Διαφορετική από την αναμενόμενη ήταν η εξέλιξη της άδειας των έξι ωρών που αποφάσισαν να δώσουν οι αλβανικές αρχές στον εκλεγμένο δήμαρχο Χειμάρρας, Φρέντι Μπελέρη, προκειμένου να παραστεί στην κηδεία της γιαγιάς του, την παραμονή της Πρωτοχρονιάς.

Οι έξι ώρες της άδειας έγιναν τελικά δέκα λεπτά, με πάνοπλους αστυνομικούς να τον συνοδεύουν, να μην του επιτρέπουν να πάει στο πατρικό του, αλλά ούτε να μπει στην εκκλησία και τελικά να βγαίνει από την κλούβα μόνο στον χώρο του νεκροταφείου με χειροπέδες.

Ιλαροτραγωδία στη Χειμμάρα

Η κηδεία έγινε στη Χειμάρρα και έδωσε στον εκλεγμένο δήμαρχο τη δυνατότητα να επιστρέψει στην πόλη του για πρώτη φορά μετά από οκτώ μήνες, με πλήθος ομογενών να περιμένει τον Μπελέρη, φωνάζοντας συνθήματα υπέρ του. Αρχικά η απόφαση για την άδεια θα μπορούσε να χαρακτηριστεί «κίνηση καλής θέλησης», στη συνέχεια ωστόσο φάνηκε να εξελίσσεται σε επίδειξη δύναμης και τελικά σε μια διαχείριση που κανείς θα διάβαζε και ως φόβο απέναντι στη δημοφιλία του εκλεγμένου δημάρχου Χειμάρρας.

Η «άδεια» στον Μπελέρη για την κηδεία πάντως έδειξε για ακόμα μία φορά τις διαθέσεις των Τιράνων που δεν δείχνουν να προσανατολίζονται προς μια εξεύρεση λύσης στην υπόθεση, ενισχύοντας τις εκτιμήσεις περί στόχευσης ο εκλεγμένος δήμαρχος Χειμάρρας, που βρίσκεται προφυλακισμένος από τον Μάιο με τις κατηγορίες της εξαγοράς ψήφων, να καταδικαστεί και ως εκ τούτου να εκπέσει του αξιώματός του.

Η δίκη, για όσους την παρακολουθούν από την πλευρά του Μπελέρη, εξελίσσεται σε παρωδία, ενώ οι ίδιοι κάνουν λόγο για πολιτική δίωξη, η οποία δεν κρίνεται με βάση τους κανόνες δικαίου που ισχύουν στα ευρωπαϊκά κράτη.

Οι αντιδράσεις της αλβανικής δικαιοσύνης, που για την πλευρά Μπελέρη κατευθύνονται από τον πρωθυπουργό της χώρας Εντι Ράμα, μάλλον ενισχύουν το αδιέξοδο, την ώρα που η Αθήνα δηλώνει σαφώς ότι παραμένει σταθερή στη θέση της πως η εξέλιξη της υπόθεσης θα έχει αντίκτυπο στην ευρωπαϊκή πορεία της Αλβανίας, ενώ παράλληλα ενισχύει την καχυποψία στις σχέσεις Ελλάδας – Αλβανίας.

Το κατηγορητήριο καταρρέει

Στην τελευταία συνεδρίαση στις 29 Δεκεμβρίου το δικαστήριο απέρριψε αίτημα των δικηγόρων του Μπελέρη που ζητούσαν τον αποκλεισμό δύο δικαστών λόγω προκατάληψης εναντίον του, ενώ όπως μετέδωσε το himara.gr στη συνεδρίαση εμφανίστηκαν πέντε μάρτυρες υπεράσπισης που δήλωσαν ότι ο ίδιος δεν είχε επαφές με τους μάρτυρες κατηγορίας, στους οποίους στηρίζεται η υπόθεση.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο δικαστήριο, όπως έχει ήδη δημοσιοποιηθεί, προσήλθε και κατέθεσε και ως μάρτυρας και ο άνθρωπος, που εμφανίζεται σε φωτογραφία-πειστήριο της αστυνομίας, ως ο Αρσέν Ράμα που συναντάται με τον Μπελέρη και είναι ο Θωμάς Μποκτάν. Να σημειωθεί ότι ο ίδιος ανέφερε ότι φόρεσε τα ίδια ρούχα που φορούσε και στη φωτογραφία για να τον αναγνωρίσουν.

Σημαντική και η κατάθεση δημοσιογράφου που αναφέρθηκε σε συνέντευξη που πήρε από τον έναν από τους μάρτυρες κατηγορίας, τον Αβντίλ Ράμα, ο οποίος δεν προσήλθε στο δικαστήριο. Ο Αβντίλ Ράμα είχε δηλώσει στη συνέντευξη πως ποτέ δεν είχε προσφερθεί κάποιο αντάλλαγμα για να ψηφίσουν τον Μπελέρη και η μόνη σχέση ήταν ότι «πήγαιναν ψάρια στο μαγαζί του». Το κατηγορητήριο αποδεικνύεται τουλάχιστον προβληματικό, ενώ ο ισχυρισμός της επ’ αυτοφώρω σύλληψης καταρρέει.

