Θα γίνει η Ινδία η νέα Κίνα; Δεν είναι λίγοι οι αναλυτές που βλέπουν κάτι τέτοιο. Και το υποστηρίζουν με επιχειρήματα. Κατ’ αρχάς διαπιστώνουν την αδιάκοπα ανοδική πορεία του ΑΕΠ της χώρας σε απόλυτες τιμές, ιδιαίτερα τον 21ο αιώνα, που μόνο μια χρονιά διεκόπη – το 2020 λόγω της πανδημίας. «Την τελευταία 20ετία το ΑΕΠ και η κεφαλαιοποίηση της χώρας εκτινάχθηκαν από τα 500 δισ. δολάρια στα 3,5 δισ. δολάρια. Ο κόσμος προσπαθεί ακόμα να καταλάβει τι όντως συμβαίνει στην Ινδία» έγραφε προ εβδομάδων σε σημείωμά του ο Ανικέτ Σαχ της Jefferies Group.

Και μέχρι να καταλάβει ο κόσμος τι συμβαίνει, το ινδικό ΑΕΠ θα έχει ξεπεράσει τα 4 δισ. δολάρια, θα συμπλήρωνε κάποιος. Διότι είναι κάτι που πιθανότατα θα συμβεί το οικονομικό έτος 2024-2025. Το τρέχον οικονομικό έτος που λήγει στα τέλη Μαρτίου εξάλλου η ανάπτυξη «τρέχει» με τον ξέφρενο ετήσιο ρυθμό 7,3%, αντί για 7% που προέβλεπε η Κεντρική Τράπεζα της χώρας. Πρόκειται για ποσοστό υψηλότερο όλων των αναδυόμενων οικονομιών της Ασίας και του Ειρηνικού. Μια εξέλιξη που, όπως παρατηρεί το CNBC, «θα βοηθήσει τον πρωθυπουργό Ναρέντρα Μόντι στις εθνικές εκλογές που θα διεξαχθούν στη χώρα το αργότερο έως τον Μάιο».

Ανακατεύθυνση κεφαλαίων

Η αλήθεια είναι ότι η αναπτυξιακή έκρηξη της Ινδίας συνδέεται με την αργή αλλά σταθερή διαδικασία οικονομικής και παραγωγικής περιθωριοποίησης της Κίνας από τη διεθνή κοινότητα, εξαιτίας του εμπορικού πολέμου που κήρυξε η διακυβέρνηση Τραμπ κατά του Πεκίνου. Η όλο και πιο πιθανή προοπτική επιστροφής του πρώην προέδρου στον Λευκό Οίκο σε μόλις 11 μήνες επιτείνει την καχυποψία των διεθνών επενδυτικών κεφαλαίων έναντι της Κίνας και ευνοεί τις εισροές προς την Ινδία. Διότι είναι πλέον βεβαιωμένη η ανακατεύθυνση επενδύσεων από τη μία χώρα στην άλλη. Σύμφωνα με την αμερικανική εταιρεία στατιστικών ερευνών EPFR, ήδη από το 2022 για κάθε δολάριο ξένων επενδύσεων που αποσύρεται από την Κίνα τα 50 σεντς τοποθετούνται στην Ινδία.

Ενα ξεχωριστό πλεονέκτημα, όμως, που έχει η Ινδία έναντι ακόμα και της Κίνας (την οποία έχει ξεπεράσει σε πληθυσμό), είναι το λεγόμενο «δημογραφικό μέρισμα στην ανάπτυξη». Διότι ο μισός πληθυσμός της χώρας (περισσότεροι από 700 εκατομμύρια Ινδοί) έχει ηλικία μικρότερη των 25 ετών. Και τα δύο τρίτα (σχεδόν 1 δισεκατομμύριο) μικρότερη των 35 ετών. Αντίθετα, εξαιτίας της πολιτικής του ενός παιδιού που εφάρμοσε επί δεκαετίες το Πεκίνο, ο κινεζικός πληθυσμός έχει αρχίσει να γηράσκει επικίνδυνα.

Με δεδομένη την υψηλή εκπαιδευτική και επαγγελματική κατάρτιση των Ινδών (είναι γνωστή η έφεσή τους στις επιστήμες) δεν πρέπει να εκπλήσσει το γεγονός ότι «γίγαντες της Wall Street, όπως η Goldman Sachs και η Morgan Stanley, επιλέγουν το μεγάλο έθνος της Νοτιοανατολικής Ασίας ως τον πρώτο επενδυτικό τους προορισμό για την επόμενη δεκαετία», όπως μεταδίδει το Bloomberg.