τους θεσμούς και η ελληνική πλευρά προχωρήσει σε μονομερείς ενέργειες ως προς τη σύνταξη του προϋπολογισμού της ερχόμενης χρονιάς, είναι βέβαιο ότι οι αγορές θα αντιδράσουν αρνητικά. Η καχυποψία των επενδυτών για τη δυνατότητα της χώρας να συνεχίσει τη δημοσιονομική εξυγίανση θα αυξηθεί, ενισχύοντας το κόστος δανεισμού και απομακρύνοντας ακόμα περισσότερο την επανασύνδεση με τις αγορές».
Φόβοι για εκροές
Σύμφωνα με τον ίδιο, σε ένα ασταθές διεθνές περιβάλλον, όπως το σημερινό, κάθε αύξηση του κινδύνου χώρας μπορεί να προκαλέσει σημαντικό πλήγμα στην ψυχολογία των καταθετών, οδηγώντας σε ενίσχυση των εκροών καταθέσεων. Τονίζει πάντως πως «για να επιδεινωθεί το κλίμα σε βαθμό που να δημιουργήσει πρόβλημα στις τράπεζες, θα πρέπει να συμβούν πολλά, τόσο εντός όσο και εκτός συνόρων. Ωστόσο, η εμπειρία των τελευταίων τεσσάρων ετών έχει δείξει ότι ακόμα και το πολύ κακό σενάριο δεν είναι κατ’ ανάγκη και επιστημονικής φαντασίας».
Σημειώνεται ότι από την 1η Οκτωβρίου οι καταθέτες μπορούν να «σηκώσουν» το σύνολο το αποταμιεύσεών τους σε φυσική μορφή, ανεξάρτητα από το εάν πρόκειται για παλαιό ή νέο χρήμα. Οι περιορισμοί ωστόσο για αποστολή χρημάτων με ηλεκτρονικό τρόπο στο εξωτερικό παραμένουν ίδιοι.