«Κακοστημένη» υπόθεση

Στην τελευταία συνεδρίαση ο Μπελέρης δήλωσε αναφερόμενος στους χειρισμούς της δίκης πως πρόκειται για μια «κακοστημένη» υπόθεση, τονίζοντας ότι «η εισαγγελία Αυλώνας έχει τεθεί στην υπηρεσία της Αστυνομίας και τα στοιχεία έχουν παραποιηθεί. Ζήτησα πληροφορίες για τα άτομα που παραποίησαν τα στοιχεία. Αυτές οι πληροφορίες είναι απαραίτητες για μια κανονική προστασία». «Με έβαλαν στη φυλακή με πλαστό ποινικό μητρώο. Η χειραγώγηση από την εισαγγελία συνεχίζεται, δεν είναι γνωστό για ποιους λόγους. Νιώθω προσβεβλημένος και πως αντιμετωπίζομαι μεροληπτικά. Θέλουν να με τιμωρήσουν» ανέφερε χαρακτηριστικά, θεωρώντας επί της ουσίας ότι οι αποφάσεις είναι ειλημμένες.

Η επόμενη δικάσιμος έχει οριστεί για τις 10 Ιανουαρίου. Ακόμα και αν η Αθήνα εξακολουθεί σταθερά τις προσπάθειες για αποκλιμάκωση, με αυτό το κλίμα που επικρατεί και τις διαθέσεις που δείχνει η αλβανική πλευρά τα μηνύματα δεν είναι και τόσο αισιόδοξα. Ως εκ τούτου, η προειδοποίηση για ελληνικό μπλόκο στην ευρωπαϊκή πορεία της Αλβανίας εξακολουθεί να είναι στο τραπέζι, ενώ η ελληνική πλευρά επιμένει σε εξασφάλιση μίας δίκαιης δίκης, σεβασμό στο τεκμήριο της αθωότητας αλλά και στο δικαίωμα του Μπελέρη να ορκιστεί.

Υπενθυμίζεται ότι πριν από τα Χριστούγεννα ο Εντι Ράμα σε μια ανάρτησή του στα αγγλικά είχε αναφερθεί στην υπόθεση, κάτι που θεωρήθηκε ως ένα «θετικό βήμα». Ο πρωθυπουργός της Αλβανίας στην παρέμβασή του στο «x» είχε επιλέξει να δώσει την εντύπωση ότι αυτή είχε αποδέκτες τόσο την Αθήνα όσο και τις Βρυξέλλες. Σε αυτήν μάλιστα η Αθήνα είχε εκλάβει θετικά το γεγονός ότι ο Ράμα αναγνώρισε τον Μπελέρη ως εκλεγμένο δήμαρχο Χειμάρρας, ο οποίος παραμένει στη θέση του, εκτός και αν υπάρξει καταδικαστική απόφαση από το δικαστήριο, ότι εμποδίζεται να ορκιστεί λόγω προφυλάκισης, ότι ο πρώην δήμαρχος Γκ. Γκόρο, που συνεχίζει να ασκεί καθήκοντα «στερείται νομιμότητας να ηγηθεί του δήμου» και ότι πρέπει να υπάρξει αντικαταστάτης του Μπελέρη ως τη δικαστική απόφαση «με βάση τις βέλτιστες ευρωπαϊκές πρακτικές».

Το ελληνικό «όπλο» του βέτο

Η ελληνική διπλωματία απέναντι στην εν λόγω τοποθέτηση Ράμα τόνιζε ότι περιμένει αυτή να έχει συνέχεια. Κάτι που μέχρι στιγμής δεν επιβεβαιώνεται. Μάλλον το αντίθετο. Και ως εκ τούτου η Αθήνα παραμένει στις θέσεις της.

Αξίζει να σημειωθεί ότι πριν από την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Αλβανίας θα πρέπει να υιοθετηθεί η έκθεση για τα εκκρεμή κριτήρια και να συγκληθεί διακυβερνητική διάσκεψη. Και τα δύο αυτά τεχνικά στάδια απαιτούν ομοφωνία. Η Ελλάδα μπορεί να μπλοκάρει τη διαδικασία και στη συνέχεια, στο άνοιγμα και το κλείσιμο των κεφαλαίων. Η Αθήνα θεωρεί ότι έχει στη διάθεσή της όλο τον χρόνο προκειμένου να παρέμβει και να επιλέξει το στάδιο στο οποίο θα προβάλει ενδεχομένως βέτο. Κάτι που θα αποφασιστεί αφού συνυπολογιστεί το σύνολο των παραμέτρων.