Η Κομισιόν χρονοδιάγραμμα ακόμα δεν καθόρισε. Ξεκαθάρισε, όμως, ότι είναι αποφασισμένη να βάλει τάξη στην προβληματική αγορά των τηλεχειριστηρίων των τηλεοράσεων και άλλων συσκευών υψηλής τεχνολογίας κατά τον τρόπο που έβαλε τάξη στην αγορά των φορτιστών κινητών τηλεφώνων. Θα έρθει λοιπόν σύντομα (ή λιγότερο σύντομα) το ενιαίο τηλεκοντρόλ «για να κάνει πιο εύκολη τη ζωή των τηλεθεατών», όπως σημείωσε στη γαλλική «Le Monde» αξιωματούχος των Βρυξελλών.
Η ιδέα δεν είναι καινούργια. Το «ενιαίο τηλεχειριστήριο» που θα ταίριαζε σε όλους τους τηλεοπτικούς δέκτες είναι μια ιδέα της ολλανδικής Philips από το μακρινό 1985. Ηταν η εποχή των «έγχρωμων τηλεοράσεων» με τα τεράστια κουτιά, ιδανικά για στολισμό με σεμεδάκια και μπιμπελό. Τότε βέβαια τις τηλεοράσεις τις λέγανε «χαζοκούτια» και τα τηλεκοντρόλ «κομπιούτερ». Τώρα δεν είναι ούτε κουτιά, ούτε χαζές. Είναι πανέξυπνες, λεπτές και επίπεδες οθόνες με κοντρόλ που διαθέτουν χρωματιστά κουμπιά με τα λογότυπα δημοφιλών εταιρειών παροχής υπηρεσιών ψυχαγωγίας και ενημέρωσης (Netflix, YouTube, Amazon Prime Video, Disney+…).
Εδώ ακριβώς έγκειται το πρόβλημα: μπροστά σε αυτούς τους ψηφιακούς γίγαντες (Netflix, YouTube κ.λπ.) τα εθνικά κανάλια φοβούνται ότι θα περιθωριοποιηθούν. Γι’ αυτό και καταγγέλλουν τους μεγάλους κατασκευαστές τηλεοράσεων ότι ευνοούν αυτόν τον εις βάρος τους αθέμιτο ανταγωνισμό. Διότι τα μοντέρνα τηλεχειριστήρια με τα πολύχρωμα κουμπάκια είναι προϊόντα συμφωνιών μεταξύ των διαφόρων εταιρειών.
Ετσι, το επόμενο στάδιο, κατά τους ειδικούς, είναι να επινοηθεί το ενιαίο τηλεκοντρόλ που θα αντικαταστήσει συλλήβδην τα αμέτρητα τηλεχειριστήρια που διαθέτει ένα σύγχρονο σπίτι.