Ιδιωτικές επενδύσεις πράσινης και ψηφιακής μετάβασης τουλάχιστον 5 δισ. ευρώ αναμένεται να υλοποιηθούν έως και το 2026 με την υποστήριξη του δανειοδοτικού σκέλους του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (RRF). Μέχρι σήμερα έχουν συμβασιοποιηθεί χαμηλότοκα δάνεια μέσω των σχετικών ευρωπαϊκών κονδυλίων της τάξεως των 700 εκατ. ευρώ, τα οποία μαζί με τις τραπεζικές πιστώσεις και την ιδία συμμετοχή των επενδυτών, θα χρηματοδοτήσουν έργα συνολικού ύψους 1,5 δισ. ευρώ περίπου τα επόμενα 3 έτη.

Η έρευνα

Οπως προκύπτει από έρευνα της Deloitte, μεταξύ των 26 κρατών-μελών της ΕΕ με εγκεκριμένο πρόγραμμα από την Κομισιόν, μόλις 7 έχουν αιτηθεί δάνεια, εκ των οποίων το μεγαλύτερο ποσό ως ποσοστό του ΑΕΠ αντιστοιχεί στην Ελλάδα (7,0%) και στην Ιταλία (6,9%). Επιπλέον, η χώρα μας βρίσκεται στην πρώτη θέση όσον αφορά τις εκταμιεύσεις κονδυλίων, αλλά και το άθροισμά τους με τα υπό αξιολόγηση κεφάλαια για τη λήψη επόμενης δόσης.

Ενδεικτικό της πολύ καλής πορείας του ΤΑ είναι και το γεγονός ότι η Ελλάδα είναι μεταξύ των 8 χωρών που έχουν εκταμιεύσει την πρώτη δόση, καθώς και των 5 χωρών που έχουν αιτηθεί τη δεύτερη. Πρόκειται για μία επίδοση που σχετίζεται με την υψηλή ταχύτητα απορρόφησης των ευρωπαϊκών πόρων. Οπως προκύπτει από την έρευνα της Deloitte, η χώρα μας καταδεικνύει τη μεγαλύτερη μέση σχετική ταχύτητα (11,87x) απορρόφησης κεφαλαίων (επιχορηγήσεις και δάνεια) ως ποσοστό του ΑΕΠ, ακολουθούμενη από την Κροατία (7,59x), την Ιταλία (7,38x), τη Ρουμανία (5,21x) και την Ισπανία (5,04x).Το ισχυρό ενδιαφέρον από μικρομεσαίες και μεγάλες κατά βάση επιχειρήσεις για τα δάνεια του RRF δημιουργεί αισιοδοξία στις τραπεζικές διοικήσεις ότι επιπλέον χορηγήσεις 1,8 δισ. ευρώ θα εγκριθούν έως και το τέλος του 2023, προς υλοποίηση επενδυτικών πλάνων άνω των 3,5 δισ. ευρώ.

 

Οι κλάδοι

Σύμφωνα με τραπεζικές πηγές, μέχρι σήμερα το μεγαλύτερο μέρος της ζήτησης προέρχεται από αλυσίδες σουπερμάρκετ που στοχεύουν στην ψηφιακή τους αναβάθμιση και στην εξοικονόμηση ενέργειας, εξωστρεφείς βιομηχανικές επιχειρήσεις με στόχο τη βελτίωση της παραγωγικότητας και της ανταγωνιστικότητάς τους, τηλεπικοινωνιακές εταιρείες που ενδιαφέρονται για την εκσυγχρονισμό των ψηφιακών τους υποδομών, καθώς και σχήματα από τους τομείς του φαρμάκου και του τουρισμού.

Εξάλλου, πριν λίγες ημέρες άνοιξε ο χορός των πιστοδοτήσεων με χαμηλά επιτόκια και στον χώρο των μικρών επιχειρήσεων. Οπως έγινε γνωστό, η Alpha Bank θα χρηματοδοτήσει τουριστική επιχείρηση στη Σέριφο για την αγορά κτιριακών εγκαταστάσεων και εξοπλισμού ξενοδοχείου, με ταυτόχρονη ενεργειακή αναβάθμισή του, που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών και την απόκτηση ηλεκτροκίνητου αυτοκινήτου για τη μεταφορά των επισκεπτών του.

Πρόκειται για μία επένδυση 1,13 εκατ. ευρώ, η οποία χρηματοδοτείται κατά 50% από το Ταμείο Ανάκαμψης (563,7 χιλιάδες ευρώ) και κατά 30% από την Alpha Bank (338,2 χιλιάδες ευρώ), ενώ το υπόλοιπο 20% θα καλυφθεί μέσω της ίδιας συμμετοχής της επιχείρησης.

Λόγω της ζήτησης για τους πόρους του Ταμείου, το υπουργείο Οικονομικών υπέβαλε πριν λίγες ημέρες στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή αίτημα για τη δεύτερη πληρωμή του προγράμματος που αφορά και το σκέλος των δανείων κατά το ποσό των 1,7 δισ. ευρώ, σε συνέχεια των 1,8 δισ. ευρώ της πρώτης δόσης που έλαβε η χώρα για επιχειρηματικές χρηματοδοτήσεις.

Πιστωτική επέκταση

Οι τράπεζες εκτιμούν ότι η ζήτηση για τη ρευστότητα που μπορεί να διοχετευθεί μέσω του Ταμείου στην πραγματική οικονομία θα παραμείνει σε υψηλά επίπεδα το επόμενο διάστημα. Ο βασικός λόγος είναι ότι τα δάνεια αυτά διατίθενται με χαμηλά και σταθερά επιτόκια σε μία περίοδο αυξητικών τάσεων στο κόστος δανεισμού.